Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Hokeju šlipsē nespēlē

Tuvojoties 6. maijam, kad Krievijā sāksies 80. pasaules čempionāts hokejā, tradicionālās pirmsčempionātu runas, vai tik šajā reizē nekritīsim ārā no A grupas, šogad papildina minējums: «ar Beresņevu iegājām, ar Beresņevu izkritīsim».

Tieši pirms 20 gadiem Latvijas izlase galvenā trenera Leonīda Beresņeva vadībā Nīderlandes pilsētā Eindhovenā iekļuva un līdz šim brīdim ir spējusi noturēties hokeja lielvalstu sabiedrībā, kurā gan samērā ar 1996. gadu, kad Latvija bija gatava kā līdzīga cīnīties ar Kanādu, spēku samērs ir izlīdzinājies. Latvijas iekļūšana augstākajā grupā bija kā balzams sirdij laikā, kad valsts ikdienā kriminālziņu un sociālo bēdu stāstu bija vairāk nekā sasniegumu. Ne velti tik spēcīga izvērtās Latvijas hokeja fanu kustība un tik svarīgas bija uzvaras visupirms pār Krieviju. Mūsdienās tā ir mazliet noplakusi, arī Krievijas nesportiskās uzvedības dēļ ārpussporta laukumos, tomēr fakts, ka esam A grupā, ceļ pašapziņu, tāpēc izkrišana būtu liels trieciens. Tik liels, ka dažs labs pat nenoturētos un izspertu kādu no tiem vārdiem, ar kuriem Latvijas hokejisti pievērsa žurnālistu uzmanību vēl pirms ziņas par uzvaru B grupā.

Runa ir par hokejistu leksiku. 1996. gada 17. aprīlī hokeja čempionātam veltītajā rakstā Dienas un Sporta Avīzes speciālkorespondents Eindhovenā Jānis Matulis, rakstot par šo faktu, vaicāja: «Pirms moralizēt, laikam ir lietderīgi apdomāt, ko mums vajag - pirmo vietu B grupā vai inteliģentu komandu, kas nekad nelamājas un necīnās. Spēlējot bez emocijām, nav iespējams uzvarēt.» 22. aprīlī hokejs jau bija kļuvis Dienas pirmās lapas ziņas vērtē. Virsraksts Latvijas hokejisti uzvar nozīmēja ceļazīmi uz A grupu. «Leonīds Beresņevs teica, ka viņam nevajagot ne Triju Zvaigžņu ordeni, ne ārpuskārtas pilsonību - viņam lielākā balva esot Latvijas hokejistu uzvara,» vēstīja Jānis Matulis.

24. aprīlī Dienas fotogrāfijas jau rādīja hokejistu sagaidīšanu Rīgā, un sporta nodaļas vadītājs Arturs Vaiders rakstīja: «Rīgas lidosta tādu tautas pieplūdumu nebija pieredzējusi pat tad, kad Latviju apdziedāt atlidoja draudzīgās Boputatsvanas delegācija. Tie, kas ar savām bungām un balsīm pieskandināja Eindhovenu, bija klāt arī šeit! No ierašanās viņus neatturēja ne runas, ka hokejs dzīvo no Centrāltirgus spirķika naudas, nedz dažu spēlētāju kaunināšanas kampaņa. Likteņa ironija (Dieva zīme?), bet tieši hokejisti jau turnīra gaitā izpelnījās plašu ievērību ne tikai sporta cienītāju vidū vien. Kāpēc deputāts Leiškalns publiski vienā vārdā drīkst lietot ielenes latviskāko apzīmējumu, bet hokejists Znaroks, lai arī krievu valodā, nedrīkst? Kāpēc četrpadsmitgadīgas meitenes sacerējumā šis vārds kļūst par literatūras sastāvdaļu, bet hokejista mutē skan slikti? Ja redaktore Veidemane savā sunī ievērojusi (un to publiski paziņo) viendzimuma dzimumtieksmes, tas izklausās amizanti, bet, ja hokejists to pasaka dusmu uzplūdos (kas lika mikrofonus tik tuvu nolikt!), - tad ir rupji. Jā, tagad šie puiši ir nonākuši sabiedrības uzmanības viducī, un no viņiem tiešām varētu gaidīt arī priekšzīmīgu uzvedību. Bet kaklasaitē spēlē šahu, nevis hokeju. Un, kad tev sāpīgi iesit pa rokām vai ribām, dažreiz prātā nāk (un arī uz mēles nonāk) ne tikai māte un citas sievietes… Mums, protams, gribētos, lai uzvaras nāk «sterili tīras». Tikai - vai ir vērts izlikties sterilākiem un labākiem, nekā esam? Ja sievas vāra vīrus lielos katlos, mātes pakar bērnus un Getliņos kūsā īstā dzīve. Ne jau aiz labas dzīves. Tieši tāpēc hokejistu panākums Eindhovenā ir divkārt vērtīgs. Papildinot Irbi, var teikt - šajā smacīgajā telpā viņi tautai deva spirgta gaisa malku.»

Atliek tikai novēlēt, lai šogad nebūtu jālamājas ne hokejistiem, ne, jo vairāk, līdzjutējiem, kuriem hokejistu uzvaras padara gaišāku ikdienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?