Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gaida atbalsta programmu

Tā kā daudzi cūku audzētāji Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā teritorijā nespēs ievērot biodrošības pasākumus un būs spiesti cūkas izkaut, ir nepieciešams valsts atbalsta mehānisms, lai palīdzētu viņiem pārorientēties uz citu saimniecisko darbību, uzskata pašvaldību vadītāji karantīnas zonā. Viņi arī norāda, ka kompensācijas par nokautajām cūkām ir samērā mazas un tās neatrisina situāciju kopumā - bankrota draudi daudzviet ir pietiekami reāli.

Ievēros pasākumus

Latvijā šobrīd noteiktā ārkārtas situācijas teritorija ir veidojusies divos piegājienos - tā, ko noteica uzreiz pēc pirmajiem ĀCM gadījumiem, un tā, ko noteica pēc sērgas pārmešanās uz Vidzemi. Saimniecībām, kas atrodas šajā pirmajā zonā - Daugavpils, Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes, Rēzeknes, Ludzas un Ciblas novadā -, jau līdz 31. jūlijam bija jāievieš biodrošības pasākumi. Pārējos novados, kur noteikta ĀCM karantīna, biodrošības pasākumi jāīsteno līdz 7. augustam, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta dati. Informācija, ko Diena ieguva no karantīnas zonas novadiem, liecina, ka liela daļa saimniecību izvēlēsies biodrošības pasākumus ievērot, lai cūkas nebūtu jāizkauj.

«Pie mums ir mierīgi,» saka Rugāju novada domes priekšsēdētāja Sandra Kapteine. Novadā ir izveidota komisija, šonedēļ tā sastādīs pasākumu plānu. «Mūsu novadā lielākoties izvēlēsies biodrošību, jo ne vienmēr dzīvnieki ir kaujamā vecumā. Mums nav lielu saimniecību ar simtiem cūku, lielākoties audzē pašu patēriņam. Satrauc ražas novākšana, graudu pirkšana un pārdošana, jo laiks ir sauss, graudi netiks kaltēti un ātri pārceļos no vienas saimniecības uz otru,» raizējas S. Kapteine.

Arī Ciblas novada zemnieki lielākoties izdomās, kā veikt biodrošības pasākumus, pieļauj novada lauku attīstības konsultante Marina Barkāne. Viņai zvanot daudz sašutušu zemnieku, taču tādu saimniecību, kurās turētu tikai cūkas, nav vairāk par trijām. «Saimniecības nav lielas - ar 30-40 cūkām, ieskaitot sivēnus,» skaidro M. Barkāne.

Jābūt atbalstam

Valkas novadā, kurā cūku mēra parādīšanās bija negaidīta, piektdien notika sanāksme ar zemnieku piedalīšanos, stāsta novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija). Pēc viņa teiktā, biodrošības prasības mēģinās ievērot divas vai trīs zemnieku saimniecības, bet kopumā sanāksmē klāt bijuši ap 30 zemniekiem. «Pat ja biodrošības prasības ievēros, paliek neatbildēts jautājums, kur likt gaļu, jo no karantīnas zonas to izvest nedrīkst. Ir pilnīgi skaidrs - ja valsts neizveidos atbalsta programmu, daudzām saimniecībām draud bankrots vai vismaz lielas problēmas. Kompensācija ir niecīga un nesedz barības izmaksas. Ja cūkas likvidē, gadu tās nedrīkst turēt, bet, lai pēc tam sāktu gūt ienākumus, jāpaiet vēl sešiem mēnešiem,» skaidro V. A. Krauklis. Viņš arī norāda, ka cūkkopība nodrošinājusi zemniekiem ātru naudas apriti, ko nevar panākt, piemēram, ar graudu audzēšanu, kur nauda ienāk reizi gadā. Ja saimniecības īpašnieki rēķinājušies ar to, ka viņiem regulāri no cūkgaļas realizācijas ienāk ap 1500-2000 eiro mēnesī, pēc cūku likvidācijas var rasties problēmas. «Lauku atbalsta dienestam būtu jāpalīdz cilvēkiem saprast, kā pārorientēties. Cilvēks pats to nevar izdarīt, piemēram, apzināt noieta tirgus, viņam vajadzīga palīdzība,» uzsver V. A. Krauklis. Iepriekš izskanējis, ka zemniekiem tiek ieteikts cūku vietā nodarboties ar liellopu, aitu vai trušu audzēšanu.

Par valsts atbalsta nepieciešamību, lai palīdzētu pārorientēties uz citu lopu audzēšanu, Dienai izteicās arī Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs. Šajā novadā situācija ir samērā mierīga, jo ĀCM gadījumi nav konstatēti, tomēr ir skaidrs, ka mazajām saimniecībām varētu būt problēmas ar biodrošības pasākumu ieviešanu, piemēram, ar prasībām mēslu krātuvēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kompensācijas

par pieaugušu vaislas dzīvnieku (sivēnmāte, vaislas kuilis) - 115 eiro,
par nobarojamu cūku un vaislas jauncūku - 65 eiro,
par piena sivēnu - 25 eiro.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?