Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Frakcijas novērtēs NEPLP kandidātus

Līdz 10. decembrim Saeimas frakcijas vērtēs septiņus pieteiktos kandidātus darbam Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu (NEPLP) padomē. Tad Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izlems, vai izvirzīt amatam vienu kandidātu vai vairākus, lūdzot Saeimu izdarīt galīgo izvēli. Trešdien komisija uzklausīja trīs pretendentus, ar kuriem vēl nebija tikusies, bet deputāti pagaidām neatklāj, kuriem no viņiem būtu lielākas izredzes.

Profesionāli sevi labi esot pasniedzis Aleksandrs Mirļins, demonstrējot plašas zināšanas par elektroniskajiem medijiem, taču balsojumu var ietekmēt arī citi kritēriji, piemēram, kandidāta attieksme pret nacionālo vērtību saglabāšanu, iepriekšējā darba pieredze vai vēl kādi faktori. Baltijas Mediju alianses Juridiskās nodaļas vadītājs Sergejs Kārītis jau ir strādājis šajā padomē. Viņa pārstāvētajā Baltijas Mediju aliansē ietilpst arī Pirmais Baltijas kanāls, tāpēc deputāte Lolita Čigāne (Vienotība) vēlējās noskaidrot, vai tas ļaus saglabāt neitralitāti amatā, ja tajā būs lemts nokļūt. S. Kārītis solīja to nodrošināt. Mediju pieredze, kas bija kandidēšanas uz amatu priekšnoteikums, ir arī Nacionālo resursu institūta direktoram Sergejam Ancupovam un filoloģei Žannai Helmanei, kura ilgus gadus piedalījusies Latvijas Televīzijas raidījuma Vertikāle veidošanā. Ar šiem trim amata pretendentiem komisija iepazinās trešdien. Dienu iepriekš tā uzklausīja Evu Mārtužu, Gunti Rozenbergu, Juri Saukānu un A. Mirļinu.

Jautājumi visiem pretendentiem bija līdzīgi. Kandidātiem deputāti lūdza vērtēt arī līdzšinējo NEPLP darbību un vaicāja, vai Saeima pareizi rīkojās, atbrīvojot no amata Aināru Dimantu, kurš bija arī padomes priekšsēdētājs. «Tas bija demokrātisks parlamenta lēmums, bet es nebūtu šādā veidā rīkojies,» sacīja S. Ancupovs, kura teiktais liecināja par iebildumiem pret veidu, kādā tas notika. Viņš arī atzina, ka pasaule šajos gados ir būtiski mainījusies, bet pārmaiņas NEPLP nav notikušas. Piekrītot iepriekš definētajai nepieciešamībai izveidot vienotu sabiedrisko mediju, S. Ancupovs uzsvēra, ka «mehāniska mediju apvienošana būtu kļūda un tas nebūtu arī valsts interesēs».

S. Kārītis uzskata, ka NEPLP bija sadarbības problēmas ar medijiem. Kandidāti piekrita, ka NEPLP kompetence varētu būt sadalīta, nodalot sabiedrisko mediju uzraudzību no atbildības par komercmediju darbību. Visi kandidāti bija rezervēti pret sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus. Ž. Helmane sacīja, ka «to var darīt tad, ja ir atbilstoša kompensācija ilgtermiņā». Tāpat kā iepriekšējās reizēs aktīvs izvaicātājs bija Artuss Kaimiņš (LRA), kura viens no nolūkiem bija noskaidrot pretendentu attieksmi pret Latvijas Radio 5. kanālu, kura slēgšanu A. Kaimiņš cenšas panākt jau labu laiku. S. Kārītis piekrita, ka kanāla izveidē esot ieguldīti lieli līdzekļi, bet atdeves neesot. Ž. Helmane uzskata, ka ir nepieciešams mediju ombuds, ko savā pieteikumā bija minējis arī G. Rozenbergs, ar kuru komisija tikās iepriekš.

Kandidātus darbam padomē izvirza ar nozari saistītas nevalstiskās organizācijas, bet to nevar darīt partijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?