Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ieraudzīja Eiropu un sajuta klikšķi

«Ar idejām man nekad nav bijis problēmu, tās esmu ģenerējis vienmēr un visur. Par sevi domāju, ka savā ziņā esmu plaša profila nejēga, jo aizrauties varu ātri un ar daudz ko. Apzinos, ka man ir spējas savu ideju realizācijā iesaistīt arī citus,» saka 22 gadus vecais Aksels Neilands, kuram skandināvu vārdu mamma likusi ar cerību, ka izaugs tik stiprs kā vikings.

Meitenes, kas viņu pazīst, saka, ka drīzāk smalkjūtīgāka un galantāka puiša par viņu neesot, taču rubrikā _Dara un iedvesmo_ Akselu _Diena_ izvēlas tāpēc, ka viņš palīdzējis apzināties savas spējas un attīstīties ne vienam vien jaunietim.

Iespēju apzināšanās

Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes vadības zinību starptautiskā biznesa specialitātē sasniedzis 4.kursu, vien- laikus tirdzniecības centrā Domina viņš strādā par mārketinga projekta vadītāju.

Skolas laikā ne visai paticis pildīt mājasdarbus, vairāk vilinājis paballēties, ilgāk pagulēt, līdz skolasbiedrene Ance Kalēja ieteikusi aizbraukt uz Eiropas Jauniešu parlamenta pasākumu, iepazīt starptautisku vidi, uzlabot angļu valodas zināšanas.

«Sākumā nesapratu, kur esmu nokļuvis. Kad atbraucu mājās, pēc pāris dienām galvā radās klikšķis, un man bija āķis lūpā, ka pats vēlos kaut ko organizēt, ka varu darīt ko jēdzīgu. Manuprāt, daudzi bezmērķīgi mācās un tāpat domā par nākotni, jo nezina, kādas ir iespējas,» pārliecināts Aksels.

Jaunatnes nevalstiskās organizācijas, dažādas sabiedriskās aktivitātes kļuvušas par viņa dzīvesveidu. Patlaban sevi vairāk uzskata par padomdevēju, kas palīdz jaunajiem zaļajiem gurķīšiem, lai tie ātrāk sasniegtu izaugsmi.

Vēl būdams skolēns, iesaistījās jauniešu organizācijas Tellus aktivitātēs, tagad var palepoties, ka izaudzinājis cienīgu maiņu. Jauniem cilvēkiem par pieņemamu cenu tiek organizēti treniņi, lai viņi dzīvē kļūtu par līderiem un spētu konkurēt darba tirgū, pierādīt, ka likteni iespējams mainīt saviem spēkiem.

Tā kā Aksels pats ir aktīvs un patīk līdzīgie, universitātē, protams, iesaistījās fakultātes studentu pašpārvaldē.

Biznesa inkubators

«Ja jau studējam vadības zinības, ir vēlme vadīt citus cilvēkus, bet žēl, ka daudzi to apgūst tikai teorētiski. Universitāte piedāvā lielisku iespēju sastapt domubiedrus gan studentu, gan pasniedzēju vidū, un tā ir jāizmanto lietderīgi,» iesaka topošais speciālists.

A.Neilanda jaunākā ideja ir studentu biznesa inkubators. Tas nozīmē, ka viņam rūp, lai studenti ne tikai mācētu sākt savu biznesu teorētiski, bet izstrādātu tādu biznesa plānu, ko tūlīt var realizēt arī dzīvē.

Latviju nepametīs

«Šobrīd ir laiks, kad visi esam spiesti domāt, ko protam un varam izdarīt, piemēram, šūt, gleznot vai labi rakstīt, bet galvenais - jābūt vēlmei darīt un uzdrīkstēties,» mudina Aksels, kurš ir arī jauno mediju speciālists.

Kad no studijām un darba paliek pāri vēl kāda stunda, kas atņemta miegam, viņš interneta vidē hobija līmenī kopā ar pāris draugiem veido portālu pauze.lv. Tajā apkopota dažādu konkursu un loteriju datubāze. «Mans sirdsāķītis ir taisīt flash aplikācijas spēlītes - tā ir kodēšanas valoda. Pats urķējos internetā un mēģinu apgūt visādas iespējas.» Pēc ilgām pārdomām esot piekritis iesaistīties arī projektā, kas palīdzēs pasaulei iepazīt Latvijas jaunos modes māksliniekus.

Ar bažām jautāju, vai viņu pašu nevilina karjeru veidot ārzemēs, bet jaunietis ļoti pārliecinoši atsaka, ka šeit ir mājas, vieta, kur dzimis un prom braukt negrasās. «Apzinos, ka valstī ir grūti, ekonomiskā situācija nav tā labākā, bet jāizcīna sava vieta. Vieglāk ir aizbraukt un cerēt, ka citur būs labāk, bet tur būs jāsāk no nulles.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?