Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ģenēriskā formula jau valdībā

Ceļu caur valdību uz apstiprināšanu Saeimā sākuši četri likumprojekti, kuru akceptēšanas gadījumā «legālo narkotiku» tirgoņiem dzīve kļūs stipri grūtāka. Augusta otrajā pusē valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie projekti varētu beidzot novērst galveno problēmu, kas līdz šim traucēja Latvijas likumsargiem cīnīties pret legālajām apreibinošajām vielām, proti, kamēr vienu vielu paspēj aizliegt, tās vietā jau izgudrota cita, pēc ķīmiskās formulas citāda, bet «kaifa» ziņā identiska.

Tie ir trīs likuma izmaiņu projekti, kā arī viens Ministru kabineta noteikumu grozījumu projekts, Dienai skaidroja par to virzīšanu atbildīgā Veselības ministrijas (VM) ierēdne Anita Segliņa. Pirmkārt, tā sauktajā aizliegto vielu sarakstā tiks iekļautas narkotisko un psihotropo vielu «ģenēriskās formulas». Tas nozīmēs, ka formula vairs neaptvers tikai vienu kādas vielas ķīmisko sastāvu, bet visu vielas pamatformulu, tādējādi vairs nebūs iespējams apreibinošu vielu «legalizēt», tikai mazliet pamainot tās sastāvu.

Lai viela kļūtu patiesi aizliegta, gan nepietiek, ka valdība to iekļauj aizliegto vielu sarakstā, likuma izmaiņas jāveic arī Saeimai, kas nosaka vielas daudzumu, no kura iestājas kriminālatbildība. Tādēļ arī šoreiz attiecīgās likuma izmaiņas tiks virzītas uz parlamentu.

«Protams, apzināmies, ka būs pretreakcija, noteikti mēģinās izstrādāt pavisam jaunas vielas, kuras arī pašreiz izstrādātās ģenēriskās formulas nesegs, tādēļ tiek strādāts arī pie pagaidu aizlieguma,» skaidroja A. Segliņa. Ģenērisko formulu izstrādāja Organiskās sintēzes institūta speciālisti. Šī pašreizējā iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) daudz slavētā ideja paredz, ka, tirdzniecībā parādoties aizdomīgām vielām, to izplatīšanu var aizliegt uz laiku līdz vienam gadam vai arī, kamēr tirgotājam vai izplatītājam izdodas pašam par saviem līdzekļiem pierādīt, ka viela patiešām nav kaitīga. Tas nozīmētu - pat ja «legālo narkotiku» tirgoņiem izdodas apiet ģenērisko formulu, kaitīgas vielas viņi tāpat nevarēs tirgot vismaz gadu, kas ir pietiekami ilgs laiks, lai vielu paspētu aizliegt pavisam, nosakot arī kriminālatbildību.

Līdzīgs risinājums, ka atbildība par vielas risku apzināšanu un drošas lietošanas pierādīšanu uzlikta ne valsts, bet privātajiem pleciem, jau tagad ir ķīmijas likumdošanā, skaidroja A. Segliņa. Paredzēts, ka pagaidu aizliegumu varētu noteikt VM iestāde Slimību profilakses un kontroles centrs. Kā Dienai stāsta centra vadītāja Inga Šmate: «Mūsu uzdevums būs izvērtēt jebkuru jauno vielu, un varēsim operatīvi [uz bīstamām vielām] reaģēt, izdodot administratīvu aktu - uz gadu aizliedzot.»

Par pagaidu aizlieguma pārkāpšanu gan plānots paredzēt tikai administratīvo atbildību, tādēļ ieplānotas arī izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. No vienas puses, tas nozīmē, ka tirdzniecība ar vielām, kas aizliegtas uz pagaidu laiku, varēs turpināties, tirgoņiem no cietuma nebaidoties. Tomēr, no otras puses, tas policijai atraisīs rokas - no bodītēm, kurās tirgos šādas vielas, «preci» varēs konfiscēt kaut vai katru dienu, tādējādi «biznesu» kārtīgi paplucinot. Līdz šim tas bija iespējams tikai, ja kriminālprocesa ietvaros izdodas no tiesneša izprasīt kratīšanas orderi vai arī ja veikals pats pārkāpj kādus no vispārējiem tirdzniecības noteikumiem, piemēram, neizsniedz pircējam čeku.

Iekšlietu struktūrām, piemēram, policijai, kura būs atbildīga par jaunās kārtības ieviešanu dzīvē, tam būs nepieciešami papildu līdzekļi. Par tiem kārtējo reizi sākusies diņģēšanās ar Finanšu ministriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?