Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Garda ēšana krīzes laikā

Rīgas Laika autors Kirils Kobrins šogad izdotās grāmatas Eiropa. Nullīgo beigas esejā Kautrīgs priekšlikums ieminas, ka krīzes sakarā vajadzētu grāmatas pirkt no bukinistiem vai pat vēl radikālāk - nepirkt nemaz. Tikai pārlasīt mājās sakrātās. Kaut klasiskās grāmatas neesot labākas par jaunajām, tomēr vienīgi to lasīšana attieksmei pret krīzi dotu jaunu estētisko un eksistenciālo dimensiju. Žēl, ka ar ēdienu tas nav iespējams. Nevar apēst iepriekšējo gadu pusdienas vai vakariņas, bet tikai tās, kas šeit un tagad.

Pagājušonedēļ biju komandējumā Atēnās, kur patlaban plosās saspringtākā krīze un antikrīze Eiropā. Ģenerālstreiks notika trešdien, kamēr sēdēju konferencē. Par to pastāstīja lietuviešu kolēģis, kura sieva nonāca īslaicīgā policijas ielenkumā, jo kopā ar demonstrantiem bija Sintagmas laukumā pie parlamenta, bet pēc tam neapskatīja iecerēto muzeju, jo arī tas streikoja. Mēs pēc konferences ar Teo, Vācijā dzimušo grieķi un tulkotāju no vācu valodas, franču kultūras centrā noskatījāmies dokumentālo filmu par to, kā tikt galā ar krīzi, norvēģu režisores filmu Kā dzīvot bez naudas. Vācu septiņdesmitgadniece to darot 14 gadu, mainot, teiksim, reklāmas lapiņas pret ēdienu. Man tomēr likās, ka viņa tomātus un papriku dabū tāpēc vien, ka tiek filmēta, un pārsvarā uzprasās dzīvot pie bērniem un paziņām, šķiet, bez mazākās jēgas, kā ir tad, ja patiešām nav, kur iet. Zāle bija pārpildīta un, ārā ejot, neviens neizskatījās ko derīgu iemācījies. Laukā studenti pilnā kafejnīcā svinēja protesta dienu bez lekcijām. Mūsu rajonā, kur nav tūristu, tuvākajā restorānā neiekļuvām, visi galdiņi bija rezervēti. Gājām tik uz vietu, ko man bija nosaukusi Liepājas meitene no manas viesnīcas kafejnīcas. Arī tur pilns, tomēr paēdām gan.

Eksistenciāla krīzes uztvere grieķim nenozīmē atteikties no svarīgākā - dzīves, ģimenes, ēdiena, turklāt restorānā. Viņa vērtību sistēmā maltīte kopā ar bērniem, mazbērniem, draugiem ir svarīgāka par to, ka valstij pēc nedēļas nebūs naudas, ko samaksāt algu. Pat tad, ja nebūs, kopīga ēšana ir pirmajā vietā. Un bērnu apmīļošana, un draugu pavilkšana uz zoba, un iepirkumu apspriešana. Jo tā ir gadsimtu tradīcija - ēst ne tikai mājās, bet arī «iziet», vismaz kafiju, ūdeni un saldumus. Grieķu restorāni un kafejnīcas vidēji ir dārgāki nekā pie mums, ēdieni tur no svaigiem produktiem - pat fritētie kartupeļi ir pašu mizoti un griezti, ne saldētie, ēdieni zemnieciski vienkārši un bagātīgu garšu, vīna nedaudz un tikai kopā ar ēdienu. Atšķirībā no Latvijas - daudz uzkodu gabaliņu visas dienas garumā, visās ēdienreizēs lieliska maize, arī kārtainās mīklas pīrāgi vai bizantiskie raudzētās mīklas slēgtie pīrāgi ar spinātiem, cukini, fetu un dārzeņu dārzeņi. Pupas, zirņi, lēcas. Jērgaļa, liellopi, zivis un jūreņi. Kalamatas olīvas un pārējās, olīveļļa, ķiploki un sīpoli, aitu un kazu piena sieri. Augļi. Dabiskais jogurts. Medus. Turciskie saldumi - tā nedrīkst teikt, tie tagad grieķu. Viss no pašu zemes, ne importēts - tas ir kā pārlasīt savas grāmatas, ne pirkt jaunas. Eksistenciāla attieksme, ko mācīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?