Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Galvaspilsētā vieta astoņkāja brālim

Rīgas domē (RD) var izveidot arī astoņkāja mazo brāli. Ne tikai Aināram Šleseram (LPP/LC), bet arī Saskaņas centram domātu. Līdz ar likuma izmaiņām, kas likvidēja padomes valsts un pašvaldību uzņēmumos, tam gan apcirsti taustekļi, jo padomju likvidēšana samazina pieejamo vietu skaitu. Taču ir citas iespējas - valdes, lielāki un mazāki amati izpilddirekcijās, namu apsaimniekošanas uzņēmumi.

RD ir 17 uzņēmumi ar pašvaldības kapitāla daļām, 16 slimnīcas un 15 namu apsaimniekošanas uzņēmumi.

Lai gan A.Šlesera izveidotais astoņkājis satiksmes ministra amatā, iedabūjot dažādos amatos sev pietuvinātus cilvēkus, bija lielākais un nekaunīgākais līdz šim redzētais, arī Rīgas domē bija noausts savējo tīkls, liecina Dienas pētījums.

Tajā dominēja TB/LNNK pārstāvji, jo partija pēdējos gadus vadīja domi. No A.Šlesera tīkla tas atšķiras ar faktu, ka tajā nav ierobežots galvai pietuvināto loks, kas ieņem amatus daudzos uzņēmumos. Tie dalīti proporcionālāk domē pārstāvētajām partijām, līdz ar to padomēs rindojās gan TB/LNNK, gan LPP/LC, gan LSDSP, gan TP un paretam arī citu partiju biedri.

Ienesīgākajos amatos bīdīti partijām svarīgi biedri un ziedotāji. Piemēram, tēvzemietis Vents Balodis bija gan Centrāltirgus padomē, gan Rīgas ūdens valdē, lai sadalītu riskus - padomes likvidēšanas gadījumā otrais daudz ienesīgākais amats viņam paliek (tajā bija arī JL un LSDSP pārstāvji). Partijas biedrs un ievērojamas biedru naudas maksātājs Imants Rezebergs iekārtots Rīgas satiksmes valdē, Rīgas pilsētbūvnieka valdi vadīja Ivars Gaters (TB/LNNK).

Starp partijām sadala arī priekšpilsētu vadību. Brīžiem savējo tīkls iet līdz smieklīgumam, piemēram, Rīgas namu apsaimniekošanas uzņēmumu padomēs par atlīdzību, kas nepārsniedz Ls 200-300 mēnesī pirms nodokļiem, bija iecelti TP Saeimas frakcijas konsultanti, mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) palīdze, vicemēra Almera Ludvika (LPP/LC) sekretāre un arī bijusī palīdze u.tml.

Domnieki bija atraduši vēl vienu veidu, kā piepelnīties - viņi ne tikai izveidoja aptuveni 10 aģentūras (to skaits mēdz mainīties, ja kādu pārveido par SIA vai finansē no ES naudas), bet lielākajai daļai arī uzraudzības padomes, kurās iecēla paši sevi. Arī te nav runas par astronomiskām, bet arī ne niecīgām algām - piemēram, A.Ameriks, vadot Rīgas reģiona attīstības aģentūras padomi un kādreizējās mežu aģentūras, tagad SIA, padomi, pērn nopelnīja attiecīgi Ls 5550 un Ls 11 328 gadā.

Šīs padomes nav likvidētas, lai gan jaunās domes deputāti runā par aģentūru skaita samazināšanu. Dažas no tām vada partiju pārstāvji, piemēram, Agnis Kalnkaziņš (TP) Rīgas dārzus un parkus vai Anatolijs Aļeksejenko Rīgas mājokli (vienlaikus bija Rīgas pilsētbūvnieka un tagad likvidētās Transporta infrastruktūras attīstības padomē).

Parasti ar varas maiņu notiek arī maiņas pašvaldības un valsts uzņēmumu vadībā.

A.Šlesers, jautāts par savu cilvēku pieņemšanu, Dienai teicis, ka citu partiju cilvēku palikšana pašvaldību uzņēmumos tiks vērtēta pēc profesionalitātes, bet no LPP/LC «izvērtēs cilvēkus, kas startējuši domes vēlēšanās un parādījuši sevi no labās puses».

Pēc padomju likvidēšanas pēdējā politisko amatu zelta bedre ar Ls 5000-6000 algām paliek Rīgas brīvostas valde. Ja izveido savējo tīklu Rīgas uzņēmumos, tas būtu šaurāks un daudz mazāk atalgots nekā iepriekš, taču lojālistu nodarbināšanai noderīgs rīks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?