Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Galdā - Jeruzalemes artišoks

Latvieši šo dīvaino dārzeni sauc par topinambūru, citviet to dēvē arī par Jeruzalemes artišoku. Popularitāti sakņaugs ieguvis ar savu dzīvības spēku, spēju augt ekstremālos apstākļos un dāsno ražu. Dārzenis ir ļoti viegli mizojams, bet to var ēst arī ar mizu. Topinambūrs ir lielisks veselīga uztura līdzeklis un īsts brīnumlīdzeklis tautas medicīnā.

Piemēram, topinambūri ieguvuši popularitāti kā kartupeļu aizstājēji diabētiķu ēdienkartē. Lai gan topinambūri pieejami visu gadu, ēdienkartē visaktīvāk tos izmanto vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī. Sakņaugos ir augsts dzelzs saturs, tāpēc saskarē ar gaisu tie viegli oksidējas un kļūst tumši. Šīs īpašības dēļ svaigiem salātiem, kuros izmantoti topinambūri, jāpielej nedaudz citronu sulas, baltvīna, sarkanvīna u. c. etiķa, kas dod skābumu. Minot šos faktus par topinambūru, kafejnīcas Ladig's Cafe saimnieks Ingmārs Ladigs piedāvā dažas interesantas receptes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Topinambūru salāti ar āboliem, riekstiem un gra

4 personām vajadzēs: 400 g topinambūru, 2 vidējus ābolus, 1 burkānu, 100 g valriekstu, 1/2 granātābola, 120 g majonēzes
Topinambūra saknes nomazgā, pārlej ar ūdeni un vāra apmēram 10 minūtes, līdz mīkstas, nomizo un sagriež vienādos gabalos. Burkānu nomizo, saveido (man ir smukas bumbiņas) un apvāra pāris minūšu, lai nav stingrs. Ābolu nomizo un sagriež kubiciņos, izloba granātābola sēkliņas, sasmalcina riekstus, un visas sastāvdaļas iejauc majonēzes mērcē. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem.

Cepta zandarta fileja ar topinambūriem un topinam

4 personām vajadzēs: 600 g topinambūru, 75 g sviesta, 300 g zandarta filejas, garšvielas, 200 g spinātu, 150 g olīveļļas, 75 g saldā krējuma
Rezervē atstāj divus topinambūrus. Pārējos nomazgā un nomizo, sagriež vienādos kubiciņos un kopā ar sviestu liek katliņā sautēt, līdz tie mīksti. Pievieno saldo krējumu un izberž sautējumu caur sietu. Zandarta fileju apcep un kopā ar karstā ūdenī apbrucinātiem spinātiem liek uz topinambūru biezeņa.
Katliņā uzkarsē eļļu, liek tajā rezervētos plānās šķēlītēs sagrieztos topinambūrus un fritē, līdz šķēlītes kļūst zeltainas. Ar salveti nosusina lieko eļļu. Ēdienu dekorē ar fritētiem topinambūriem.

Topinambūru drupačkūka ar dzērvenēm

4 personām vajadzēs: 400 g topinambūru, 60 g dzērveņu, 100 g saldā krējuma, 2 ēd. k. cukura. Drupačām: 50 g veikalā pirktu riekstu miltu (var arī riekstus sasmalcināt blenderī), 25 g miltu, 25 g sviesta, 25 g cukura
Topinambūrus nomazgā un novāra, līdz kļūst mīksti, nomizo, sagriež vienādās daļās un sajauc ar saldo krējumu, dzērvenēm, cukuru. Liek karstumizturīgos traukos un pārber ar drupačām. Tās veido, sajaucot kopā sastāvdaļas un kārtīgi izmaisot, lai veidojas viendabīga masa. Pasniedz ar ievārījumu vai kādu citu ziemai sagatavotu kārumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?