Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Gribam, lai jaunieši Latviju nepamet

Mūsu mērķis ir motivēt cilvēkus, it īpaši jauniešus, palikt Latvijā un šeit iegūt izglītību, strādāt, attīstīt uzņēmējdarbību. Vēlamies novērst to, ka jaunieši aizbrauc uz ārzemēm un tur paliek tāpēc, ka pārņemti ar skeptisko pārliecību - mūsu valstī viņiem iespēju nav. Patiesībā Latvijā pieejamas lieliskas iespējas pašrealizēties, studēt, izveidot karjeru, tikai tās vajag saskatīt, uzskata Jaroslavs Romanovičs.

Lai apņēmības pilnie vārdi pārtaptu par darbiem, viņš kopā ar Karlīnu Annu Vīksnu, Ievu Vīksnu un Mārtiņu Miķelsonu izveidojuši SIA Izaugsmes kvartāls, kas organizē bezmaksas lekcijas un diskusijas par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem, kā arī biznesa ideju konkursu vidusskolēniem Izaugsmes forums, bet uzņēmumiem piedāvā biznesa pilnveides programmu Lean. Jaroslavam ir juridiskā izglītība, Karlīna Rīgas Tehniskajā universitātē ieguvusi būvinženiera diplomu, Ieva izglītojusies Rīgas Stradiņa universitātes Komunikāciju nodaļā, bet Mārtiņš apguvis kultūras menedžmentu. «Esam ieguvuši atšķirīgas zināšanas, bet tieši tāpēc cits citu papildinām,» saka Ieva.

Idejas pārbauda konkursā

Mēs cenšamies vidusskolēnus audzināt par uzņēmējiem, apgalvo Karlīna. Šopavasar «audzināšanas metode» ir Izaugsmes forums. Jau noslēgusies vidusskolēnu komandu pieteikšanās, un patlaban notiek dalībnieku apmācības dažādās Latvijas pilsētās: šodien, 21. martā, Jēkabpilī pulcējas 17 jauniešu komandas, bet rīt Rēzeknē tiek gaidītas 15 komandas.

Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolnieks Jurģis Krugļikovs pieteicies Izaugsmes forumā kopā ar komandu, ko izveidojis kopā ar saviem domubiedriem. «Mums iespēja piedalīties šajā pasākumā ļoti labi noder, jo rīdziniekiem var būt pieejami daudzi dažādi projekti un konkursi, bet Liepājā un citur reģionos jauniešiem trūkst iespēju iegūt zināšanas par uzņēmējdarbību. Turklāt konkursa forma ļauj pārbaudīt savu ideju spēku,» uzskata Jurģis un piebilst, ka jau tagad izlēmis nākotnē pievērsties uzņēmējdarbībai, tāpēc kā noderīgu vērtē praktisko pieredzi, kādu ļauj gūt Izaugsmes forums.

Aprīlī plānots pusfināls, kurā skolēniem būs jāprezentē biznesa ideja, kam jābūt saistītai ar reģionu, nevis, piemēram, ar ražošanu Tālajos Austrumos, bet 10.-11. maijā notiks fināls. «Tad 24 stundās jauniešiem vajadzēs izstrādāt ekonomiski pamatotu biznesa plānu idejas realizācijai, klātesot dažādu nozaru ekspertiem un biznesa konsultantiem. Gribam, lai dalībnieki strādātu tādos apstākļos, kādi sagaida pieaugušo dzīvē: jāspēj koncentrēties tad, kad laika nav, enerģija izsīkst, turklāt par savu ideju jāpārliecina kritiķi un skeptiķi,» skaidro Ieva. Galvenā balva, kas gaida uzvarētāju komandu, ir apmaksātas studiju vietas vienu semestri Rīgas Stradiņa universitātē. Liepājnieks Jurģis norāda, ka balvu noteikti izmantos, lai arī patlaban viņam padomā esot cits plāns studēšanai. Rīgas Stradiņa universitāte ir Izaugsmes foruma ģenerālsponsore, organizatoriskos darbus veic arī jauniešu apvienība Avantis, atbalstītāju vidū ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Europe Direct informācijas centru tīkls, Lattelekom, Tallink un vēl citi uzņēmumi un organizācijas, turklāt palīdz arī pašvaldības. Izaugsmes kvartāla četrotne, sadarbojoties ar vidusskolēniem, secinājusi, ka šolaiku jaunieši ir atjautīgi, prot domāt ne tikai vienu soli, bet trīs soļus uz priekšu, turklāt, kā Jaroslavs uzsver, «nav viegli ieliekami kastītē, ko piedāvā izglītības sistēma».

Kliedē vienaldzību

Jauniešu interese par uzņēmējdarbības iespējām Latvijā vērtējama kā nopietna, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošā pētniece Skaidrīte Lasmane, kura izaugsmes vakarā piedalījās ar lekciju par nacionālo identitāti un uzņēmējdarbību. Izaugsmes vakari notiek ceturtdienās Pārdaugavā, Kalnciema kvartālā, kaimiņos Izaugsmes kvartāla birojam, pasākumi ir bez maksas. Tajos pulcējas dažāda gadagājuma cilvēki - vidusskolēni, zinātnieki, studenti, pensionāri. Vakara sākumā uzstājas aicinātais lektors, un tad seko domu apmaiņa ar klausītājiem. «Mēs rādām, ka mācīties var ne tikai augstskolā, bet arī domu apmaiņā ar interesantiem līdzcilvēkiem,» uzsver Jaroslavs un piebilst, ka tēmas tiek izvēlētas, ņemot vērā aktualitātes sabiedrībā, kā arī klausītāju ieteikumus.

Īpaši vērtīgi ir, ka izaugsmes vakaru lekcijas un diskusijas vēlāk pieejamas videoformātā YouTube kanālā ikvienam, uzsver politikas eksperte Linda Curika, kura apmeklējusi Izaugsmes kvartāla pasākumus un arī tajos lasījusi lekcijas par pilsonisko līdzdalību Latvijā un par hipsteru subkultūru. «Izaugsmes kvartāla iniciatīva ļauj cilvēkiem paplašināt redzesloku un stiprina kopienas izjūtu: tie, kuri jau ir atraduši savu vietu dzīvē, izjūt kā misiju dot jauniešiem savas zināšanas, par to neprasot samaksu,» uzskata L. Curika. Lektoriem par uzstāšanos izaugsmes vakaros netiek maksāts. «Neviens no aicinātajiem lektoriem nav atteicis ierašanos, turklāt neviens arī nav prasījis samaksu par stāstījumu,» priecājas Karlīna.

Aizvadītajā nedēļā tika pārrunāta politiskā situācija un vārda brīvība Baltkrievijā, savu pieredzi izklāstīja Latvijas Radio žurnālists Uģis Lībietis, kurš šajā valstī tika aizturēts 2010. gada prezidenta vēlēšanu laikā. Diskusijā iesaistījās arī baltkrievu studente Olga, kura patlaban uzturas Latvijā. «Par situāciju Baltkrievijā liecina tas, ka, salīdzinot ar mums, Latvijas iedzīvotājiem, baltkrievu meitene izteikumos bija ļoti piesardzīga,» novērojis Mārtiņš. Iecerēts, ka nākotnē vakaru apmeklētāji varēs diskutēt par kibernoziegumiem, alternatīvo enerģiju, hologrāfiju, sportu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?