Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Grieķiem padod otro glābšanas riņķi

Pēc 13 stundu ilga sarunu maratona otrdien agri no rīta eirozonas finanšu ministri apstiprināja 130 miljardu eiro (91 miljards latu) vērto jauno palīdzības paketi Grieķijai, kuras ekonomika atrodas zem milzīga parādu sloga. Eirozonas līderi cer, ka starptautiskais aizdevums palīdzēs šo slogu samazināt, bet ekonomisti brīdina, ka ar to var nepietikt un Atēnām, iespējams, būs nepieciešama vēl lielāka palīdzība.

Privātie noraksta vairāk

Eirozonas finanšu ministru vienošanās paredz, ka apmaiņā pret aizdevumu Grieķijai ir jāapņemas līdz 2020. gadam samazināt valsts parāda apmēru no pašreizējiem 160% no iekšzemes kopprodukta līdz 120,5%. Tas nozīmē, ka arī turpmāk Atēnām vajadzēs veikt nepopulārus taupības pasākumus. Piemēram, šogad Grieķijai būs jāveic papildu budžeta izdevumu samazinājums 325 miljardu eiro (227,5 miljardi latu) apmērā. Šis eirozonas valstu nosacījums jau izraisījis plašus un vardarbīgus protestus visā Grieķijā.

Saskaņā ar vienošanos Grieķijas privātie kreditori norakstīs 53,5% no tiem piederošo Grieķijas valdības obligāciju nominālvērtības. Tas ir par 3,5 procentpunktiem vairāk, nekā bija nolemts oktobrī, kad Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmē panāktā vienošanās paredzēja, ka privātie kreditori norakstīs 50% tiem piederošo obligāciju nominālvērtības, šādi samazinot Grieķijas parādu par 100 miljardiem eiro (70 miljardi latu). Tomēr banku un apdrošināšanas kompāniju reālie zaudējumi varētu sasniegt pat 75%, raksta Reuters.

Palīdzības sniegšanā iesaistīsies arī Eiropas Centrālā banka (ECB), kura eirozonas valstu centrālajām bankām novirzīs daļu no peļņas, ko tā pēdējos divos gados ir guvusi, iepērkot Grieķijas obligācijas. Nacionālās bankas šo naudu nodos savu valstu valdībām, kuras to izsniegs Atēnām, «lai uzlabotu Grieķijas valsts parāda ilgtspēju». ECB Grieķijas parādzīmēs ir iztērējusi 38 miljardus eiro (26,6 miljardi latu), bet tagad to vērtība tiek lēsta ap 50 miljardiem eiro (35 miljardi latu).

Glābšanas programmas pieņemšana nozīmē, ka Grieķija līdz 20. martam varēs veikt obligāciju atmaksu 14,5 miljardu eiro (10,5 miljardi latu) apmērā un izvairīties no maksātnespējas.

Prognozē trešo aizdevumu

Pēc vienošanās apstiprināšanas Grieķijas pagaidu premjerministrs Luks Papadems sacīja, ka ir apmierināts, lai gan vienkāršajiem grieķiem tas nozīmēs vēl ciešāku jostas savilkšanu, bet politiķi būs pakļauti kontrolei, jo jaunā palīdzības programma paredz skrupulozu Grieķijas ekonomisko reformu uzraudzību, ko veiks Atēnās pastāvīgi esošie eirozonas eksperti.

Ekonomikas eksperti atgādina, ka 2010. gadā Grieķijas glābšanai jau tika izsniegts aizdevums, bet tas nenovērsa ekonomiskās krīzes padziļināšanos. Daži uzskata, ka otrais starptautiskais aizdevums tikai pagarinās Grieķijas ekonomikas agoniju. «Mēs iesējām vēju, bet novācam viesuli. Jaunā palīdzības programma dod mums laiku un cerību par ļoti augstu cenu, jo arī turpmāk būs jāievieš stingri taupības pasākumi, kas mūs atstās ilgā un dziļā recesijā,» Grieķijas Tirdzniecības konfederācijas vadītājs Vasilis Korkidis sacīja BBC.

Rietumu mediju rīcībā nonācis ES, ECB un Starptautiskā Valūtas fonda ekspertu kopīgs slepens ziņojums, kurā teikts, ka Grieķijai var būt nepieciešama papildu palīdzība, lai tā līdz 2020. gadam sasniegtu parāda apmēra mērķi. Dokuments brīdina - ja grieķi neveiks stingras reformas un taupības pasākumus, lai padarītu savu ekonomiku konkurētspējīgu, tad arī pēc astoņiem gadiem tās parāda apjoms var saglabāties pašreizējā līmenī. «Ņemot vērā riskus, Grieķijas palīdzības programma negarantē problēmu atrisināšanu,» teikts ziņojumā.

Savukārt amerikāņu izdevums Time savā komentārā prognozē arī trešās palīdzības programmas piešķiršanu Grieķijai, «jo tā vēl gadiem nespēs sevi finansēt».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?