Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Es, mēs un mākslas neizdzēšamās pēdas

Lūk, šī ziņa - visu jūliju Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas (Rīgā, K. Valdemāra ielā 10a) otrā stāva vestibilā notiks kārtējā LNMM izglītības programmas Es un māksla sezonas noslēguma labāko darbu skate. Priecē, ka tādā nopietnā vietā kā valsts galvenais mākslas muzejs zīmēšana notiek grupās, kur atsevišķi darbojas četrus līdz astoņus gadus veci bērni un visi zīmēt gribētāji, sākot no deviņu gadu vecuma (un tagad - uzmanību!) - līdz neierobežotam vecumam.

Saskarsme ar daiļo

Šis demokrātiskais un savā taisnprātīgajā naivismā pat apstulbinoši burvīgais «māksla pieder tautai» princips mudina atcerēties, ko tad īsti mums katram nozīmējusi saskarsme ar daiļo, ar mākslām, ar lietām un parādībām, kuras sauc dažādos gudros vārdos - te par pasaules nemateriālās kultūras mantojumu, te par cilvēka radošā ģēnija izpaudumiem, par mākslu šedevriem, te vienkārši par KK - kultūras kanoniem. Kuri, tikpat demokrātiski jāatzīst, katram tomēr savi. Nav jau padomju viduslaiki, kad visiem jādomā un jādzied, jādejo, jālasa utt. vienā virzienā. Taču. Kā atšķirt kultūras zelta graudus no plašpatēriņa masu izklaides pelavām? It īpaši mūslaikos, kad tā dēvētā masu kultūra hameleoniskā virtuozitātē pielāgojas reizēm pat visaugstāko standartu augstajai mākslai - tā, ka grūti, pat neiespējami tās atšķirt. Lai gan ar ādu jūti, kur imitācija, kur tīra manta.

Izplūdušās robežas starp elitāro kultūru un popkornkultūru/kiču reizēm rada saprāta briesmoņus, kad glamūri nofotografētas jaunbagātnieku mitekļa tapetes ar visiem dzīves saimniekiem fonā izskatās kā laikmeta dokuments augstās mākslas formās. Atraktīvs virtuālā grafomāna blogs neatšķiras no rakstnieka klasiķa gadiem dvēseles mokās dzimuša manuskripta - drukā tik nost!

Šoreiz patiesi der atgādināt slaveno psiholoģisko «testu» radoša cilvēka inteliģences līmeņa noteikšanai: «Jaunībā domāju - Es un Mocarts, briedumā - Mocarts un es, mūža nogalē palicis vien Mocarts un, ak jā, Dievs», - jo pats sarunas temats ir visai slidens. Vai bērnībā un agrā jaunībā personīgi piedzīvots kultūras un mākslas notikums spēj atstāt cilvēka atmiņā, uztverē, psihē tik neizdzēšamas pēdas, tik fundamentālu nospiedumu, ka tas maina viņa - ja ne visu dzīvi, tad uztveri par lietu kārtību pasaulē gan? Neatbildamu vai grūti atbildamu jautājumu šajā - XXI gadsimta globālā informācijas terora - situācijā ir daudz, jo milzu mērogos ir mainījusies izpratne gan par paaudzēm, gan laika ritējumu, gan pats jēdziens «bērnība».

Vai vispār var salīdzināt pēckara bada laiku bērnību ar mūsdienu (nosacītās) pārticības laikiem? Vai var samērot tradicionālās kultūras vērtību programmu (grāmatas, teātra izrādes, koncertus, vizuālās mākslas) ar jaunlaiku starprobežu un virtuālo kultūru bezgalīgajiem laukiem ar tajos dominējošo interaktivitāti, kā arī masu mediju uzspiesto «kā pilnvērtīgi dzīvot un izklaidēties» standartu diktātu, 3D modi, cipartehnoloģiju, ezoterikas ilūziju, kino un reklāmas milzu ietekmi? Visas civilizācijas domas pamatu balsts - grāmata/teksts/vārds - tagad ir «izlasāms» tik daudzos veidos - Gūtenberga laikmeta relikta - grāmatas - formā, iPad formātā, audiogrāmatā, komiksa grafiskajā ēnu karalistes produktā, daidžesta špikerī, kas turklāt lepojas ar saukli «Kā izlasīt Leo Tolstoja Karu un mieru desmit minūtēs», vai mājsaimnieču gremošanas sistēmai atvieglinātā kino un/vai televīzijas adaptācijā un vēl, un vēl...

Beigās - smaidiņš

Mēs aicinājām dažādu zemju un dažādu vecuma grupu pazīstamus cilvēkus atcerēties, kas un kāpēc viņus ir pārsteidzis, satriecis, līdz sirds dziļumiem aizkustinājis garīgajā, emocionālajā pieredzē, ko dēvē par kultūru. Jā, arī bērnība un jaunība katram sava, un kā mīļi ironizēja latviešu operas, kino un teātra režisors Viesturs Kairišs, īsziņā atbildot uz manu vaicājumu par bērnības spilgtāko kultūras iespaidu: «Laikam man bija skumja bērnība bez mākslas, jo nevaru atcerēties tādu vienu satricinošo notikumu.» Ziņas beigās - smaidiņš.

Un vēl no Mākslas muzeja zīmēšanas programmiņas: «Attiecības ar mākslu ietekmē gan indivīda personība, gan viņa izglītība un dzīves pieredze. Pieaugot cilvēks iemācās vērtēt sevi. Skola ar tās racionālo un loģisko praksi padara vājākas saites ar jūtīgo uztveri, kāda ir bērnībā. Vairums pieaugušo par to jau ir aizmirsuši pavisam, pierodot rīkoties un uztvert realitāti pēc iemācītām un zināmām shēmām. Taču mākslas īstā pievilcība slēpjas tieši iracionālajā aspektā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?