Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Gardākās piparkūkas

Lai uzzinātu pēc iespējas vairāk piparkūku recepšu un noskaidrotu, kādas cilvēki cep mūsdienu Latvijā, žurnālā rīkojām piparkūku cepšanas čempionātu. Trīs receptes publicējam Dienā, pārējās meklējiet Dienas Ēdienu jaunākajā numurā un portālā www.diena.lv.

Rodrigo Jansons no Ieriķiem čempionātā piedalījās ar halvas piparkūkām. Rodrigo saka: «Šīs drīzāk var saukt par Ziemassvētku cepumiem, jo sastāvdaļas dod pavisam citu garšu.» Receptes ideju Rodrigo aizguvis no mammas vecāsmātes māsas Emmas Vekteres Kaucmindes mājturības skolas laika pierakstiem.

Stendes barona spīzmanes (saimniecības vadītājas) recepti iesūtīja Inguna Dombrovica no Talsiem. To mantojis viņas vīrs Agnis no savas vecvecmāmiņas, kas strādāja pie barona. Nu jau 29 gadus, kopš Inguna ir kopā ar Agni, viņa novembrī pēc šīs receptes gatavo mīklu un Ziemassvētkos cep piparkūkas.

Savukārt Laimdota Berģīte savu recepti aizguvusi no draudzenes Asnates. «Šī mīkla ir daudzu Asnates radu rokām veidots meistarstiķis, kas reiz man tika iedāvāts.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rodrigo halvas piparkūkas

Sastāvdaļas: 2 tējk. medus vai Dansukker zeltainā sīrupa, 3 smalki saberzti Selgas šokolādes cepumi, 100 g sviesta, 50- 80 g zemesriekstu halvas (vislabāk tāda, kas ir tumšāk brūna), 1 glāze miltu, 1/4 glāze cukura, 1 šķipsna cepamā pulvera, 1,5 ēd.k. piparkūku garšvielu (melnie pipari, krustnagliņas, kanēlis, koriandrs), rotāšanai - ananasu sukādes, žāvētas ogas, rieksti.

1. Sviestu, medu/sīrupu, cukuru, garšvielas, cepamo pulveri un halvu samaisa viendabīgā masā, tad pieber miltus un ar rokām samīca mīklā.

2. Samīcīto mīklu pārkaisa ar miltiem un uz pāris stundām ieliek ledusskapī, lai savelkas garšas un lai pirms cepšanas mīkla būtu vēsa/auksta.

3. Veltnējot mīkla noteikti šķitīs ļoti trausla un samērā grūti būs to vienmērīgi izveltnēt - tas halvas dēļ. Tomēr acīgs un uzmanīgs pavārs spēs to paveikt. Šīm piparkūkām izveltnētām gan jābūt biezākām (ap 5-7 mm), jo plānākas tās būs cietas un nejutīs halvas, medus un piparu garšu.

4. Pirms likšanas krāsnī piparkūkas var arī rotāt - ar cukurotām ananasu sukādēm, žāvētām ogām vai riekstiem.
5. Piparkūkas cep 180 grādos 20-25 minūtes. Ilgāk cepot, piparkūkas kļūs cietas. Var ņemt ārā pat ātrāk un bez
brīnīšanās, ka tās mīkstas, jo atdziestot tās sacietēs. Galarezultāts - kraukšķīgas, uz mēles kūstošas un gana smaržīgas. Varbūt kādam liksies pārlieku saldas, tomēr Ziemassvētki ir īstais saldumu laiks!

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas: 2 kg miltu, no katra pa 1 ēd.k. - ķimenes, virces, krustnagliņas, kanēlis, 1 muskatrieksts, 1/2 tējk. piparu, 1/2 tējk. sāls, naža gals ingvera pulvera, 2 naža gali sodas, 400 g margarīna, 200 g cūku tauku, 700 g cukura (vai Dansukker tumšais cukura sīrups) grauzdēšanai + 1 kg, 0,5 l saldā krējuma, 1 l verdoša ūdens.
1. Grauzdē cukuru, līdz tas kļūst brūns, un tad, intensīvi maisot, lej virsū verdošu ūdeni. Šajā brīdī jāuzmanās, lai neapdedzinātos.

2. Bļodā liek garšvielas, 1 kg cukura, lej klāt sagatavoto cukura sīrupu (vai sīrupu, ko var nopirkt lielveikalos), tad pievieno taukus, margarīnu un krējumu.

3. Miltos iejauc sodu un liek klāt cukura/krējuma maisījumam.

4. Samīca mīklu. Tā nebūs pārāk stingra.

5. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz pāris dienām, lai garšas savelkas.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas: 0,5 l iesala ekstrakta, 2 ēd.k. medus, 400 g sviesta, 2 ēd.k. cūku tauku, 400 g brūnā cukura, 600 g baltā cukura, 400 ml ūdens, 5 olas, 3 kg miltu (pēc skata vajag vairāk, bet jāliek mazāk, nekā gribētos, jo mīklai pēc mīcīšanas jāpaliek nedaudz vijīgai), 5 strīķētas tējk. sodas, tējk. kanēļa, 1/2 muskatrieksta, 1 tējk. krustnagliņu, 1/2 tējk. kardamona, 1 tējk. koriandra, 1 tējk. ingvera pulvera, 3 tējk. kaltētas apelsīnu mizas, saberztas pulverī (apelsīnu un ingveru labāk pašam cepeškrāsnī sakaltēt un samalt... kāds aromāts!), 1/2-1 tējk. melno piparu, 1/2- 1 tējk. smaržīgo piparu.

1. Kad visa ģimene sanākusi kopā un izejvielas saliktas uz galda, iesākumā sadala darbus, uzvāra karstvīnu vai upeņu sulu aromātam un noskaņai.
2. Tad mājas vislielākajā katlā (agrāk tajā sterilizējām 3 l gurķu burkas) ieber balto cukuru un karsē to (vispār jau dedzina) tik ilgi, kamēr tas kļūst tumši brūns (tas dos piparkūku mīklai krāsu).

3. Kad cukurs sāk burbuļot un celties uz augšu (uzmanīgi, tvaiki!), pielej ūdeni (liels risks applaucēlies) un tad pieliek brūno cukuru, iesaka ekstraktu, medu, taukvielas un maisa, kamēr izkūst.

4. Kad katla saturs padziest, pieliek mīklai sakultas olas un atkal izmaisa.

5. Tad ar nelielu miltu daudzumu samaisa garšvielas, pievieno masai un visu samaisa. Pie atlikušajiem miltiem pieliek sodu un iemaisa masā.

6. Kādu nedēļu pirms Ziemassvētkiem visi atkal sanāk kopā un cep piparkūkas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?