Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ezerus apdraud spoku tīkli

Gaujas Nacionālā parka ilggadējais inspektors Māris Mitrevics, tautā saukts par Mitro, reiz izteicās, ka maluzvejnieki piekopj savu kaifu. Iespējams, tieši tas ir iemesls, kādēļ viņi izvēlas iet šo nelegālo ceļu. Tomēr tīra un sakārtota ekosistēma, droša vide kā cilvēkiem, tā zivīm ir iemesli, kādēļ maluzvejniecība aktīvi tiek ierobežota.

Zivju nārsta laikā maluzvejniecība aktīvāka

Valsts vides dienesta (VVD) Zvejas kontroles departamenta Iekšējo ūdeņu kontroles daļas vecākais inspektors un Mobilās grupas vadītājs Raivo Vīksne norāda, ka ir divu veidu maluzvejniecība, kas rada lielāku vai mazāku kaitējumu ūdens bioloģiskajiem resursiem. Viens veids - mazos apmēros ķert zivis, apaļmutniekus, vēžus, lai nelegāli gūto lomu izmantotu pārtikā vai nelielai peļņai, savukārt otrs veids - liela apmēra vērtīgo zivju vai apaļmutnieku un vēžu nelegāla ieguve peļņas gūšanai. «Abas darbības ir administratīvi un pat krimināli sodāmas, jo apdraud zivju, apaļmutnieku un vēžu sugu daudzveidību. Lai gan par vēžiem - dažas sugas ir savairojušās tādos daudzumos, ka tiek izspiesti vietējo sugu vēži un tiek nodarīts ievērojams kaitējums arī zivju resursiem, jo zivju nārsta laikā tiek izēsti zivju ikri. Līdz ar to tiek apdraudēta viņu eksistence,» stāsta Raivo Vīksne, uzsverot, ka nespeciālists to nevar izvērtēt.

VVD speciālisti atzīst, ka maluzvejniecība rit visu gadu. Viss atkarīgs no laikapstākļiem un attiecīgā reģiona ekonomiskā stāvokļa, taču pēdējos gados nelegālā nodarbe samazinās. Visbiežāk tieši pavasarī un rudenī maluzvejnieki palielina aktivitāti. Šāda tendence saistīta arī ar zivju nārstu pavasarī, kad nārsto saldūdens zivis, un rudenī, kad upēs ienāk laši un taimiņi. Nārsta laikā pieaug zivju aktivitāte un migrācija, tās kļūst par vieglu ēsmu nelegālajiem darboņiem. Arī Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori atzīst, ka maluzvejniecība visaktuālākā ir tieši zivju nārsta laikā, jo tad tās ir iespējams noķert vienkāršāk un lielā daudzumā, kāds ir arī pamatā maluzvejnieku nolūks. Reģionos ar sliktāku ekonomisko stāvokli maluzvejniecība tiek izmantota kā pārtikas iegūšanas un peļņas veids, taču arī reģionos ar labu ekonomisko stāvokli pastāv maluzvejniecība, jo tajos ir lielāks zivju noieta tirgus, piemēram, Pierīgā.

No ezeriem tīra tīklus

Gadās, ka maluzvejnieki aizmirst, kur ielikuši tīklus, šādi tīkli stāv, paslēpti upēs un ezeros, nepārbaudīti. Noķertās zivis tajos nobeidzas, sāk pūt, bet citas zivis no jauna tajos iekļūst, šādos tīklos sapinas makšķernieku rīki, ūdensputni un dzīvnieki, kā arī laivu motori. Pasaules Dabas fonds (PDF) šobrīd pirmo reizi Latvijā realizē kampaņu Spoku tīkli, kas veidota ar mērķi veikt preventīvus pasākumus, lai samazinātu šādu pamestu un pazaudētu zvejas rīku apjomu Latvijas ezeros. Nosaukums Spoku tīkli to arī apzīmē - ūdenstilpēs pazaudētos un atstātos zvejas rīkus, kas turpina nekontrolēti zvejot ūdens iemītniekus. Šīs kampaņas ietvaros Latvijā šovasar tiek tīrīti vairāki ezeri - Ungura, Raiskuma, Sāruma, Auciema un Riebiņa ezers. Kā stāsta PDF Ūdens programmas vadītājs Ingus Purgalis, jau iepriekš Polijā, Vācijā, arī Lietuvā šādas kampaņas veiktas. Viņš atzīst - ja nākotnē būs iespēja, PDF vēlas arī no Baltijas jūras iztīrīt maluzvejnieku atstātos tīklus, kuri tur ir lielā skaitā. «Saldūdeņu attīrīšanas specifika ir atšķirīga. Jāņem vērā vairāki aspekti. Saldūdens ūdenstilpēs pārsvarā tiek izmantoti sintētiskie tīkli, kas ir samērā lēti. Lai gan tie nav atļauti, joprojām atrodas vietas, kur tos var nopirkt - tā šajā gadījumā ir vislielākā problēma,» stāsta Ingus. Tīklus visbiežāk atstāj pašu maluzvejnieku aizmāršības dēļ - aizmirstot, ka tīkli ir izlikti, nereti vēlmi izņemt tīklus sabojā arī laikapstākļi vai kādi citi faktori - ja maluzvejnieki sajūt, ka varētu tapt noķerti, viņi visbiežāk tīklus atstās un tiem pakaļ nedosies.

Viens metrs nelegālu tīklu - kilograms beigtu zivju

Lai šos tīklus izņemtu un ezerus iztīrītu, šogad PDF tīra piecus ezerus. Jāatceras, ka arī šādām darbībām jābūt saskaņotām - citādi tīklu izvilkšanu un attīrīšanu var uzskatīt par maluzvejniecību. «Mēs braucam ar laivu pa ezeru, klāt mums visu laiku atrodas inspektors, kas uzrauga notiekošo. Tieši šādām darbībām speciāli dizainētais āķis palīdz izvilkt pēc iespējas lielāku daudzumu tīklu,» par to, kā izvelk tīklus, stāsta Ingus. Piemēram, no Ungura ezera tika izvilkti 15 kg neatļauto tīklu, kas, kā atzīst speciālists, ir pietiekams daudzums, lai nodarītu kaitējumu dabai. Aplēses nosaka, ka aptuveni uz metru ezerā atstāta tīkla varētu būt gājis bojā viens kilograms zivju. Toties Raiskuma ezers bijis samērā tīrs, ko var skaidrot arī ar lielu vietējo iedzīvotāju uzmanību - tas tiek regulāri apsekots un gadu gaitā vietējiem iedzīvotājiem izdevies to labi nosargāt. Savukārt Sāruma ezers bijis ļoti sarežģīts pārbaudīšanai - visvairāk tika atrasti murdi, toties nebija neviena tīkla. «Ezeri ir Latvijas cilvēku bagātība. Mums par šīm bagātībām ir jārūpējas. Zivju populācijas un ekosistēma jāsaglabā līdzsvara stāvoklī, lai kopējā vide būtu daudz sakārtotāka,» - tā Ingus. Aizvien vairāk makšķernieku nosoda arī maluzvejniekus, kas izmanto neatļautus līdzekļus - tajā skaitā tīklu un murdu izlikšanu. Šādi tīkli ne vien nodara kaitējumu dabai un ūdens iemītnieku populācijai, bet arī rada bīstamību pašiem cilvēkiem. Murdu un tīklu izlikšana mūsdienās būtu jāizskauž.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Statistika un piemērojamie sodi

2013. un 2014. gadā sarucis sodu un pārkāpumu skaits, taču trīskāršojies zivju resursiem nodarīto zaudējumu apmērs iekšējos ūdeņos; audzis nelegālo zvejas un makšķerēšanas rīku skaits, kurus VVD inspektori uzgājuši reidos.

Par zvejošanu iekšējos ūdeņos bez attiecīgās atļaujas, aizliegtā vietā, aizliegtā laikā vai ar aizliegtiem rīkiem vai paņēmieniem uzliek naudas sodu līdz 4300 eiro, ja lomā ir kāda zivs, apaļmutnieks vai vēzis, tad vēl pie soda tiek aprēķināts un uzlikts par pienākumu atmaksāt valstij nodarītos zaudējumus zivju resursiem.

Par zvejas noteikumu pārkāpšanu iekšējos ūdeņos uzliek naudas sodu fiziskajām personām no trīsdesmit līdz trīssimt piecdesmit eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīkus un pārkāpuma priekšmetus, tajā skaitā peldošos līdzekļus ar aprīkojumu, vai bez konfiskācijas, un atņem zvejas tiesības uz laiku līdz vienam gadam vai bez tiesību atņemšanas, bet juridiskajām personām - no trīsdesmit līdz septiņsimt eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīkus un pārkāpuma priekšmetus, tajā skaitā peldošos līdzekļus ar aprīkojumu, vai bez konfiskācijas, un atņem zvejas tiesības uz laiku līdz vienam gadam vai bez tiesību atņemšanas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?