Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Izaicinājums izprast patērētāju

Dzīvojam ļoti mainīgā un dinamiskā vidē. Kad Latvijā vērām vaļā pirmo apavu veikalu, mobilais telefons bija vidēja portfeļa lielumā. Nepastāvēja elektronisko karšu norēķina sistēmas, un benzīna cena bija 30 santīmu. Tas viss 1992. gadā, taču tāda bija reālā situācija un apstākļi, kādos ikvienam jaunajam uzņēmējam nācās strādāt.

Šogad uzņēmumam aprit 20 gadu, un ir ārkārtīgi interesanti atskatīties uz šiem gadiem, kā attīstījušās tehnoloģijas, biznesa iespējas un vide, pavērot patērētāju uzvedību, kas šo gadu laikā bijusi ļoti mainīga un kas neapšaubāmi ir mūsu tirgus galvenais noteicējs.

Atgriežoties vēlreiz 90. gadu sākumā, kad tika atvērts pirmais Euroskor veikals, kas arī bija pirmais apavu veikals Latvijā pēc neatkarības atgūšanas, piedzīvojām visu mūsdienu uzņēmēju sapni - pie veikala stāvēja rindas un cilvēki pirka visu pēc kārtas. Cilvēki bija izsalkuši pēc iespējas iepirkties, jo padomju laikos daudzu lietu vai nu vispār nebija, vai bija ļoti grūti iegādāties. Pēc zināma laika patērētājs saprata, ka viņam vairs nav jāuztraucas, ka kādā dienā atkal atgriezīsies veco laiku nedienas ar preču deficītu un lietas nenotiek pēc plāna, bet reālā tirgus pieprasījuma. Tas atkal ieviesa izmaiņas, un cilvēki kļuva piesardzīgāki, arvien lielāku uzmanību pievēršot cenai.

Tad nāca treknie gadi. Arī mēs veikalos izjutām, ka cilvēkiem ir nauda un viņi ir optimistiski noskaņoti, ne tikai vairāk iepērkoties, bet arī izvēloties arvien dārgākus apavus. Līdzīgi ekonomikas attīstībai valstī arī patēriņš turpināja augt, un cilvēki gribēja dzīvot labāk. Viss bija pārāk skaisti, lai tā būtu patiesība vēl ilgu laiku, jo, jāatzīst, dzīvojām virs saviem ienākumiem.

Lai arī krīzes sekas nebija patīkamas nevienam, šodien, kad tā tikpat kā pārvarēta, jāatzīst, ka tā ir gan mūs, uzņēmējus, piespiedusi strādāt gudrāk un elastīgāk, gan patērētājiem likusi pareizāk uztvert tirgu. Tagad patērētājs vairs nestāv rindās un neizvēlas lētāko vai dārgāko, bet cenšas atrast vidusceļu. Šodien cilvēki vairs neiepērkas tik bieži un impulsīvi, taču kurpes joprojām valkā. Vienīgi tagad pircējiem ir daudz vairāk pieredzes, līdz ar to viņi kļuvuši prasīgāki pret cenas atbilstību kvalitātei.

Šogad, apritot Euroskor 20 gadiem, ir skaidrs, ka darbs ar patērētāju nav bijis viegls, taču tas devis rezultātu - mums izdevies ne vien saglabāt to pašu veikalu skaitu, kāds bija pirms krīzes, bet palielināt līdz 34 veikaliem. Esam lielākais apavu mazumtirgotājs Latvijā ar apgrozījumu aizvadītajā gadā virs septiņiem miljoniem latu, un visos šajos gados esam pārdevuši jau trīs miljonus apavu pāru. Joprojām esam nacionālā kapitāla uzņēmums, un ikdienā nodarbinām ap 120 cilvēku.

Lai arī esam novērojuši, ka iepriekšējā gadā atsākusi pieaugt iedzīvotāju pirktspēja, vēl jāpaiet zināmam laikam, lai par to varētu runāt kā par stabilu tendenci. Cilvēki joprojām turpina rūpīgi izvērtēt katru pirkumu, kur tieši lielāka atsaucība jūtama akciju un kampaņu laikā, taču, neskatoties uz to, mēs nākotnē raugāmies ar optimismu, jo, atskatoties uz patērētāju uzvedību kopumā, varam teikt, ka pēc krīzes palēnām atgriežas cikls ar augšupejošu tendenci. Tomēr atslābt nevar - jāturpina izprast patērētāju un jāstrādā pēc vienkārša tirgus likuma principa: visu nosaka pircējs.* SIA EUROSKOR LATVIJĀ valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?