Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ēšanai vasarā jābūt vienkāršai

Gluži kā ar Jāņu tradīcijām, kuras pārņemam no senčiem, pielāgojam un papildinām, tāpat ir arī ar svētku ēdieniem. Pamatvērtības - siers, alus, cepta gaļa, salāti, pīrāgi un plātsmaize - paliek tie paši, bet mainās izpildījums. «Grūti izvēlēties, kādu sieru pirkt: koši dzeltenu vai baltu, ar ķimenēm, kādām citām garšvielām vai vispār bez tām,» par Jāņu galda tradīcijām saka diētas ārste Lolita Neimane un iesaka gatavos produktus izvēlēties nesteidzoties, pievēršot vērību tauku procentam (jo mazāk, jo labāk), sāls un cukura daudzumam, kā arī derīguma termiņam.

Tirgū pērkot, nav jākautrējas prasīt tirgotājam nogaršot viņa piedāvāto produkciju.

Ja cepšanai sagatavotajai gaļai (t. s. šašlikam)ir pārlieku ilgs derīguma termiņš, E vielu daudzums tādā produktā var būt neadekvāti liels. «Agrāk bija problēmas nopirkt liesu gaļu, un uz iesmiem savēra arī speķa gabalus un cīpslainus gaļas gabalus, tagad var izvēlēties kvalitatīvu gaļas gabalu un katrs pats sagriezt to tik lielos gabaliņos, cik vēlas. Sāk jau aizmirsties visvienkāršākās gaļas marinādes receptes - etiķis, sāls un sīpoli, tagad tiek piedāvātas marinādes no kolas un ingvera, par kefīru, minerālūdeni, majonēzi nemaz nerunājot,» izvēles daudzveidību raksturo L. Neimane. Viņa pati gaļu vasaras piknikam marinē dabīgā ābolu sulā un lielā sīpolu daudzumā. Tā gan nav ātrā marināde, tāpēc jāgatavo iepriekšējā dienā.

Agrāk gatavoja «piena salātus» ar krējumu un kefīru, kas ātri sulojās un bļodā zaudēja pievilcību, tagad pieejami ledus salāti, kas nezaudē labu izskatu. Zaļo salātu garšu paspilgtina rukola un skābeņu lapas. Mērces salātiem ir katras saimnieces fantāzijas lidojums. Gan ekonomiski, gan izdevīgi ir tad, ja tās tiek pasniegtas atsevišķi, lai katrs var izvēlēties savai gaumei atbilstošu.

«Esmu aizrāvusies ar maizes cepšanu, bet ne maizes mašīnā. Cepšanai man vienmēr ir saglabāts knipucītis ierauga. Izmantoju rudzu miltus, ko dažādās proporcijās sajaucu ar citiem miltiem, pievienoju dažādas sēklas. Kukulītim apakšā lieku cukīni, rabarberu lapas,» savus cienasta gatavošanas knifus atklāj L. Neimane.

Un maize ar sviestiņu? «Daudz interesantāk ir sataisīt zaļumu sviestu vai ar ķiplokiem, vai avokado.»

Kuras lietas nevajadzētu savienot? «Šņabi ar alu!» atjoko L. Neimane un skaidro: «To taču katrs zina, ka skābiem kāpostiem nebūtu labi uzdzert lauku pienu, bet daudz vairāk grēkojam ar apēstā kvantitāti un kvalitāti.»

Ja tomēr svētkos gadās pārēsties, nākamajā dienā kuņģim jāļauj atpūsties un nedrīkst aizrauties ar rasolu vai pildītām olām. Vasarā jāuzmanās ar ēdiena uzglabāšanu, var gadīties, ka ļoti karstā laikā ēdiens ātri sabojājas un svētki tad var beigties pat ar saindēšanos. Pārēšanās savukārt var novest slimnīcā ar žultsakmeņu lēkmi vai pankreatītu.

«Pēcsvētku dienai piestāvētu zemenes, vieglas tējas - piparmētru, kumelīšu, ķimeņu, ingvera. Dažādi preparāti var līdzēt, bet tā jau nav izeja - pieēdas līdz nelabumam un kuņģi darbina ar tabletēm. Var mēģināt ūdens glāzē samaisīt citronskābi un sodu. Tas it kā mazliet pabaksta kuņģi un liek tam strādāt,» iesaka L. Neimane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jāņos jāēd un jādzer prātīgi

Nedzert ūdeni no nezināmiem avotiem.
Neēst ogas no nesen ar ķimikālijām apsmidzināta krūma.
Neekonomēt, pērkot lētākos, mazliet iebojātos augļus un dārzeņus, cerot, ka, izgriežot bojājumu, pārējais būs uzturā izmantojams; jo īpaši kuņģim bīstami ir nekvalitatīvi gurķi un arbūzi.
Otrā dienā neēst to pārtiku, kas nav bijusi ledusskapī.
Saindējoties pirmā palīdzība ir: jāizskalo kuņģis ar lielu ūdens daudzumu vai jāiedzer divas aktīvās ogles tabletes, izšķīdinot ūdens glāzē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?