Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

ES nauda arī miljonāru mītnēm

Šis stāsts sākās ar leģendu, ka par Eiropas Savienības (ES) fondu naudu Latvijas laukos slejas greznas privātmājas. Pēc vairāku nedēļu darba, meklējot vairāk nekā 140 projektu, kam lauku tūrismā piešķirta ES nauda - zvanot, rezervējot, meklējot internetā un braucot uz publiski neatrodamajiem,- var droši teikt, ka tādi gadījumi ir skaitāmi uz vienas rokas pirkstiem. Taču pētījums aizveda līdz lielākam jautājumam - kam tikusi tūrismam atvēlētā ES fondu nauda, un kāda ir atdeve?

Atbilde ir daudzšķautņaina. Daļa naudas ir ieplūdusi Latvijas bagātāko cilvēku īpašumos, kas tos varēja atļauties atjaunot paši. No Latvijas lauku ainavas ir redzams, ka tas neapšaubāmi vairojis guļbūves ar pirtīm pie lielākās daļas ezeru, bet piedāvājuma dažādība nav augusi tikpat strauji. Ir pārāk ambiciozi projekti, kas orientējas uz korporatīvajiem pasākumiem un sporta spēlēm, kuru atpelnīšana nešķiet īstenojama un kuri šovasar daļēji noslogoti tikai nedēļu nogalēs. Un ir krīzes aizcirstie neveiksminieki, piemēram, kafejnīca ar konferenču zāli Līk-snas pagastā pie Daugavpils šosejas, kur nākamajā kārtā bija jātop spa un trešajā - viesnīcai ar parku. Projekts ar spa ir apstiprināts, bet bankas līdzfinansējuma nav. «Pērn bija 5 pasākumi mēnesī, tagad viens divi un nav ne semināru, ne kāzu,» saka objekta īpašnieks Edgars Ivbuls. «Varam uzturēt no blakusražošanas, jo cita biznesa te nav.»

Nauda atprasīta vienam

No 142 pārbaudītajiem lauku viesu namu projektiem lielākās šaubas radās par diviem - atjaunojamo energoresursu magnāta Jāņa Sprinovska ģimenes Augulienas muižu un bijušā Ogres deputāta Pētera Dimanta par viesu namu nosaukto Pie Mazās Juglas-, jo tie nebija atrodami ne izziņās, ne internetā.

Augulienas muižas pārvaldniekiem Diena pirmo reizi zvanīja pirms mēneša, vēloties rezervēt telpas kāzām. Notiekot remonts, atzvanīšot. Neatzvanīja. Kad šonedēļ ieradāmies īpašumā, ceļa galā mūs sagaidīja uzraksts «Privātīpašums» un pārvaldnieks, kurš uz jautājumu, kur viesnīca, paziņoja, ka nekāda viesu nama nav un te ir privātmāja. Vai mēs neredzot? Kad stādījos priekšā, tika sameklēta mājas saimniece Guna Sprinovska. Skaidrojot, ka iepriekš veikti nekvalitatīvi remontdarbi un tādēļ viesnīca pastāvīgi nedarbojas, viņa piekrita Dienu ielaist no drupām uzbūvētajās kalpu mājās. Pār lieveni stiepās veļas aukla, virtuvē gatavoja vecmāmiņa, ārā dauzījās bērni. Istabām tiešām bija piestiprināti numuri un piebūvētas telpas ar labierīcībām, bet tajās nebija mēbeļu, ja neskaita dažas gultas un matračus. Mājās notiekot semināri. «Šajā valstī cilvēkus ciena tikai tad, ja viņi saņem bezdarbnieka pabalstu. Pārējie, kam kaut kas pieder, ir zagļi, un kam pieder vairāk, ir dubultzagļi,» sarūgtinājumu par jautājumiem neslēpa G.Sprinov-ska, un stāstīja, kā 1999.gadā ģimene ar draugu palīdzību ap ezeru sākusi izzāģēt džungļus un kā izzagta iekonservētā vecās muižas ēka. Viņas vīrs Jānis, kurš tiek uzskatīts par atjaunojamās enerģijas nozares magnātu un minēts starp Andra Šķēles biznesa partneriem, ko pats noliedz, Dienai sacīja, ka dzīvojamajā mājā pie istabām neviens nebūvētu vannasistabas un viesnīca nav pieejama katram tūristam, jo tiekot slēgts līgums ar tūrisma firmu par darba atsākšanu augustā. «Tad, kad visu nāk izzagt, neviens neuzrauga, kad kaut kas sakārtots - visi, kam nav slinkums,» viņš sodījās. «Esmu nolēmis līdz gada beigām pārdot visus aktīvus un aizbraukt no šīs valsts.» Augulienu paturēšot kā viesu namu, «lai gan biznesa nav nekāda, tik vien kā uzturēšanai».

Lauku atbalsta dienests (LAD), kas kontrolē investīciju atbilstību mērķim, Augulienas muižā pēdējo reizi bijis 2006.gadā. Atskaitēs uzrādās 50 izveidotas gultasvietas un Ls 103 955 peļņa.

Atbalsta departamenta direktore Ineta Stabulniece atzina, ka inspektori kontroli veic vairākos posmos, bet pieķert ir ļoti grūti. «Gadās, ka kontrole aizbrauc, tur čemodāni uz vietas, cilvēki esot aizgājuši uz jūru. Mums arī ir informācija, ka par īpašumu tiek prasīta tik augsta cena, ka cilvēki atsakās. Bet ir bijuši neatbilstību ziņojumi.»

Nauda atprasīta tikai vienam - SIA Hincenbergs, kas nav pabeigusi viesu mājas būvi. LAD to konstatēja 2006.gadā, Finanšu ministrija nolēma naudu atprasīt pērn oktobrī. Tā nav atmaksāta.

Kas atjauno pilis?

ES fondi ieguldīti arī piļu, muižu un citu kultūras tūrisma objektu atjaunošanā.

Tāpat kā ar lauku tūrismu daļa finansējuma nonākusi pie bagātiem Latvijas ļaudīm. Nav šaubu, ka viņiem bija tiesības pretendēt uz ES naudu tāpat kā citiem, taču var jautāt, vai viņi atjaunošanu nebūtu varējuši veikt ar saviem resursiem. Ieguldot naudu citos objektos, palielinātos sakārtoto Latvijas vietu skaits.

Liela daļa no 61 projekta nākusi no pašvaldībām, muzejiem, piemēram, atjaunot izdegušos Cesvaines pils torņus, pārveidot Siguldas koka pili par sabiedrisku ēku vai saglabāt Šlokenbekas muižu.

Latvijas miljonāru saraksta dalībniekus pirmajā acu uzmetienā sarakstos ieraudzīt nav iespējams, jo viņi atrodami aiz dažādu biedrību vai sabiedrisko organizāciju nosaukumiem. Valdēs atrodami gan miljonāru Plaužu ģimenes locekļi, gan holdinga kompānijas Felix valdes priekšsēdētājs Aivars Ločmelis, gan bijušais Latvijas zoovetapgādes lielākais akcionārs Aldis Taurītis, kurš plašākai sabiedrībai kļuva pazīstams saistībā ar krimināllietu par draudiem nogalināt sievu.

Kā ar atdevi?

Dienas žurnāliste Ieva Alberte, kura katru nedēļu pielikumam Izklaide meklē un apraksta interesantu vietu ārpus Rīgas, ir skarba. «Ir arī labi piemēri. Taču cik vienā valstī vajag guļbaļķu māju ar pirti blakus un vecām sakām pie sienas, kurai nav nekādas pievienotās vērtības, leģendas, svētku, taku? Odziņas, lai cilvēki uz turieni brauktu.» I.Albertei nav skaidrs, kādu sabiedrisku labumu rada ES naudas piešķiršana populāras tranzītbraucēju ēstuves logu atjaunošanai. Līdzīgi domā asociācijas Lauku ceļotājs prezidente Asnāte Ziemele, sakot, ka pirmajā struktūrfondu periodā 2004.-2006.gadā «nauda aizgāja galvenokārt gultasvietu radīšanai, nevis pievienotajai vērtībai».

Ir grūti noticēt, bet Latvija fondu dalīšanā izvēlējās pieeju vērtēt projektu tikai pēc atbil-stības kritērijiem, nevis raugoties, vai vietā ir tāds potenciāls, uz kādu īpašnieks sacerējies. Lielo projektu tapšanu veicināja kādā brīdī atceltie atbalsta griesti.

Pēc A.Ziemeles teiktā, patlaban viesu namu skaits Latvijā ir pietiekams. Tādēļ otrajā etapā - no 2007. līdz 2013.gadam - jaunu veidošanai ES nauda vairs netiek piešķirta. Var uzlabot pašreizējos - veidot sporta un bērnu laukumus, dabas takas, virtuves. «Lieliem korporatīviem pasākumiem un sporta spēlēm būvētās daudzās vietas ir tipisks trekno gadu piemērs, jo tie mūs tiešām sabojāja. Cilvēki neklausījās, kad viņiem sacīja - sāciet ar mazu, skatieties, ko cilvēki prasa, un lēnām taisiet klāt!» saka asociācijas vadītāja. Izdzīvošot tie, kas savas viesu mājas pārvalda paši un domā par īpašu piedāvājumu.

FM gatavo galaziņojumu Eiropas Komisijai par to, kāda bijusi fondu atdeve no jaunu darbvietu u.c. ekonomisku apsvērumu viedokļa. ES naudas saņēmējiem piecus gadus pēc pabeigšanas jādarbojas attiecīgajā nozarē. Tad var darīt, ko vēlas. Nākamgad pienāks termiņš pirmajiem naudas apguvējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?