Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Gardi un vienkārši pagatavojami

Restorāna Viesistaba kazarmās virspavārs Reinis Čerņajevs nolēmis ieteikt un pamācīt saviem virtuves mākslās vēl nepieredzējušajiem vienaudžiem gardu un pārsteidzoši vienkārši pagatavojamu ēdienu receptes. Viņš uzsver, ka virtuvē galvenais ir spēja strādāt radoši un drosmīgi riskēt. Recepte jau nav nekas akmenī iecirsts - katrs pieliek garšvielas pēc garšas un vēlēšanās, pamaina ēdiena sastāvdaļas un daudzumu uz sev tīkamākām.

Var gadīties, ka pavāram amatierim tik ļoti iepatīkas šiverēšana pie plīts, ka darbošanās virtuvē viņam kļūst par nopietnu vaļasprieku. Un, kā saka Mārtiņš Rītiņš - kas var būt labāks par šo? Vienu gan Reinis uzsver pavisam nopietni - pēc procesa ieteicams aiz sevis visu novākt. Kaut ēdieni izdosies gardi, desmit ballu sistēmā vērtējot, netīru trauku, virtuves piederumu un katlu kaudze izlietnē un miltiem nokaisīti galdi vismaz trešdaļu ballu izdzēsīs kā nebijušas! Labu ēstgribu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sparģeļu krēmzupa

Divām personām vajadzēs: 1 sīpolu, 1 ķiploka daiviņu, 3 selerijas kātu stiebrus, 3 vidēja lieluma kartupeļus, 1 purava balto daļu, 1,5 kg svaigu vai saldētu sparģeļu, sāli, baltos piparus, vistas buljonu (var izmantot kubiņus)
1. Krēmzupai visus komponentus sagriež parupjos gabalos. Vienīgi sparģeļi jāsagriež pēc iespējas mazākos gabaliņos, lai tie ātrāk top gatavi un nezaudē krāsu.
2. Sagrieztās sastāvdaļas, izņemot sparģeļus, liek katlā un maigi apsautē sviestā. Kad dārzeņi ieguvuši jaušami zeltainu nokrāsu, tos pārlej ar vistas buljonu, lai šķidrums tikai pārsedz dārzeņus, un liek vārīties. Kad kartupeļi katlā jau gandrīz jūk laukā, virumam pievieno smalki sagrieztos sparģeļus.
3. Kad visas sastāvdaļas novārītas, tās sablendē līdz viendabīgai masai. To izlaiž caur sietu, lai atsijātu visas sparģeļa šķiedras. Visbeidzot masu liek atpakaļ katlā un nedaudz uzvāra, pēc garšas pievienojot baltos piparus un sāli.

Burkānu kūka 3. Kārto pannā un liek cepties 180 g

Divām porcijām vajadzēs: 175 g miltu, 175 g eļļas, 175 g burkānu, 175 g cukura, 3 olas, 100 g rozīņu, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. vaniļas cukura, cepampulveri
1. Burkānus sarīvē uz rupjas rīves un pievieno visas pārējās sastāvdaļas.
2. Samaisa, lai veidojas viendabīga masa.

Liellopu vaigi ar kartupeļu un burkānu biezeni

Četrām porcijām vajadzēs: 2 liellopu vaigus, 3 sīpolus, 1 seleriju kātu, 2 burkānus, 2 ēd. k. tomātu pastas, 350 ml sarkanvīna, ūdeni
Kartupeļu un burkānu biezenim vajadzēs: 3 burkānus, 5 kartupeļus, 50 g sviesta, 100 g saldā krējuma
1. Liellopu vaigus pārkaisa ar pipariem, apsāla un apcep uz sakarsētas pannas, līdz kļūst zeltaini brūni. Pēc tam tajā pašā pannā apcep rupji sagrieztos dārzeņus, līdz tie kļūst zeltaini, un pievieno tomātu pastu.
2. Apceptos liellopu vaigus un dārzeņus liek vienā katlā, pārlej ar sarkanvīnu un ūdeni tā, lai šķidrums pārklāj gaļu. Ja šķidrums liekas pārāk pliekans, vēl pievieno sāli, cukuru un piparus un liek uz trim stundām sautēt cepeškrāsnī 170 grādos.
3. Kad gaļa gatava, nokāš atlikušo buljonu, ko var izmantot mērcei, to novārot uz lēnas uguns, līdz mērce kļūst bieza. Ja vēlaties procesu pasteidzināt, mērcei pievieno pa mazam gabaliņam auksta sviesta.
4. Novāra burkānus, līdz tie kļūst mīksti, atdzesē ļoti aukstā ūdenī, tad liek blenderī, pievieno sāli un sablendē līdz viendabīgai masai.
5. Kartupeļu biezeni gatavo ierasti - kartupeļus novāra, nokāš, izsautē no tiem lieko ūdeni, sastampā līdz viendabīgai krēmīgai masai, pievieno nedaudz kopā ar sviestu uzkarsēta saldā krējuma un sāli pēc garšas.
6. Kad abi biezeņi gatavi, tos liek vienā katlā un samīca līdz viendabīgai masai. Kartupeļu biezenim jābūt nedaudz vairāk, lai kopējais rezultāts nav par šķidru!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?