Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Gadsimta sapņa īstenojums

Jaunā koncertzāle Lielais dzintars ienāks Liepājā jau pirms atklāšanas. Augusts būs veltīts mākslas forumam, šogad - ar devīzi Atklāj savu dzintaru! Katrs piedāvātais pasākums, performance būs kā sava veida dzintars, kuru ikvienam ir iespējas atklāt gan netradicionālās, gan jau ierastās vietās. Tā SIA Lielais dzintars valdes locekle Baiba Bože piesaka iesildīšanos jaunās koncertzāles atklāšanas koncertu sērijai, kurā no 16.

oktobra līdz 31. decembrim dažādos mūzikas stilos un žanros tiks parādīta daudzveidība, kāda turpmāk dzīvos Folkera Gīnkes projektētajā modernajā, mūsdienīgām iespējām bagātajā koncertnamā. Lielais dzintars ienāk Liepājā. Gaisā sprakšķ uzdrīkstēšanās, idejas un apņēmība. Gaismas pilnā ēka pievelk izcilību. Tā maigais triecienvilnis kļūs par pamudinājumu redzēt un radīt, dzirdēt un domāt, gribēt un varēt.

Interesantā pilsētvidē

Mākslas forums Atklāj savu dzintaru! sola pārsteigt ar žanriski daudzveidīgiem mākslas notikumiem. No 6. līdz 29. augustam tajā būs iespēja ieraudzīt spilgtu latviešu mākslinieku - Aigara Bikšes, Ērika Caunes, Gintera Krumholca, Daiņa Rudena - radītus mākslas objektus pilsētvidē, izbaudīt Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas pēc Raiņa motīviem radītā mūzikla Pūt, vējiņi! brīvdabas izrādi Karostas manēžā, Indras Reinholdes modernā baleta iestudējuma Iedomu spēles pasaules pirmizrādi. Forumu 6. augustā plkst. 21 sāks multimediāls kamermūzikas koncerts - čellista Valtera Pūces un pianista Artūra Cingujeva Teleports jaunatvērtajā Romas dārzā, tēlnieka Egona Perševica izstādes atklāšana Liepājas muzejā (7.VIII) un Arnolda Šēnberga melodrāmas Mēness Pjero izpildījums Romas dārzā (8.VIII), bet vainagos džezs jauno mūziķu izpildījumā (Mūzikas skolā 28.VIII) un simforoka koncerts Leģenda par dzintaru uz lielas skatuves stāvlaukumā pie jaunās koncertzāles (29.VIII).

Atklās ar vērienu

Rudenī gaidāmie koncertzāles Lielais dzintars atklāšanas svētki tiks svinēti vairāk nekā divus mēnešus ar septiņām lielām un dažādām programmām. Tie sāksies ar Kamerzāles un Eksperimentālās skatuves atklāšanas pasākumiem oktobra vidū. Novembra sākumā, 6. un 7. novembrī, ar Liepājas simfoniskā orķestra, starptautiski atzītu solistu Elizabeti Stridu (Zviedrija), Jovitu Vaškevičiūti (Lietuva), Mati Turi (Igaunija), Egilu Siliņu un VAK Latvija dalību, diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atskaņojot Agra Engelmaņa, Ērika Ešenvalda skaņdarbus un L. van Bēthovena 9. simfoniju, tiks atklāta Lielā zāle.

«Jau var iegādāties biļetes. Tas ir starta šāviens, no kura atpakaļceļa vairs nav,» nosaka Ints Dālderis, kura ziņā ir atklāšanas koncertu sērijas mākslinieciskā koncepcija un kurš pats būs solists Lielās zāles atklāšanā, atskaņojot Ē. Ešenvalda Ceturto Liepājas koncertu klarnetei un orķestrim. Atgādinot, ka jau XIX gadsimta beigās, 1896. gadā, Liepājas dome pieņēma lēmumu un sāka krāt naudu, lai būvētu koncertzāli, viņš teic, ka, svinot vairāk nekā simts gadu gaidītā sapņa īstenojumu, pirmām kārtām domājis par Liepājas mūziku un mūziķiem, par Liepājas kultūras lomu Latvijas un starptautiskajā vidē. «Lielais dzintars ir iecerēts kā visa Baltijas reģiona mūzikas dzīvi vienojošs elements, tāpēc solisti atklāšanas koncertā pārstāvēs visas mūsu tuvākās kaimiņzemes. Koncertzāle tapusi, pateicoties Latvijas dalībai Eiropas Savienībā, tāpēc atklāšanas koncertā skanēs L. van Bēthovena 9. simfonija, kuru varam uzskatīt par apvienotās Eiropas muzikālo simbolu.»

I. Dālderis paskaidro, kāpēc atklāšanas galveno koncertu atkārtos divreiz (6. un 7. novembrī): pirmais vakars domāts visiem mūzikas mīļotājiem, kuri iegādāsies biļetes, savukārt otrais - lūgtajiem viesiem un tiem, kuri piedalījās koncertzāles radīšanā. Viņš arī uzsvēra, ka sākumā jāskan Liepājā radītai mūzikai, lai parādītu, ka šī ir pilsēta, kur simfoniskā mūzika dzīvojusi jau ļoti sen un tika izveidota Baltijā pirmā filharmonija. «Sāksim ar pirmatskaņojumu - Liepājas simfoniķa Agra Engelmaņa Skaņdarbu simfoniskajam orķestrim. Arī Ēriks Ešenvalds programmā nav nejauši - viņš ir no Priekules, beidzis Liepājas 1. ģimnāziju. Koncertu galvenais varonis ir Liepājas simfoniskais orķestris - Latvijā visvecākais simfoniskais orķestris, kurš mērķtiecīgi cīnījies par koncertzāles celšanu.

Operzvaigzne un Brodveja

«Izvēlējāmies nevis vienā vakarā saspiest neaptveramo, bet atklāšanas pasākumus turpināt divus mēnešus, parādot visu, ko esam vēlējušies,» Ints Dālderis stāsta par atklāšanas koncertu vērienu. Līdz pat gada beigām tajos uzstāsies spilgti solisti un izpildītājmākslinieki: 14. novembrī te dziedās pasaules operzvaigzne Marina Rebeka, kuras vecvectēvs savulaik bijis Liepājas pareizticīgo baznīcas garīdznieks, un tenors Rame Lahajs (Kosova). Svētku dienā, 18. novembrī, 30 gadu jubileju svinēs grupa Remix. Būs baleta zvaigžņu galā koncerts 20. novembrī. Jēkaba Ozoliņa 70. jubilejas koncertā 4. decembrī gaidāms Imanta Kalniņa 4. simfonijas (oriģinālversijas) atskaņojums viņa vadībā. 17. decembrī - baroka un klasicisma mūzika Andresa Mustonena vadībā. Atklāšanu vainagos Jaungads Brodvejā, Vestendā un Liepājā Vecgada vakarā ar Lenarda Bernsteina Otro simfoniju un Endrū Loida Vēbera mūziklu fragmentiem. Solisti - pianists Reinis Zariņš un dziedātājs Andris Ērglis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?