Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Iebilst pret miera uzturētājiem

Krievija un tās atbalstītie Austrumukrainas separātisti ar aizdomām uzlūkojuši Ukrainas ierosinājumu izvietot starptautiskos miera uzturētājus karadarbības pārņemtajā Donbasa reģionā, lai nodrošinātu trauslā pamiera ievērošanu. Lai arī promaskaviskie kaujinieki šonedēļ ieņēma stratēģiski nozīmīgo Debaļceves pilsētu, Ukraina un Rietumi pagaidām atturas apgalvot, ka pagājušajā nedēļā Minskā panāktā pamiera vienošanās ir «mirusi».

Krievija satraukta

Ukrainas prezidents Petro Porošenko valsts Drošības un aizsardzības padomei ierosinājis vērsties ANO Drošības padomē ar lūgumu piešķirt mandātu miera uzturētāju izvietošanai konflikta zonā Austrumukrainā, lai novērotu pagājušajā svētdienā spēkā stājušos pamieru, par ko viņš pirms nedēļas kopā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Fransuā Olandu vienojās sarunās Minskā.

P. Porošenko uzsvēris, ka šajā gadījumā labākais formāts miera uzturēšanas operācijai būtu Eiropas Savienības (ES) policijas misija, kādu ES savulaik īstenoja kara sagrautajā Bosnijā un Hercegovinā. «Esmu pārliecināts, ka tas būtu iedarbīgākais un optimālais drošības garants situācijā, kad miera solījumu nepilda ne Krievija, ne tie, kurus tā atbalsta,» paziņoja P. Porošenko.

Ukrainas Drošības un aizsardzības padomes vadītājs Oleksandrs Turčinovs, kurš atbalsta prezidenta ideju, brīdināja, ka konflikts draud kļūt «hronisks». «Miera uzturētāji nodrošinātu, ka tiek sperti pirmie reālie soļi, lai atrisinātu šo traģēdiju, ko uzsāka un atbalsta Krievija,» teica amatpersona.

Viņš uzskata, ka miera uzturētājus vajadzētu izvietot ne tikai demilitarizācijas zonā, kas nošķir Ukrainas karaspēku no separātistu kaujiniekiem, bet arī gar Ukrainas un Krievijas robežas daļu, ko kontrolē pašpasludinātās Doņeckas un Luhanskas «tautas republikas».

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins paziņojis, ka P. Porošenko piedāvājums liekot apšaubīt Ukrainas vēlmi reāli ieviest Minskas vienošanos. «Tas ir satraucoši, jo viņi nupat parakstīja Minskas vienošanos. Manuprāt, viņiem vajadzētu nevis nākt klajā ar jaunām idejām, bet strādāt pie pašreizējās norunas ieviešanas,» diplomāts sacīja Krievijas propagandas ruporam RT.

Arī Austrumukrainas separātistu vadība uzskata, ka ES miera uzturētāju izvietošana būtu pretrunā ar Minskas vienošanos. Tikmēr viens no tā sauktās Doņeckas tautas republikas pārstāvjiem Andrejs Purgins izteicies, ka vienīgie viņiem pieņemamie miera uzturētāji varētu būt no Krievijas.

Apšaudes neapklust

Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas līderi ceturtdien telefonsarunā vienojušies, ka Austrumukrainas militārajā konfliktā iesaistītajām pusēm jāturpina īstenot Minskas vienošanās.

Ukrainas prezidenta administrācija paziņoja, ka P. Porošenko telefonsarunā aicinājis «neizlikties, ka tas, kas notika Debaļcevē, bija saskaņā ar Minskas vienošanos», vēsta Reuters. Vācijas kancleres A. Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts informēja, ka Krievijas prezidents V. Putins apsolījis izdarīt spiedienu uz separātistiem, lai tie veiktu gūstekņu apmaiņu, ko paredz Minskas vienošanās.

Tajā pašā laikā turpināja pienākt ziņas par jaunām apšaudēm konflikta zonā, kur teorētiski kopš svētdienas pusnakts vairs nevajadzētu atskanēt šāvieniem. Raidorganizācijas BBC korespondents, kurš atrodas Donbasa reģiona lielākajā pilsētā Doņeckā, apgalvoja, ka pilsētas apkaimē notikusi artilērijas apšaude.

Ziņu aģentūras Reuters žurnālisti ziņoja, ka separātistu kontrolētajā pilsētā Vuhlehirskā, kas atrodas netālu no šonedēļ promaskavisko spēku ieņemtās Debaļceves, dzirdēti artilērijas lādiņu sprādzieni.

Ukrainas armijas pārstāvji informēja, ka ceturtdien ar artilēriju apšaudītas ukraiņu karavīru pozīcijas aptuveni 30 kilometru no Azovas jūras piekrastes pilsētas Mariupoles. Pilsēta ar pusmiljonu iedzīvotājiem atrodas Kijevas kontrolē, bet ir bažas, ka tā ir separātistu nākamais mērķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?