Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Identitāti meklējot

Vai latvietība ir galvenais iemesls, lai draudzētos? Tādu jautājumu droši vien sev uzdevis ne viens vien etniskais latvietis, ilgstoši uzturoties ārpus tēvzemes un aužot jaunu paziņu un draugu tīklu. Mana atbilde pēc gana daudziem svešās zemēs pavadītiem gadiem ir «nē». Nē, ja vien tā nav bijusi piespiedu trimda ar mērķi saglabāt valsti un tautu laikā, kad Latvijas valsts nepastāvēja un tautas un valodas esība bija nopietni apdraudēta. Tas laiks, paldies Dievam, ir pagājis. Taču jautājums par to, kam būt tam «centrvilkmes» spēkam, kas kopā un savā zemē saturētu Latvijas tautu, ir palicis.

Tas neizbēgami aktualizēsies arī šajā priekšvēlēšanu sezonā, kad viena no izvēlēm būs starp jau labi zināmo Saskaņas centra orientāciju un jaundibināto apvienību Vienotība, kura vērtību deklarācijā par savu pienākumu pasludinājusi «sargāt, attīstīt un nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu, nacionālo identitāti». Uz domām par nacionālo jeb mūsu gadījumā latvisko identitāti mani uzvedināja ne vien gaidāmās vēlēšanas, bet arī ilgstoša uzturēšanās ārpus Latvijas un apņemšanās svešumā augošam bērnam mācīt latviešu valodu un dzīvesziņu.

Pēdējo piecpadsmit gadu laikā, saskaroties ar vietējo latviešu sabiedrību vairākās valstīs, dažādas ir bijušas pārdomas par kopīgo un atšķirīgo. Nevienu nepārsteidz tas, ka latviešu bērnus vieno vecāku apņemšanās ar sestdienas skolām ielikt pamatus latviešu valodas un kultūras zināšanām. Nevienu nepārsteidz latviešu kopīga Jāņu un valsts svētku svinēšana, dziedāšana, dejošana un alus dzeršana. Taču patīkami pārsteidz gadījumi, kad saikni ar savai dzimtenei piederīgajiem svešumā cenšas uzturēt arī tie Latvijā dzimušie un augušie, kuru dzimtā valoda nav latviešu un kuru kultūrtelpa, visticamāk, nesaistās ar pēdējā laikā nereti piesauktajiem Jāni Jaunsudrabiņu un Raini. Kas viņus saista ar Latviju, ja tā nav valoda un kultūra?

Atbildi uz šo jautājumu, kura vienlaikus var būt arī kodols mūsdienīgai nacionālajai identitātei, es meklēju, jautājot sev - kas mani saista ar latviešiem un velk atpakaļ uz Latviju? Mūsdienās, kad Latvijas televīziju var skatīties ar satelīta starpniecību arī ārzemēs, kad avīzes un žurnālus var lasīt internetā un nu jau arī latviešu grāmatas būs pieejamas elektroniskā formātā. Nemaz nerunājot par internetā legāli pieejamu latviešu mūziku un citām moderno tehnoloģiju radītajām iespējām.

Ja man godīgi jāatbild, tad vienīgais, kā pietrūkst svešumā, ir tuvie cilvēki, reāla saskarsme ar seniem draugiem un tā iracionālā māju sajūta. Jā, tieši māju, savas zemes sajūta, nevis pašas mājas. Mājas tiek iekārtotas tur, kur patlaban mitināmies. Ar māju un savas zemes sajūtu es saprotu ko citu - ne par vienu zemi es tā nepriecājos un nebēdājos, nekaunos, neuztraucos un necīnos kā par Latviju. Un ne jau tāpēc, ka man tur piederētu kāds fizisks zemes gabals vai miteklis, bet tādēļ, ka izjūtu atbildību un pienākumu pret to. Taču tās visas ir iracionālas sajūtas, ko vienā murskulī savijusi audzināšana, kultūra, vēsture, dzimtas saknes, personīgā pieredze. Paliekošas emocijas, nevis pieķeršanās fiziskām vietām un lietām.

Ja raugos racionāli, tad tautība nebūt nav pirmā lieta, kas nāk prātā, domājot par savu kā indivīda identitāti. Tas drīzāk ir dzimums, dažādas sociālās lomas, ētiskais kodols, politiskie, reliģiskie uzskati, fiziskās un garīgās spējas. Dzimtā valoda ir svarīga, bet tikai tik daudz, ka tā ir valoda, kurā visērtāk izpausties un sazināties ar tuvākajiem cilvēkiem. Nav noslēpums, ka mūsdienās ar vienu valodu neko neiesāksi, turklāt pieredze liecina, ka arī svešvalodu var apgūt tikpat dziļā līmenī kā dzimto vai pat pārmākt ar to savu pirmo jeb mātes valodu.

Ar to es negribu teikt, ka latviešu valodai nav nozīmes, bet vien to, ka tā pati par sevi nevar būt pašmērķis. Valoda ir līdzeklis cilvēka individuālo spēju un talantu izkopšanai un izpausmei. Mēs taču nesākam ar to, ka mazu bērnu audzināsim par latvieti. Mērķis ir viņu izaudzināt par labu cilvēku, un valoda un kultūra ir veids, kā to izdarīt.

Vairāk saskaroties ar citu tautu un valstu kultūrām, it īpaši Rietumu civilizācijā, pārsteidzoši lielas ir redzamās līdzības to ētiskā kodola pamatā ar latviešu pamata vērtībām. Vienas saknes būtībā ir desmit kristietības baušļiem un latviešu pagānu dzīvesziņai. Arī šajā ziņā ar īpašu unikalitāti neizceļamies, ja vien ar to, ka dažkārt nesekojam nedz baušļiem, nedz sentēvu gudrībām.

Pilnībā atbalstot domu par latviešu identitātes, kultūrtelpas un valodas saglabāšanu un attīstīšanu, es drīzāk liktu uzsvaru uz vārdu - attīstīšana. Un ar attīstīšanu es domāju arī mēģinājumu pašai sabiedrībai formulēt latviskās identitātes būtību modernajā, tehnoloģiju caurvītajā un skaudri atvērtajā XXI gadsimta pasaulē. Lai noturētu pasaules vējiem atvērtu indivīdu latviešu valodas un kultūras telpā, ar Jaunsudrabiņa un Raiņa piesaukšanu vien varētu būt par maz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?