Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Galvenais ir laikus atklāt

Latvijā ir aptuveni divi līdz trīs tūkstoši pacientu, ko skārusi relatīvi maz izpētīta slimība, kuras diagnosticēšana un ārstēšana ir dārga un sarežģīta. 29. februārī jau piekto reizi retajām slimībām tiek pievērsta īpaša uzmanība.

Vairumu reto slimību izraisa ģenētiski defekti, taču iemesls var būt arī vides piesārņojuma kaitīgā iedarbība grūtniecības laikā vai vēlāk dzīvē, bieži kopā ar ģenētiski nosacītu uzņēmību. Retās slimības nešķiro pacientus pēc dzimuma vai vecuma, bet, ņemot vērā ģenētiskā faktora nozīmību, 75% reto slimību skar tieši bērnus, no tiem gandrīz trešdaļa ir jaunāki par pieciem gadiem.

Kā daudzām citām, arī retajām slimībām ir dažādas izpausmes un atšķirīgas smaguma pakāpes, tomēr lielākā daļa no tām ir komplicētas, deģenerējošas un hroniski novājinošas, kas izraisa smagu invaliditāti un agru nāvi. Savukārt ir arī tādas, kas, lai gan pilnībā neizārstējamas, laikus atklātas un atbilstoši ārstētas, ļauj cilvēkam nodzīvot kvalitatīvu un ilgu mūžu, neizjūtot nekādas novirzes vai atšķirības no citiem.

Aktuālākā problēma, kas skar reto slimību pacientus Latvijā un Eiropā, ir informācijas, attiecīgu zināšanu un pieredzes trūkums. Šo slimību retums (konkrētā valstī kāda no reto slimību diagnozēm var būt vienīgais gadījums) un sarežģītība ir viens no biežāk minētajiem iemesliem, kāpēc trūkst vajadzīgās informācijas, izpētes, diagnostikas metodes, profesionālu speciālistu un ekspertu. Pavisam nelielu, tomēr daļu reto slimību var ārstēt medikamentozi - ar zālēm, kas gan ir ļoti dārgas, jo to ražošanas izmaksas ir augstas, bet potenciālais pieprasījums - zems un ierobežots. Taču ir atsevišķas retās slimības, kuru ārstēšanai dārgi medikamenti nav nepieciešami, piemēram, fenilketonūrijas (iedzimti aminoskābju maiņas traucējumi) gadījumā ļoti efektīva ir specifiskas un stingras diētas ievērošana.

Atzīmējot Reto slimību dienu, šogad Latvijā pirmo reizi likts uzsvars uz pulmonālo arteriālo hipertensiju un tiek rīkota īpaša informatīvā kampaņa, kad populārākajos Rīgas lielveikalos īpaši sagatavots personāls apmeklētājiem dalīs simboliskus suvenīrus un informatīvus bukletus, kā arī atbildēs uz interesentu jautājumiem, stāsta Ieva Plūme, Pulmonālās hipertensijas biedrības valdes priekšsēdētāja.

Pulmonālās hipertensijas agrīna diagnostika ir apgrūtināta, jo tās simptomi - elpas trūkums, aizdusa, hronisks nogurums - ir ļoti viegli sajaucami ar citu, labi zināmu slimību raksturiezīmēm, astmu, plaušu karsoni jeb pneimoniju, tuberkulozi, bronhītu. Tāpēc kampaņas mērķis ir pievērst uzmanību pulmonālās arteriālās hipertensijas simptomiem un paziņot par iespēju pārbaudīt veselību tepat Latvijā ar labi zināmu metodi - ehokardiogrāfiju.

Andris Skride, kardiologs, plaušu hipertensijas speciālists, atzīst: «Plaušu hipertensija ir progresējoša un dzīvībai bīstama slimība, kas nereti skar arī jaunus cilvēkus. Tā kā šī ir reta slimība, laiks līdz pareizas diagnozes noteikšanai parasti ir ilgs. Svarīgākā izmeklēšanas metode, lai izteiktu aizdomas par šo slimību, ir ehokardiogrāfija. Ja jūsu ārstam radīsies aizdomas par plaušu hipertensiju, tālāka slimības diagnostika un ārstēšana notiks Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā. Arī Latvijā nu jau piecus gadus pieejama plaušu hipertensijas patoģenētiska terapija, kas būtiski uzlabo pacienta dzīves kvalitāti. Galvenais ir savlaicīgi vērsties pie zinoša speciālista!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik slimo

Eiropas Savienībā par retu slimību tiek uzskatīta kaite, kas skar mazāk par pieciem cilvēkiem no 10 000.

Kopumā ir zināms ap 7000 reto slimību.

ES ar retajām slimībām slimo ap 6% iedzīvotāju, kas gan ir vairāk nekā 30 miljonu cilvēku.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?