Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Hidroterapija suņiem

LLU Veterinārajā klīnikā Jelgavā atklāta Fizioterapijas nodaļa, iegādātas un uzstādītas iekārtas un aprīkojums dzīvnieku rehabilitācijai - zemūdens skrejceļš, dzīvnieka kāju noslodzes diagnostikas iekārta, kas paredzēta rehabilitācijas dinamikas novērtēšanai, kā arī aprīkojums līdzsvara, koordinācijas un muskuļu spēka uzlabošanas vingrinājumiem. Lai uzlabotu muskuļu un locītavu funkcijas, hidroterapijā tiek izmantots ūdens.

Zemūdens skrejceļš aprīkots ar zemūdens masāžu, pretstraumi, regulējamu augstumu un slīpumu un ir paredzēts kustību amplitūdas un izturības palielināšanai, osteoartrīta, muskuļu vājuma gadījumos, vecu dzīvnieku aprūpei, ķermeņa svara samazināšanai utt.

Peldēšanas laikā dzīvnieks izmanto vairākas muskuļu grupas un ir spējīgs izstiept ekstremitātes vairāk, nekā staigājot pa zemi. Tas ļauj uzlabot spēku un izturību muskuļos. Zemūdens skrejceļš nodrošina to pašu efektu, ko vingrojumi uz zemes, bet samazina svaru uz dzīvnieka locītavām. Hidroterapija ir ļoti svarīga dzīvniekiem pēc ķirurģiskām operācijām, it sevišķi pēc krustenisko saišu plīsumiem un citām ortopēdiskām operācijām.

Nodarbību grafiku un intensitāti var noteikt gan ārstējošais veterinārārsts, gan arī fizioterapeits, vislabāk - ja abi speciālisti kopā vienojas par pacientam vispiemērotāko variantu.

Pirms pašas procedūras suni nevajadzētu barot, tāpat jāgādā, lai suns pirms tam nokārtojas.

Uz procedūru nevar vest suni, kuram ir vaļējas, inficētas vai sulojošas brūces, kā arī nesadzijuši ķirurģiski griezumi bez ūdensnecaurlaidīgiem plāksteriem; vemšana un/vai caureja; paaugstināta ķermeņa temperatūra; smagas sirds, aknu, nieru u. c. slimības; nekontrolētas epilepsijas lēkmes; audzētavu klepus.

Nodarbības ilgums atkarīgs no suņa vecuma, veselības stāvokļa un uzstādītās diagnozes, kā arī no suņa patikas pret ūdeni. Jāņem vērā arī tas, ka skrejceļam piemīt neliels troksnis un vibrācijas, kas var dzīvnieku izbiedēt. Taču visbiežāk sunim, kas ir socializēts, peldējies gan atklātās ūdenstilpēs, gan mazgāts mājas apstākļos, problēmas nerodas. Lai suni motivētu darboties, procedūras laikā saimniekam arī jāpadarbojas, četrkājaino kompanjonu nomierinot un iedrošinot. Līdzi var ņemt dzīvnieka mīļāko rotaļlietu vai kādu našķīti, tā radot pozitīvas emocijas.

Hidroterapijai ir vairāki pozitīvi aspekti: ūdenī ir samazināta slodze uz sāpīgajām vai dzīstošajām struktūrām - vingrošanu var uzsākt agrāk ar mazāku nepieciešamo muskuļu aktivizāciju un mazāku slodzi uz ekstremitātēm; ūdens nodrošina lielāku pretestību nekā gaiss, kas ir ļoti labi muskuļu nostiprināšanai; tas palielina muskuļu masu un spēku, uzlabo asins cirkulāciju, kā arī lūzumu un mīksto audu traumu ātrāku sadzīšanu, sniedz papildu atbalstu ekstremitātēm, samazinot muskuļu, cīpslu un saišu traumu varbūtību, palielina kustību apjomu, samazina stīvumu; hidrostatiskais spiediens mazina tūsku; samazina artrīta izraisītās sāpes locītavās.

Pirmā nodarbība ar fizioterapeitu ilgst 60-90 minūtes, šajā laikā fizioterapeits novērtē dzīvnieka klīnisko stāvokli un izvēlas atbilstošus rehabilitācijas vingrinājumus stājas, kustību un koordinācijas uzlabošanai (tajā skaitā hidroterapiju gadījumos, kad tā ir medicīniski pamatota), kā arī izglīto dzīvnieka īpašnieku par pastāvīgi veicamajiem vingrinājumiem mājas apstākļos. Katra nākamā nodarbība ilgst 30-60 minūtes. Nodarbībām var pieteikties pa tālr. 63021918 vai 29484198.

*LLU Veterinārās klīnikas direktore, veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?