Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Finanšu tirgi nenotic Berluskoni

Eirozonas parādu krīzes epopejas uzmanības lokā šonedēļ nonākusi Itālija. Valsts centieni mierināt pasaules finanšu tirgu bažas nav izrādījušies sekmīgi, un ekspertu runās arvien biežāk pavīd nolemtības pilns pareģojums: defolts. Reaģējot uz augošo saspīlējumu, pēc neierasti ilgas klusuma pauzes trešdien ierunājās premjers Silvio Berluskoni. Valdības galva noliedza maksātnespējas draudus un slavēja Itālijas stipros ekonomiskos pamatus, vienlaikus solot sekmēt valsts finanšu stabilitāti.

Procentlikmju rekordi

Satraukumu vairojušas rekordaugstās Itālijas procentu likmes finansējuma iegūšanai starptautiskajos tirgos. Desmit gadu parādzīmju ienesīgums par 0,02% pārsniedzis par bīstamības robežu dēvētos 6%. Turklāt Lielbritānijā bāzētā Ekonomikas un biznesa izpētes centra aplēses vēsta, ka itāļiem no maksātnespējas neizvairīties, ja ekonomika neuzņems neierasti ātru izaugsmes tempu.

Taču valsts pēdējās dekādes laikā ar izaugsmi nav steigusies, atpaliekot no lielākās daļas Eiropas. Arī šā gada pirmajā ceturksnī itāļu ekonomika pieaugusi tikai par 0,1%, kamēr valsts parāds sasniedz 120% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Ja Itālija, eirozonas trešā lielākā ekonomika, kuras apjoms divreiz pārsniedz starptautisko palīdzību saņēmušo Grieķiju, Portugāli un Īriju, kopā ņemtas, bankrotēs, Eiropai var nepietikt naudas tās glābšanai. Finanšu ministrs Džūlio Tremonti jau ticies ar Eirogrupas vadītāju Žanu Klodu Junkeru, lai pārspriestu problēmas.

Lai gan Spānijas parādzīmju procentu likmes arī sasniegušas rekordu - 6,14% -, eksperti saglabājuši optimismu. Valstij, visticamāk, izdošoties izvairīties no maksātnespējas, jo tās parāds ir krietni zemāks nekā Itālijai.

Satraukts par parādzīmju tirgus svārstībām ir arī Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozo. «Šīs izmaiņas ir dziļi nepamatotas, ņemot vērā abu dalībvalstu [Itālijas un Spānijas] ekonomiskos un budžeta pamatus, kā arī soļus, ko valstis sper to stiprināšanai,» EK prezidenta teikto citē BBC.

Kritizē nekonkrētību

S. Berluskoni, uzrunājot parlamenta apakšpalātu, aicināja visus politiskos spēkus sadarboties kopīgai ekonomisko reformu īstenošanai. Viņš papildināja prezidenta Džordžo Napolitāno vārdus par vienotības lomu krīzes pārvarēšanā, uzsverot, ka pašlaik sadarbība nepieciešama vēl vairāk nekā jebkad agrāk. Taču premjera runa izpelnījās asu kritiku, jo nesniedza konkrētus plānus ekonomikās krīzes draudu pārvarēšanai.

Opozīcija kārtējo reizi pieprasījusi premjera atkāpšanos, un neapmierinātību izrādījušas arī arodbiedrības. Itāļu mediji uzsver, ka no S. Berluskoni runas gaidījuši lielāku konkrētību, bet tā vietā saņēmuši slavas dziesmu valsts ekonomikas stabilitātei un banku likviditātei.

«Viņš neizrādīja ne mazāko vēlmi nākamgad realizēt kādu no taupības pasākumiem,» finanšu tirgu sarūgtinājumu aģentūrai Reuters uzsver Unicredit pārstāve Kjara Korsa. Jūlijā dažu dienu laikā pieņemtie taupības plāni 48 miljardu eiro vērtībā lielāko daļu tēriņu samazinājumu atliek uz laiku pēc 2013. gadā gaidāmajām vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?