Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ierobežos e-cigarešu reklāmu un lietošanu

Elektronisko cigarešu lietošana ir pielīdzināma smēķēšanai, un, pēc mediķu domām, tās izraisa nopietnu atkarību, tomēr atšķirībā no tabakas cigaretēm Latvijā tām nav regulējuma - elektroniskās cigaretes var brīvi iegādāties bērni, to reklāmu nekontrolē, un tās var lietot sabiedriskās vietās. Lai mainītu situāciju un ieviestu līdzvērtīgus nosacījumus elektronisko cigarešu realizācijai, reklāmai un lietošanai, Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar citām ministrijām rosinājusi tuvākajā laikā izstrādāt elektronisko cigarešu tiesisko regulējumu.

Darba grupa, kura strādās pie šī regulējuma izveides, darbu varētu sākt aprīļa sākumā, Dienai pastāstīja VM pārstāve Evita Bune. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir atbalstījusi priekšlikumu par smēķēšanu noteikt arī elektroniskās cigaretes lietošanu.

Ārsts narkologs Jānis Caunītis Dienai pastāstīja, ka ar elektroniskajām cigaretēm organismā tiek ievadīts nikotīns, kas ir narkotisks līdzeklis un izraisa spēcīgu atkarību, tāpēc tām ir nepieciešams tāds pats regulējums kā visām narkotiskajām vielām. Savukārt asociētais profesors un plaušu slimību speciālists Alvils Krams norādīja, ka, no vienas puses, būtu pozitīvi, ja visi smēķētāji pārietu uz elektroniskajām cigaretēm, jo tajās nav darvas un citu toksisku vielu, bet, no otras puses, tas ir bizness, kas balstās uz vielu, kas izraisa atkarību. Viņš arī norādīja, ka attieksme pret elektroniskajām cigaretēm jaunajā Eiropas Komisijas Tabakas direktīvā, kuras pieņemšana gaidāma šā gada beigās, būs, iespējams, negatīva tieši bērnu un pusaudžu dēļ. «Tā cīņa pasaulē pret smēķēšanu ir cīņa par pusaudžu domāšanu,» uzsvēra A. Krams. Par elektronisko cigarešu popularitāti jauniešu vidū liecina arī 2012. gada Eurobarometer pētījums - Latvijā 88% iedzīvotāju, īpaši jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem, zina, kas ir šīs cigaretes.

Diskusiju raisa arī jautājums par elektronisko cigarešu smēķēšanu publiskās vietās. Lai arī pētījumu par to dūmu kaitīgumu šobrīd vēl nav, J. Caunītis pastāstīja, ka tie top un drīzumā gaidāmi rezultāti. Savukārt A. Krams norādīja, ka šo cigarešu izdalītie tvaiki paši par sevi nav kaitīgi un nepastāv pasīvās smēķēšanas risks, bet būtībā attieksmei pret smēķēšanu ir jābūt negatīvai, tāpēc elektroniskās cigaretes nevajadzētu lietot publiskās vietās.

Dienas aptaujātie elektronisko cigarešu tirgotāji piekrita regulējuma nepieciešamībai, piemēram, SIA Air Smoke valdes loceklis Konstantīns Serjapins pastāstīja, ka jau pirms trim gadiem rosinājis ieviest regulējumu elektroniskajām cigaretēm, lai tās nebūtu pieejamas nepilngadīgām personām, un rekomendēja aizliegt šo cigarešu lietošanu skolu un augstskolu tuvumā. Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas padomnieks Austris Kalniņš Dienai pavēstīja, ka asociācijas aptaujātie tabakas izstrādājumu tirgotāji ir pret ierobežojumiem šīm cigaretēm, un, ņemot vērā pašreizējo tabakas cigarešu izplatību jauniešu vidū, nebūtu lietderīgi elektroniskajām cigaretēm noteikt vecuma ierobežojumu, jo tās kalpojot par līdzekli, lai atradinātos no tabakas cigaretēm. Šādu aspektu ir ņēmusi vērā arī VM un domājusi par to, ka elektroniskās cigaretes varētu uzlūkot kā zāles, kā tas ir, piemēram, Nīderlandē un Igaunijā, tomēr Latvijā elektroniskās cigaretes pašreiz nevar reģistrēt kā medikamentus pamatojošās dokumentācijas trūkuma dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?