Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Grībauskaite: mūsu prioritāte enerģētikā ir savienojumi ar Eiropu

Baltijas valstu enerģētikas nākotni šonedēļ apsprieda gan visu trīs valstu premjeri, tiekoties Igaunijā, gan arī Latvijas un Lietuvas prezidenti, kas ceturtdien tikās Viļņā. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ekskluzīvā intervijā Osvaldam Zebrim skaidroja, kas pašlaik notiek ar plaši apspriesto Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu), kā arī par citām būtiskām iniciatīvām enerģētikas jomā. Piemēram, sašķidrinātās gāzes termināli, par kura izveidi Baltijas valstu premjeri vienojās piektdien, pēc Lietuvas prezidentes domām, varētu veidot gan Latvijā, gan paralēli arī Lietuvā.

Latvija un Lietuva šobrīd lielā mērā ir atkarīgas no Krievijas enerģētikas resursiem, galvenokārt gāzes. Kā iespējams šo situāciju uzlabot, iegūstot lielāku enerģētisko neatkarību?

Visa Eiropa ir atkarīga no enerģijas resursiem - no viena vai otra resursu piegādātāja. Baltijas valstīs mēs, protams, esam ļoti atkarīgi no viena avota - Krievijas. Taču pirmā rīcība enerģētiskās neatkarības virzienā jau ir, proti, Baltijas valstu integrācija Nord Pool elektroenerģijas biržas sistēmā. Caur Igauniju jau šobrīd esam savienoti ar Somiju, mēs pašlaik būvējam savienojumu arī ar Zviedriju, kas būs gatavs 2014. gadā. Slēdzot Ignalinas elektrostaciju, mums bija bažas, ka elektroenerģijas cena varētu pieaugt par divciparu skaitli, taču, par laimi, tā nenotika, šis pieaugums bija krietni mazāks. Konkurences dēļ, ko rada Nord Pool sistēma, mēs šodien esam mazāk atkarīgi no Krievijas un varam saņemt trūkstošo elektroenerģiju no dažādiem avotiem. Tas nozīmē, ka enerģētiskajai neatkarībai nav tik būtiski uzbūvēt vienu vai otru enerģijas ražotni, bet gan panākt konkurenci tirgū. Elektroenerģijas jomā to jau esam faktiski izdarījuši, un nākotnē tas jāizdara arī gāzes tirgū. Arī šeit vajadzīgi starpvalstu savienojumi un, līdzīgi kā Nord Pool elektroenerģijā, jāvirzās uz reģionālu tirdzniecības modeli ar gāzi - Gas Pool. Ja ir izveidoti reģionāli savienojumi, mēs varam saņemt gāzi no citām valstīm, kā arī izmantot sašķidrinātās gāzes termināļus. Ja konsekventi iesim šajā virzienā, mēs kļūsim enerģētiski neatkarīgi. Protams, kā papildus elements paliek arī atomelektrostacijas būve.

Kā Lietuvai šobrīd veicas ar investora piesaisti Visaginas projektam?

Tas ir sarežģīts jautājums, jo pašlaik mums nav tāda investora, kurš būtu gatavs projektā iesaistīties. Tas nozīmē, ka ir jāiepauzē. Šobrīd vairs īsti nav nozīmes par projektu runāt, bet ir jārīkojas. Starpvalstu savienojumi un atvērts elektroenerģijas tirgus ir būtiskākais. Kurš šajā tirgū piegādās elektroenerģiju, - tas jau ir pakārtots jautājums. Protams, no ģeopolitiskā viedokļa Visaginas AES projekts ir nozīmīgs, mums ir tam vajadzīgā infrastruktūra. Taču investori aizvien vēl nav izlēmīgi par dalību šādā projektā, un bez investora ne Lietuva, ne Latvija, ne Polija, nedz visas valstis kopā to nevar uzbūvēt. Jo mums nav nepieciešamo tehnoloģiju, nav tādu resursu un arī zināšanu. Aicinu atturēties no spekulācijām, bet gan palielināt energojaudas un uzlabot energosavienojumus starp Baltijas valstīm, kā arī Baltiju un Ziemeļvalstīm. Tie ir tuvāko gadu būtiskākie uzdevumi. Paralēli Lietuva runā un turpinās runāt ar potenciālajiem investoriem Visaginas AES, taču par termiņiem es negribētu šeit spekulēt. Jāsaprot, ka pirmo reizi divdesmit gados Baltijas valstis enerģētikas sektorā ir sākušas ieviest uz konkurenci balstīta tirgus principus. AES paliek kā viens no Lietuvas stratēģiskajiem mērķiem, taču šodien iespējas to realizēt nevajadzētu pārvērtēt. Situācija ir tāda, ka Baltijas valstis šim projektam investoru piesaistīt pašlaik nevar, iespējams, izņemot vienu, kuru gan mēs paši ne īpaši vēlētos.

Kāpēc Dienvidkorejas investors atteicās no projekta?

Es negribētu par šo jautājumu izteikt pieņēmumus. Kopumā mums bija pieci potenciālie investori, kuri piedalījās diskusijās.

Jūs pieminējāt sašķidrinātās gāzes termināļu izveidi kā vienu no elementiem gāzes piegāžu diversifikācijai. Vai Lietuva savā teritorijā plāno būvēt šādu termināli?

Jā, mums ir šāds plāns. Esam šo jautājumu apsprieduši ar Latvijas prezidentu un, mūsuprāt, divi termināļi - Latvijā un Lietuvā - var sekmīgi līdzpastāvēt. Iespējams, lielāks terminālis varētu būt Rīgā, jo jums ir plašāka infrastruktūra un jums ir gāzes krātuve. Lietuvā varētu būt nelielāks terminālis, starp šiem projektiem nav nekādu pretrunu, un mēs noteikti atbalstīsim Latvijas projektu. Tieši tāpat kā, piemēram, var pastāvēt vairākas atomelektrostacijas šajā reģionā - Lietuvā, Polijā, Kaļiņingradā un citviet.

ES varētu atbalstīt šādu termināļu projektus?

Eiropa atbalsta Baltijas reģiona iekļaušanos ES enerģētikas tirgū. Tas nozīmē savienojumus, bet termināļu projektu gadījumā - tie tomēr nav savienojumi ar kādu ES valsti, jo gāzes piegāde uz termināļiem var nākt no dažādām valstīm.

Vai jums ir skaidrs redzējums par to, kā Lietuva ieviesīs tā saucamo trešo enerģētikas paketi, kas prasa gāzes tīklus atdalīt no ražotāja?

Šis process aizņems dažus gadus, bet līdz 2014. gadam šī direktīva jāievieš visās ES valstīs. Un ir tikai daži ceļi, kā to paveikt. Mēs sastopamies ar zināmu pretestību no Gazprom, kas ir samērā saprotami. Mūsu mērķis ir šo direktīvu ieviest, un mēs to paveiksim.

Vai Baltijas valstis ir pietiekami vienotas enerģētikas jautājumos?

Baltijas valstis ir praktiski vienā situācijā, tāpēc mēs cīnāmies un argumentējam vienoti, lai tiktu pilnībā integrēti Eiropas enerģētikas tirgū. Pēdējā Eiropadomes sēdē tika apstiprināts, ka tam ir jānotiek līdz 2015. gadam, un tas patiešām ir liels sasniegums. Visas trīs Baltijas valstis par to cīnījās, saņēmām arī Ziemeļvalstu atbalstu. Tas pierāda, ka mums ir vienotas intereses.

Latvijā dzirdam viedokļus, ka vienotība starp Baltijas valstīm izzūd. Vai tā ir?

Nē, es teiktu, ka tendence ir tieši pretēja. Notiek dabisks process, kurā šī kādreizējā vienotība pārveidojas jaunā formā. Tas pat nav iespējams - saglabāt tā laika vienotību šodien, jo tolaik mūs vienoja draudi tapt iznīcinātiem, kā arī ekonomiskās blokādes draudi. Šodien mūsu vienotība ir globālāka, daudzpusīgāka, mūs vieno ES un NATO. Tā ir nozīmīgāka vienotības forma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?