Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Graustiem netiek klāt

Rīgas graustu iekonservēšanas un demontāžas tempi liek domāt, ka daudz ātrāk šīs ēkas sagrūs pašas no sevis. Gada laikā pašvaldība piespiedusi īpašniekus daudz maz savest kārtībā divus pilsētvidi degradējošus namus, bet kopumā Rīgā tādu ir gandrīz divi simti.

«Es ar lielāko prieku dotu darba pasūtījumu tikt galā ar viņiem visiem. Ne jau tā ir apzināta gumijas stiepšana,» taisnojas Andris Ameriks (LPP/LC), par pašvaldības īpašumiem atbildīgās komitejas vadītājs. Viņš ceturtdien saņēma īpašnieka solījumu, ka beidzot tiks nojaukts pirmais grausts pilsētā - Valdemāra ielā.

Tīklus rauj nost

Māja Valdemāra ielā 49, kas atrodas pie sabiedriskā transporta pieturvietas Emīla Melngaiļa ielas krustojumā, jau ilgstoši ir daļēji izdegusi, bez jumta un kuru katru brīdi var sagāzties. Tāpēc dome oktobra beigās uzdeva ēkas īpašniekam Strukturālās investīcijas graustu demontēt. Ēka ir UNESCO mantojuma Rīgas vēsturiskais centrs sastāvdaļa, tādēļ Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) prasa, lai īpašnieks izstrādā ēkas demontāžas projektu, kurā jānorāda ēkas elementu marķējums un jāfiksē ēkas vērtīgās un saglabājamās detaļas. Projekts vēl tiek saskaņots atbildīgajās institūcijās.

Aplūkojot graustu klātienē, pašvaldības darbinieki pārliecinājās, ka palicis neizpildīts domes uzstādījums par logu un durvju aizklāšanu, kā arī nama apvilkšanu ar aizsargtīklu. Īpašnieka pārstāve paskaidroja, ka šie darbi tiek veikti vai katru nedēļu, bet kāds tīklus visu laiku rauj nost. Tomēr uzņēmums sola jau tuvākajā laikā sākt uzdoto grausta nojaukšanu.

Saskaņā ar plānu nākamā ēka, kas pazudīs no zemes virsas, būs vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis Zaļā skola Vecmīlgrāvī. Nams celts 1900.gadā un ir unikāls ar to, ka ir pirmais Eiropā pilnīgi no jauna uzbūvētais bērnudārzs. Pirms dažiem gadiem ugunsgrēkā cietušo pilsētas īpašumu dome sākotnēji grasījās pārdot ar noteikumu, ka ēka jārestaurē, taču pēc ilgām diskusijām nolēma to atstāt rīdzinieku īpašumā. Tagad to janvārī plānots demontēt.

«Pliks laukums,» pēc A.Amerika teiktā, tas ir viss, kas Zaļās skolas vietā kādu laiku atradīsies. Tomēr viņš uzsver, ka nojaucot nama elementi būs jāsaglabā un nākotnē tur būs jāatjauno Zaļā skola tās sākotnējā izskatā.

Pagaidām daudz neskaidrāks ir XIX gadsimtā celtās un pirms pāris gadiem arī degušās Hamaņu muižas liktenis. Vēl notiek tiesvedība ar uzņēmumu Mono par nomas līguma laušanu.

Juridiskā bezspēcība

No aptuveni 190 pilsētas graustiem 40 pieder pašvaldībai, taču to nojaukšana ir neiespējama dzīvokļu dēļ. «Ja kaut viens dzīvoklis šādā ēkā ir privatizēts paātrinātā veidā, līdz privatizācijas procesa beigām mums nav tiesiska instrumenta tam pieķerties,» skaidro A.Ameriks.

Bezspēcīga dome ir arī cīņā ar privāto graustu īpašniekiem: «Privātīpašums ir svēts. Kamēr nav brīdināti īpašnieki - un īpašnieki dzīvo pat Jaunzēlandē -, mēs nevaram neko nojaukt.» Īpašniekiem vispirms jāļauj pašiem graustus sakārtot. Ja viņi to nedara, vairākas reizes jāsoda. Tikai tad pašvaldība var lemt par ēkas piespiedu sakārtošanu. Lēmuma nepildīšanas gadījumā domei pašai jāveic visi darbi un tad nauda jāpiedzen no īpašnieka.

«Atklāti sakot, es gribētu, lai pašvaldības darbība būtu aktīvāka. Īpaši tāpēc, ka virkne no visiem zināmajiem objektiem ir pašvaldības īpašums,» uzskata VKPAI Rīgas reģionālās nodaļas galvenais inspektors Jānis Asaris. Viņš min, ka svarīgi ierobežot piekļūšanu kultūrvēsturiskajām ēkām, kas atrodas uz sabrukšanas robežas, pretējā gadījumā pastāv to aizdegšanās risks.

J.Asaris gan piebilst, ka pašvaldība daudz ir darījusi, lai vismaz iekonservētu Rīgas slavenāko graustu Marijas un Elizabetes ielas stūrī. Tagad tas nenoteiktu laiku tā arī stāvēs apvilkts ar dekoratīvo pārklāju. «Vismaz tas šodien izskatās sabiedrību neapdraudošs. Neviens ķieģelis virsū neuzkritīs,» - tā A.Ameriks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?