Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ēšana kā mantojums

2010. gada nogalē UNESCO pirmo reizi nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā ierakstīja ēdienu un ēšanu.

Par piparkūku cepšanu un rotāšanu Horvātijas ziemeļos jautājumu nav. Šī māka viduslaikos no dažiem klosteriem izplatījās starp veikalniekiem, tad nokļuva ļaužu virtuvēs. Horvātijā piparkūku cepšana kļuvusi par identitātes zīmi - amatu, ko piekopj īpaši piparkūcinieki, kuri piparkūkām lieto miltus, medu/cukuru, ūdeni, cepamo sodu un attiecīgās garšvielas. Sevišķais ir piparkūku rotājumā. Katram amatniekam ir savs rokraksts. Vīri tautiskā garā izdaiļo pārsvarā sirdsveida cepumus ar spogulīšiem, ar pārtikas krāsām izraksta ar ornamentiem, lubu bildītēm, peršiņām un vēlējumiem. Sirdis cep kāzām, ierakstot datumu un jaunā pāra vārdus, arī Ziemassvētku un citiem tirgiem, šo māku nodod no paaudzes paaudzē.

Meksikas Mičoakanas apgabala autentiskā virtuve ierakstīta reprezentatīvajā sarakstā kā visaptverošs zemniecības, rituālu prakses, senlaicīgu prasmju un kulināro tehniku modelis, kā pilna tradicionālā barības ķēde no sēšanas un ražas novākšanas līdz gatavošanai un ēšanai. Arī te nav jautājumu. Šis modelis balstās uz kukurūzas, pupiņu un čili piparu trīsvienību, unikālu daudzlauku un peldošu dārziņu sistēmu, gatavošanas metodēm ar barības vielu vairošanu, dzirnakmeņu, akmens piestu un tikai vietējo produktu izmantošanu (zivis, tomāti, ķirbji, avokado, sēnes, saknes, garšaugi, kakao, vaniļa). Pretstatot amerikāņu modificētajai kukurūzai savu astoņtūkstošgadīgo un noliedzot ārpus Meksikas izplatīto paņēmienu pildīt plāceņus nevis ar veselīgiem produktiem, bet taukainiem sieriem vai ko citu treknu ar asām garšvielām, uzdodot to par Meksikai tipisku, šī virtuve atzīta par oriģinālu un aizsargājamu.

Sarakstā ietvertā principiāli Meksikas pieteikumam līdzīgā - jo tradicionāla - Vidusjūras reģiona virtuve Spānijā, Grieķijā, Itālijā un Marokā vispirms uzdod jautājumu, kāpēc, piemēram, Turcija vai vēl kāda valsts te nav pieminēta. Vidusjūras virtuvei ir kopīgi pārtikas sagatavošanas un uzglabāšanas veidi, tās pamatā ir olīveļļa, graudaugi, dārzeņi un augļi, nepārspīlēts zivju, gaļas un piena produktu lietojums, daudz garšvielu un mērens apjoms vīna sabiedriskās ēšanas reizēs, kas ir parasta sociāla paraža. Reģionam kopīgais ir balstīšanās dabas daudzveidībā un tradicionālajos amatos, kas saistīti ar zveju, lauksaimniecību un ēdiena sagādi.

Mani pārsteidza formulējums franču maltītes ierakstīšanai sarakstos - tieši maltītes, nevis virtuves. Tā nosaukta par sociālu praksi, kas svarīga indivīdu un grupu pulcēšanās norisēs, izmantojot tās labas ēšanas un dzeršanas mākslas īstenošanai, fiksētā ēdienkartē pie ēdieniem no iespējami vietējiem produktiem izvēloties tiem atbilstošus vīnus un skaisti servējot galdu. Maltītei jāsākas ar aperitīvu un jābeidzas ar liķieri, pa starpām iekļaujot vismaz četrus ēdienus: uzkodas, zivi vai gaļu ar dārzeņiem, sieru un desertu. Maltītei arī ar garšošanas un paostīšanas žestiem praksē jāsaglabā un jaunākajām paaudzēm jānodod tradīcijas, kas saliedē ģimenes un sabiedrību. Te sākas jautājumi. Saprotams, ka franču virtuve no Bretaņas līdz Provansai kā ārkārtīgi daudzveidīga sarakstam nebūtu formulējama. Ēšanas paņēmieni jeb maltītes noteikumi patiesībā ir tikpat dažādi atkarībā no ēdienkartes, taču nav pierakstāmi tieši ēdienu daudzveidības un gaumes maiņas dēļ. Kā mantojumā ierakstīt garšas gaumi un modi? Un ēšanas baudu? Un žestus tās izteikšanai?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?