Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ir dzirdīgas ausis un atsaucīgas sirdis

Jūs nosaucāt sabiedriskās komisijas darbu par «traģēdijas turpinājumu». Vai tas nav par daudz smags apgalvojums, ņemot vērā, ka Zolitūdes traģēdijā aizgāja bojā 54 cilvēki?

Teikums, ko es teicu bija nedaudz plašāks. Proti, es uzskatu, ka Zolitūdes traģēdija notika nevērības, paviršības un bezatbildības dēļ. Un arī šīs komisijas pirmais darbs bija tieši tāds pats - tas bija bezatbildīgs, nevērīgs un nopietni izvērtējams. Tādēļ tapa šis salīdzinājums, ka te turpina to pašu ierasto ceļu, kā sistēma ir strādājusi līdz traģēdijai. Un tā nav mainījusies arī pēc tās. Pirmais secinājums, ko komisija izplatīja, - par palīdzības sniegšanu - bija balstīts uz vienas puses informāciju, nepārbaudot faktus.

Labdarības organizācija Ziedot.lv vāca ziedojumus traģēdijā cietušajiem. Cik liela bija sabiedrības atsaucība?

Faktiski mēs pirmo reizi veicam šāda veida palīdzību. Mēs darbojamies jau desmit gadus, un mūsu princips ir vākt palīdzību tad, kad ir skaidri apzinātas vajadzības un to izmaksas. Šajā gadījumā bija otrādi, jo sabiedrība gribēja palīdzēt tūlīt. Faktiski šo nepilnu triju nedēļu laikā līdzcilvēki un uzņēmumi ir saziedojuši jau 936 tūkstošus latu traģēdijā cietušajiem. Mēs jau ceturtajā dienā pēc traģēdijas sākām ziedojumu izmaksas cietušajiem. Līdz šim brīdim esam snieguši palīdzību 94 cietušajiem par kopējo summu 401 tūkstotis latu. Un palīdzības sniegšana turpinās. Mūsu mājaslapā ir pārskats, var redzēt, kā šie ziedojumi ienāk, kam ir plānots izmaksāt un kādas izmaksas tiek veiktas. Tāpat kā citos projektos, arī šajā mēs neieturam nekādu starpniecības maksu, 100% ziedojumu nonāk mērķim. Arī mūsu atalgojums nav no šī projekta, tas ir no privātiem ziedojumiem - no Swedbank, no Borisa un Ināras Teterevu fonda un citiem. Un faktiski šo darbu, ko manas kolēģes ir uzņēmušās, viņas dara papildus bez speciāla atalgojuma saņemšanas. Galvenā palīdzības sniegšana notiek bojāgājušo tuviniekiem, īpaši bērniem. Protams, arī tiem, kas ir cietuši vissmagāk, nonākuši slimnīcā.

Kāds ir cietušo loks, cik tas ir liels, kas ir noticis pēc tam ar šiem cilvēkiem?

Līdz šim pie mums ir vērsušies 51 bojāgājušo ģimenes pārstāvji, divām ģimenēm mēs gaidām dokumentāciju, jo tas ir saistīts ar aizbildniecību, un viena ģimene vēl pie mums nav vērsusies. Arī 43 cietušie, kas ir nokļuvuši slimnīcā, ieguvuši veselības problēmas. Daudziem ir darba nespēja līdz pat februārim, martam. Ir cilvēki, kuriem pēc šīs traģēdijas ir nepieciešama speciāla rehabilitācija, un ir pozīcijas, ko apmaksā valsts un ko neapmaksā. Šajā posmā mēs faktiski visiem cietušajiem palīdzību izmaksājam pabalstu veidā, pārskaitot viņiem naudu uz konta, tas ir visiem vienreizējs atbalsts 4,5 tūkstošu latu apmērā. Tas arī ir pirmo reizi mūsu vēsturē. Turpmāk mēs šo summu, kas būs palikusi pāri, nevis izmaksāsim, bet apmaksāsim pakalpojumus, kas cietušajiem ir nepieciešami. Piemēram, ja kādam cietušajam būs nepieciešamas īpašas protēzes vai īpaša aprūpe, vai īpašs mājoklis, tad no ziedojumiem šis pakalpojums tiks apmaksāts. Bērniem, kas ir palikuši bez vecākiem, uz viņu vārda tiks noguldīts pilngadības depozīts 10 000 latu, ko bērns varēs izmantot, tikai sasniedzot pilngadību, to nevarēs izmantot ne aizbildnis, ne kāds cits. Mēs zinām, ka jaunākajam bērnam, kas palicis bez vecākiem Zolitūdes traģēdijā, ir trīs mēneši.

Vai Latvijas sabiedrība ir atsaucīga ziedojumiem, vai tas ir tikai pēc lielas traģēdijas un uz Ziemassvētkiem?

Protams, Ziemassvētki ir īpašs laiks, jo mēs esam sabiedrība, kas veidojusies uz kristīgām tradīcijām. Un Ziemassvētki kristīgajā pasaulē, kā mēs zinām, ir dāvināšanas laiks, kad Jēzus bērniņš ir dzimis. Bet var teikt, ka Latvijas sabiedrība ir atsaucīga visu gadu. Ir dzirdīgas ausis un atsaucīgas sirdis. Cilvēki ir gatavi palīdzēt un dalīties ar savu privāto labumu kopējam labumam. To pierādīja Zolitūdes traģēdija, ka cilvēki nav vienaldzīgi un grib palīdzēt līdzcilvēkiem.

Kādi ir Ziedot.lv galvenie darba virzieni?

Desmit gados labdarībā ar ziedotāju palīdzību Latvijas labklājībā esam ieguldījuši vairāk nekā 13 miljonus latu. Lielākā no šīm summām - 5,7 miljoni latu - ir ieguldīta bērnu ārstniecībā un rehabilitācijā. Jo diemžēl valsts resursu nepietiek, lai sniegtu visiem nepieciešamo palīdzību. Tas ir galvenais - bērni. Ar iegūtām vai iedzimtām smagām problēmām, hroniskām slimībām. Tas ir galvenais virziens. Otrs virziens ir sociālā palīdzība. Gan krīzes laikā Paēdušai Latvijai, gan pašlaik vispār trūcīgajām ģimenēm, gan līdzcilvēkiem, kuri nespēj apmaksāt savus veselības pakalpojumus. Trešais virziens faktiski ir palīdzība citām labdarības organizācijām. Caur mūsu mājaslapu Ziedot.lv arī citas labdarības organizācijas var piesaistīt ziedojumus. Piemēram, dzīvnieku patversmes vai vēstures jautājumu pētnieki, vai Likteņdārzs, vai muzeji, pieminekļu atjaunošanas plāniem, baznīcu atjaunošanai. Faktiski Ziedot.lv reaģē uz tām vajadzībām, kas sabiedrībā rodas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?