Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Iedalītas līdzvērtīgas kārtis

Pa līderim katrā līnijā, pateicīgs spēļu kalendārs, optimāls spēlētāju vecums ar labu pieredzes un jaunības sakausējumu - galvenie iemesli, kas pirms gaidāmā Pasaules kausa (PK) izcīņas kvalifikācijas cikla Latvijas futbola izlases līdzjutējos vairo optimismu. Pirmdien izlase sapulcēsies vienkopus, lai sāktu gatavošanos pirmajai spēlei 7. septembrī Rīgā ar Grieķiju.

Ieguva jaunu elpu

Salīdzinājumā ar pagājušā atlases cikla sākumu, kad izlasē bija veterāni Vitālijs Astafjevs, Vladimirs Koļesničenko, Juris Laizāns, Andrejs Rubins, sastāvs ir stipri mainījies. Pēdējos divos gados visai sekmīgi noritējusi paaudžu maiņa, izlasē ienākot un nostiprinoties ne vienam un ne diviem, bet vairākiem jauniem futbolistiem. Aleksandrs Fertovs, Oļegs Laizāns, Ritvars Rugins, Artjoms Rudņevs, Edgars Gauračs, Ivans Lukjanovs jau uzskatāmi par stabiliem pamatsastāva futbolistiem. Uz sliekšņa ir arī Vladimirs Kamešs, Artūrs Zjuzins un Vitālijs Smirnovs.

Vīrieši labākajos gados

Viena lieta, ka Latvijas izlases pašreizējā modelī ir pa līderim katrā līnijā - vārtos Andris Vaņins, aizsardzībā Kaspars Gorkšs, vidējā līnijā Aleksandrs Cauņa un uzbrukumā Artjoms Rudņevs. Taču vēl vairāk priecē tas, ka tieši tagad visi četri ir savas karjeras augstākajā punktā.

Gorkšs nupat debitējis Anglijas premjerlīgā, itin labi tiekot galā arī ar UEFA Čempionu līgas uzvarētāja Chelsea uzbrukumu. Maču pret londoniešiem gan Reading zaudēja ar 2:4, bet futbola eksperti bija vienisprātis, ka aizsardzība Reading komandai bijusi kārtībā. Vaņins Šveices čempionātu iesācis tik labi kā vēl nekad - daudz «sauso» spēļu, uzvaru, un komanda līderes godā. Rudņevs pēc divu gadu ilgas «uguņošanas» Polijā spēris karjeras nākamo soli un pārcēlies uz Vācijas bundeslīgas klubu Hamburger SV. Lai arī sevi apliecināt tur vēl nav izdevies, viņa spēlē jau tagad ir jūtams progress. Par Aleksandra Cauņas veiksmīgo sezonas sākumu Maskavas CSKA rindās - reti kurš Latvijā ticēja, ka Saša no «armijnieku» daudzpusīgā rezervista tik strauji «uzdienēs» par vienu no komandas centrālajām figūrām.

Konkurētspējīgi pretinieki

Diskutabls ir jautājums, cik vieglā vai sarežģītā grupā Latvija tikusi ielozēta. Negribas un nevajag nenovērtēt Grieķijas, Slovākijas, Bosnijas un Lietuvas komandu spēku, taču, objektīvi vērtējot, šīs izlases tomēr nav tik draudīgas kā, piemēram, Francija, kas Latvijai varēja tikt slovāku vietā. Skaidrs, ka Latviju šajā atlases ciklā par favorītu varēs uzskatīt divās vai maksimums četrās spēlēs. Tāpat skaidrs arī tas, ka Slovākija, Bosnija un Grieķija ir pretinieki, no kuriem punktus var ņemt.

Grieķijas izlasi pēdējos četros gados Latvijas fani iepazinuši no A līdz Z (treneri un spēlētāji arī līdz Ž). Slovākijai un Bosnijai ir labas, sabalansētas komandas ar spilgtām zvaigznēm: Mareku Hamšiku (Slovākija, Napoli) un Edinu Džeko (Bosnija, Man. City). Papētot pretinieku rindas, atklājas, ka šajās komandās nav kvalitatīvu aizstājēju un atsevišķās pozīcijās Latvijas izlases rezervistu soliņš izskatās pat labāks nekā konkurentiem.

Pateicīgs kalendārs

Pagājušā gada rudenī notika pārrunas par G grupas spēļu kalendāru, un Latvijas puse šajās pārrunās izkaroja sev gandrīz visu, ko bija vēlējusies. Proti, Starkovs vēlējās sākt atlases ciklu savā laukumā un ar kādu no grupas spēcīgākajām komandām. Tas arī tika panākts - pirmais mačs būs Rīgā pret Grieķiju.

Vasarā grieķi atzīstami spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā, kur aizcīnījās līdz ceturtdaļfinālam. Pēdējā pārbaudes spēlē augustā pret Norvēģiju Grieķijas izlases kandidātu sarakstā bija sešas izmaiņas salīdzinājumā ar Euro 2012 sastāvu. Viņu treneris Fernandu Santušs šajā ciklā sāks būvēt jaunu komandu, un pirmajos mačos tā var būt ne tik ļoti saspēlējusies.

Vēl Latvijas izlases trenera sarakstā bija vēlme pret grupas vājāko pretinieku Lihtenšteinu spēlēt vēlu rudenī un agri pavasarī jeb tad, kad Latvijas virslīgas spēlētāju sportiskā kondīcija nav optimāla. Arī šis mērķis tika sasniegts, lai gan pašreizējā valstsvienības potenciālajā pamatsastāvā ir tikai viens līdz divi virslīgā spēlējoši futbolisti.

Svarīgākās gan nebūs spēles ar Lihtenšteinu, bet pirmās trīs: ar Grieķiju, Bosniju un Slovākiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

Latvijas izlases spēļu kalendārs
07.09.2012. Latvija - Grieķija, 11.09.2012. Bosnija - Latvija, 12.10.2012. Slovākija - Latvija, 16.10.2012. Latvija - Lihtenšteina, 22.03.2013. Lihtenšteina - Latvija, 07.06.2013. Latvija - Bosnija, 06.09.2013. Latvija - Lietuva, 10.09.2013. Grieķija - Latvija, 11.10.2013. Lietuva - Latvija, 15.10.2013. Latvija - Slovākija

Latvijas izlase PK kvalifikācijā
55 spēles, 15 uzvaru, 12 neizšķirtu, 28 zaudējumi, punkti vid. mačā 1,04
Latvijas izlases EČ kvalifikācijā
53 spēles, 19 uzvaru, 9 neizšķirti, 25 zaudējumi, punkti vid. mačā 1,25

Pasaules kausa kvalifikācija Eiropas zonā
A grupa: Beļģija, Horvātija, Maķedonija, Skotija, Serbija, Velsa
B grupa: Armēnija, Bulgārija, Čehija, Dānija, Itālija, Malta
C grupa: Austrija, Fēru salas, Vācija, Kazahstāna, Īrija, Zviedrija
D grupa: Andora, Igaunija, Ungārija, Nīderlande, Rumānija, Turcija
E grupa: Albānija, Kipra, Īslande, Norvēģija, Slovēnija, Šveice
F grupa: Azerbaidžāna, Izraēla, Luksemburga, Ziemeļīrija, Portugāle, Krievija
G grupa: Bosnija, Grieķija, Latvija, Lihtenšteina, Lietuva, Slovākija
H grupa: Anglija, Moldova, Melnkalne, Polija, Sanmarīno, Ukraina
I grupa: Baltkrievija, Somija, Francija, Gruzija, Spānija
Pasaules kausa finālturnīram kvalificēsies 13 UEFA dalībnieces: katras apakšgrupas uzvarētāja un četras play-off veiksminieces. Play-off kārtā iekļūs astoņas labākās 2. vietu ieguvējas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?