Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ir vai nav tikumīgi, lems pedagogs

Par tikumības grozījumiem runā jau ilgu laiku, un izstrādātās tikumības vadlīnijas šodien beidzot tiks skatītas Ministru kabinetā. To veidotāji gan uzsver, ka pareizi būtu tās saukt par audzināšanas vadlīnijām, savukārt gala rezultāts būtībā ir kompromiss starp iesaistītajām pusēm. Tas nenozīmē, ka izglītības iestādēs kaut kas būtiski mainīsies, jo, tāpat kā līdz šim, pedagogi paši izvērtēs, ar kādiem materiāliem un metodēm strādāt. Tikumības grozījumu iniciatori ar rezultātu nav apmierināti.

Divpadsmit tikumi

Līdz ar grozījumiem Izglītības likumā, kas uzliek pienākumu izglītības iestādēm aizsargāt skolēnus no tādas informācijas, kas neatbilst tikumiskās attīstības nodrošināšanai, darbs sākās pie tikumiskās audzināšanas vadlīnijām. Tagad tas ir noslēdzies, un vadlīnijās parādās 12 tikumi - atbildība, centība, drosme, godīgums, gudrība, laipnība, līdzcietība, mērenība, savaldība, solidaritāte, taisnīgums un tolerance.

Noteikumu projektā tiek precizēta audzināšanas plānošana un īstenošana izglītības iestādē, bet pēc būtības tas nemaina līdzšinējo izglītības iestāžu vadītāju un pedagogu tiesības vai pienākumus. Galveno vadlīniju izstrādātāji Valsts izglītības satura centrā (VISC) Dienai nevēlējās komentēt, kas turpmāk mainīsies vai nemainīsies, sakot, ka noteikumu anotācijā ir rakstīts, kā tālāk jārīkojas. VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja Ineta Upeniece vien piebilst, ka vadlīnijas pārrunātas arī ar audzināšanas darba konsultatīvās padomes speciālistiem, tāpēc nav pamata satraukumam. I. Upeniece nevēlas arī vērtēt gala rezultātu, bet piebilst, ka šī dokumenta izstrādē ir ieguldīts ļoti daudz darba un nervu, mēģinot uzklausīt un saskaņot viedokļus. Vienlaikus līdz šim audzināšanas jautājumu normatīvi nekur regulēti nebija, un arī pedagoģija XXI gadsimtā ir mainījusies.

Galvenais būs skolotājs

Par to, kā jaunās vadlīnijas īstenot dzīvē, visticamāk, vēl diskutēs, bet kontroli arī turpmāk uzņemsies Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), kas to ir darījis jau iepriekš. Šādas sūdzības ir reti - aptuveni piecas gadā. Arī tagad IKVD vadītāja Inita Juhņēviča Dienai apstiprina, ka pēc grozījumiem Izglītības likumā to skaits nav pieaudzis, tāpēc arī turpmāk dienestā nesagaida, ka darba būs vairāk. Tagad izstrādātās vadlīnijas nedaudz palīdzēs vērtēšanas procesā, bet vairāk tās noderīgas būšot pašiem pedagogiem, jo precizētas ir vairākas normas, tajā skaitā skolas padomes loma. Svarīgi gan saprast, ka gan Izglītības likumā, gan jaunajās vadlīnijās joprojām ir spēkā norma, ka par savām mācību metodēm un izmantotajiem materiāliem atbildīgs ir pedagogs. Vienlaikus ir aprakstīts, kas jādara vecākiem, ja viņi apšauba pedagoga izvēlēto materiālu atbilstību - līdz pat IKVD iesaistei, ja nevar vienoties, atzīmē I. Juhņēviča.

Sava veida kompromiss

Par sava veida kompromisu izstrādātās vadlīnijas sauc Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas viceprezidente Aija Melle. Viņa uzskata, ka tās neko būtisku skolās nemainīs, jo pedagogi jau līdz šim ir strādājuši bez jebkādām rekomendācijām. Turklāt tur neesot arī nekā jauna. Vienlaikus tas tomēr ir kompromiss, ņemot vērā, ka kaut kas bija jāizstrādā. Viņu gan satrauc tieši jautājums par skolas padomēm. Tās varētu noteikt, kādi mācību līdzekļi, materiāli un kādas metodes būtu jālieto skolā. Tas, pēc A. Melles domām, nav pieņemami un dzīvē realizējami: «Skolu padomēs vecāki ir ļoti dažādu profesiju pārstāvji, un, manuprāt, viņi nav kompetenti izvērtēt un noteikt mācību līdzekļus un materiālus un nav kompetenti arī kaut ko aizliegt.» Turklāt A. Melle joprojām uzskata, ka deputātiem, pēc viņas vārdiem, absurdos grozījumus Izglītības likumā būtu jāatsauc.

Runājot par vecāku iespējām ietekmēt mācību saturu, jāpiebilst, ka noteikumu projekta anotācijā minēts, ka skolas padomes lēmumiem var būt tikai ieteikuma raksturs. Visus lēmumus joprojām pieņems skolas vadība.

Līdz Satversmes tiesai

Jautājumā par vecāku iesaisti problēmas saskata tikumības grozījumu iniciatore Jūlija Stepaņenko (Saskaņa). Vecākiem, pēc viņas domām, būtu jābūt lielākai teikšanai, līdz ar to nevar apgalvot, ka ar izstrādātajām vadlīnijām to iniciatore būtu apmierināta. Skolas padomei pašai būtu jālemj, kādus materiālus bērniem rādīt attiecībā uz tikumisko audzināšanu, izvērtējot, kuri ir un kuri nav atbilstoši. Piemēram, ja no jauna tiktu izdota jau slavenā grāmatiņa Diena, kad Kārlis bija Karlīne, vecāki varētu lemt, vai grib to redzēt klasēs. Visā procesā pietiekami nav ņemts vērā vecāku un citu konservatīvāk noskaņoto organizāciju viedoklis. Darbu vienpersoniski vēlējusies paveikt ierēdniecība. Viņa gan nenoliedz, ka vairākas organizācijas gala rezultātu uzskata par kompromisu. Tomēr, ja noteikumi tiks apstiprināti šādā redakcijā, vecāku organizācijām, pēc J. Stepaņenko domām, būtu jādomā, kā pret šādu redakciju protestēt, varbūt pat vēršoties Satversmes tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?