Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Gaidīs prezidenta galavārdu

Neatkarīgi no tā, ka Vienotības valde un frakcija plāno izvirzīt premjera amatam partijas līderi Solvitu Āboltiņu, 28. decembrī savu pretendentu valdības vadītāja postenim gatavojas nosaukt arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). «Mums jebkurā gadījumā būs kandidāts, un tad Valsts prezidentam būs jāizdara šī izvēle,» teica ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc ZZS valdes sēdes, kas bija plaši apmeklēta, - uz to bija ieradušies arī politiķi, kas valdes sēdēs piedalās reti.

Ir zināmi divi ZZS premjera kandidāti - Saeimas deputāts Māris Kučinskis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš gan Dienai iepriekš sacīja, ka neplāno pretendēt uz valdības vadītāja posteni. Viņaprāt, ZZS vispār nevajadzētu uzņemties atbildību par valdību. Pirmdien valdes sēdē J. Dūklavs nepiedalījās. Uz vaicāto, vai ZZS tomēr plāno J. Dūklavu pierunāt, A. Brigmanis atbildēja: «Jānis Dūklavs nekad nav teicis nē.» ZZS frakcijas vadītājam būšot arī svarīgi saprast, kas notiek Vienotībā, ja tās vairākums nobalsos par S. Āboltiņu. Tad jāsaprot, cik deputātu pēc tam paliek tās frakcijā, ja citādi domājošos izslēdz. No Vienotības līderu iepriekš teiktā izriet, ka tikai pēc balsojuma par valdību kļūs skaidrs, vai visi Vienotības deputāti to atbalstīs.

Piebalgs nekandidēs

Daži politiķi neoficiāli pieļāva, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis varētu neuzticēt valdības veidošanu S. Āboltiņai, jo viņš lielu uzmanību pievēršot savai reputācijai «un nedarīs neko, kas būs riskanti no reitingu viedokļa», atzina kāda politiskā spēka līderis. Pēc viņa prognozēm valdību varētu vadīt vai nu bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs (Vienotība), vai zemkopības ministrs J. Dūklavs (ZZS).

Vienotības valdes loceklis A. Piebalgs Dienai uzreiz teica: «Es neesmu premjera kandidāts. Tas ir pilnīgi izslēgts. Skaidrs ir viens - mūsu kandidāte ir Solvita Āboltiņa vai neviens.» Ja viņai prezidents neuztic valdības veidošanu, tad tas būtu jādara Zaļo un Zemnieku savienībai. A. Piebalgs piekrīt, ka Vienotība pašlaik ir grūtā situācijā, tāpēc tai ir jāpaveic trīs lietas - ir jābūt skaidriem tās darbiem, labākai komunikācijai un mazākām iekšējām pretrunām. Vienotībai būšot svarīgi, lai S. Āboltiņa tomēr saņemtu uzaicinājumu veidot valdību, un tā būtu iespēja parādīt, ka var to veiksmīgi izdarīt.

Vienotības valdes un frakcijas deputātu viedokļa noskaidrošana notiks elektroniskā, atklātā balsošanā. Piektdien par aiziešanu no valdes paziņoja Ilma Čepāne. Viņa Dienai atzina, ka nav pieņemama tāda partijas vadītājai lojālo un nelojālo cilvēku saraksta veidošana. Tā kā Nacionālā apvienība ir atteikusies iesaistīties S. Āboltiņas veidotajā valdībā, tad pēc I. Čepānes domām būtu neprāts veidot valdību ar sīkpartiju, ar ko domāta Latvijas Reģionu apvienība, un, iespējams, slēptu Saskaņas atbalstu. Saskaņas līderis Nils Ušakovs Dienai sacīja, ka Saskaņa neatbalstīs nevienu valdību, ja nebūs tās pilntiesīga dalībniece, neatkarīgi no tā, kurš ir premjers.

S. Āboltiņa par I. Čepāni runāja tikai labus vārdus - viņa esot gudra politiķe un laba kolēģe, kuras Vienotības valdē pietrūkšot. Vienotības priekšsēde cer, ka grūtos brīžos I. Čepāne neliegšot savu padomu. Uz vaicāto par iespējamo attieksmi pret sev nelojāliem partijas biedriem S. Āboltiņa atbildēja: «Politika ir brīvprātīgs process, un šeit nav runa par labvēlību vai nelabvēlību, šeit nav runa par «patīk» vai «nepatīk».» Taču varbūtējā neveiksme valdības veidošanā nebūs par iemeslu aiziešanai no partijas vadītājas amata, liecināja S. Āboltiņas sacītais: «Partijas kongress ir pēc gada, un ļoti ceru, ka šajā kongresā būs iespēja izvirzīt jaunu un daudzsološu līderi ar mirdzošām acīm.»

NA netic Bondaram

Diena jau rakstīja, ka ZZS, iespējams, nemaz negrib pārņemt varu no Vienotības un tās kandidāta virzīšana ir tikai taktisks solis. Savukārt Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) valdes loceklis Roberts Zīle par taktisku soli uzskata Latvijas Reģionu apvienības priekšsēža Mārtiņa Bondara teikto intervijā Latvijas Avīzē - tajā LRA līderis, kura vadītā apvienība vēl nesen atbalstīja S. Āboltiņu, un šī iemesla dēļ frakciju pameta Artuss Kaimiņš, tagad vēlas veidot bloku ar Nacionālo apvienību un premjera amatā atbalstīt EP deputātu Robertu Zīli. LRA iepriekš gribēja rosināt arī Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) nomaiņu.

R. Zīle Dienai pieļāva, ka, visticamāk, M. Bondars joprojām atbalsta S. Āboltiņu un ne bez Vienotības ziņas radies viņa paziņojums ar mērķi parādīt sabiedrībai, ka NA neļauj S. Āboltiņai veidot valdību un arī pati nevēlas uzņemties atbildību, tādējādi izdarot uz NA spiedienu. «Varu var iegūt vēlēšanu rezultātā. Ja būs tāda situācija, ka ir nepieciešamas jaunas vēlēšanas, tad mēs būsim tām gatavi,» sacīja R. Zīle. Viņaprāt, šajā situācijā partija ar 17 mandātiem nevar uzņemties valdības vadīšanu. M. Bondars Dienai skaidroja, ka LRA tā tieši nemaz neesot atbalstījusi S. Āboltiņu, bet tikai teikusi, ka valdība jāveido vai nu partijas priekšsēdētājam, vai tam, kurš pirms vēlēšanām ir pieteikts kā premjera kandidāts. «Nacionālajai apvienībai Roberts Zīle ir labs kandidāts, un mūsu frakcijām kopā būtu 24 balsis,» sacīja M. Bondars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?