Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Gatavi cīņai visos līm eņos

«Mērķi katram šosezon savi, bet visiem jācenšas pielikt kaut ko klāt savā izaugsmē, lai pēc diviem gadiem būtu gatavi olimpiskās kvalifikācijas sākumam,» Latvijas vadošo BMX riteņbraucēju šī gada uzdevumu raksturo jaunieceltais izlases galvenais treneris Ivo Lakučs. Viņš ir apmierināts ar to, kā sezonu sākuši mūsu vadošie sportisti, taču bažas rada ieilgusī ziema, kas traucē pienācīgi sagatavoties atlētiem, kuriem nav Latvijas Olimpiskās vienības atbalsta un iespēju trenēties vietās, kur mazāk sniega.

Akcents Eiropā un Oklendā

Šīs sezonas galvenais starts ir jūlija beigās Jaunzēlandes galvaspilsētā Oklendā paredzētais pasaules čempionāts. Nākamajām nozīmīgākajām sacensībām - Pasaules kausam BMX superkrosā (sacensībām ar augstāko starta kalnu) - dārdzības dēļ šogad netikšot likts uzsvars, jo vēl nav jākrāj ranga punkti olimpiskajai kvalifikācijai. Latvijas sportistus visbiežāk varēs redzēt Eiropas čempionāta posmos, no kuriem divi jūnija sākumā notiks arī Rīgā. Māris Štrombergs koncentrēsies startiem ASV čempionātā un, protams, pasaules čempionātam.

Latvijas komanda nupat atgriezusies no Francijas, kur notika šīs sezonas pirmais Eiropas čempionāta posms. Visiem, izņemot Māri Štrombergu, kurš jau pirms tam atklāja sezonu Amerikā, tās bija gada pirmās sacensības, un Lakučs palika apmierināts ar tur redzēto. «No elites un junioriem bijām faktiski pilnais sastāvs. Protams, vadošie čaļi, kuri ir arī Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā un ir gatavojušies ārpus valsts robežām, uzrādīja diezgan augstus rezultātus, bet arī par pārējo rezultātiem un cīņassparu esmu ļoti pārsteigts. Pie tā, kāds mums šogad bija pavasaris un treniņapstākļi, nostartējām diezgan labi,» gandarīts par komandas sniegumu bija treneris. Sestdien un svētdien abos posmos uzvarēja Māris Štrombergs, bet Edžus Treimanis, Rihards Veide un Toms Mankus abās sacensību dienās sasniedza finālu.

Starp Eiropas čempionāta favorītiem līdzās trijiem Londonas olimpiešiem izcēlās saldenieks Toms Mankus, kurš izcīnīja trešo un ceturto vietu. Viņš tiecas kļūt par pirmo latvieti nevalmierieti, kurš cīnās par tik augstas raudzes sacensību medaļām. Vadošo sportistu sniegums ļāvis Lakučam noticēt, ka šogad ir iespēja atkārtot 2006. gada panākumu, kad Eiropas čempionāta kopvērtējumā visu pjedestālu aizņēma Latvijas sportisti. Galvenie konkurenti Eiropas mērogā meklējami Francijā, taču viņu mājas trasē dominēja mūsējie. «Nedomāju, ka franči pie mums nobrauks tik labi kā mēs pie viņiem,» treneris uzskata, ka panākuma pamats ir ielikts, un to nostiprināt būs iespēja pašu mājās. Pēc vairāku gadu pārtraukuma šāda mēroga sacensības notiks arī Latvijā, turklāt pirmo reizi Rīgā. Tādējādi ar vienu šāvienu tiek tēmēts uz vairākiem zaķiem. Gan savas trases priekšrocībām cīņā par augstākajām vietām kopvērtējumā, gan BMX popularizēšanai galvaspilsētā, kas šajā sporta veidā ne tuvu nerealizē savu potenciālu. Rīgā Latvijas komanda gatavojas startēt labākajā sastāvā ar divkārtējo olimpisko čempionu Māri Štrombergu priekšgalā, turklāt sacensību gaitā tiks vākti ziedojumi Gustava Pētersona ārstēšanai pēc treniņā piedzīvotā smagā kritiena.

Briest un gaida nojumi

Nākamās nopietnās sacensības komandai paredzētas 19. un 20. aprīlī, kad Mančestrā startēs Pasaules kausa sezona. «Tā arī var rakstīt, ka briestam, jo ārā, trasē, netiekam. Sēžam mājās un briestam,» rūgti nosmējās Lakučs. «Tik traki, ka mēs kaut vai nedēļu pirms Eiropas čempionāta sākuma nebūtu dabūjuši braukt, nekad nebija bijis. Tagad izskatās, ka pat divas trīs nedēļas pēc Eiropas čempionāta sākuma vēl netiksim trasē,» treneris norāda uz sniega segu trasē. Kad sniega villaine pazudīs, jāsagaida zemes sacietēšana, taču tad sezona jau būs pilnbriedā. «Tā trase zem nojumes mums ir vajadzīga kā ēst. Ne jau velti tāda ideja parādījās. Trase zem jumta, kaut vai ārā būtu pieci grādi, ļautu mums iegūt pusotru mēnesi rudenī un tikpat ilgu laiku pavasarī,» Lakučs cer, ka aizsāktais projekts neiestrēgs, jo šādu pavasari Valmierā solot vēl nākamos 20 gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

BMX

Eiropas čempionāts
6-7.IV Mesiņī Vantū (Francija)
27.-28.IV Pardubice (Čehija)
18.-19.V Veiterštate (Vācija)
1.-2.VI Engelholma (Zviedrija)
8.-9.VI Rīga (Latvija)
13.-14.VII Desele (Beļģija)
BMX Superkrosa Pasaules kauss
19.-20.IV Mančestra (Anglija)
10.-11.V Santjago del Estero (Argentīna)
15.-16.VI Papendāle (Nīderlande)
27.-28.IX Čula Vista (ASV)
Pasaules čempionāts
24.-28.VII Oklenda (Jaunzēlande)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?