Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Iziet ārā no komforta zonas

Pamanu iespējas un tās izmantoju - tā par savu karjeru saka Kristaps Škapars (32), nekustamo īpašumu uzņēmuma Ektornet valdes loceklis, Administratīvās daļas un Dzīvojamā fonda daļas vadītājs. Tiesa, iespējas ir arī citiem. «Bet esmu redzējis, kā cilvēki, tās manot, vai nu noslinko, vai nobīstas. Arī man pirmā reakcija ir - foršāk taču ir tā, kā ir patlaban.

Bet esmu iemācījies tikt pāri tai kņudošajai sajūtai, kad tev ir jāpieceļas un jāiziet ārpus komforta zonas. Tas man ļoti daudzos dzīves un karjeras brīžos ir nācis par labu.» Šis laikam ir arī iemesls, kāpēc darbi un amati Kristapa līdzšinējā CV virknējušies ar 1-3 gadu atstarpi.

Bijis arī glābējs

Kristaps mācījās Rīgas komercskolā, kur iegūtos zināšanu un intereses pamatus ekonomikā un biznesā stiprināja arī ar savu skolēnu mācību firmu, kas rīkoja pasākumus un pat nesa peļņu. Sākot studēt uzņēmējdarbības vadību LU, Kristaps paralēli sāka strādāt par grāmatvedi tēva uzņēmumā Riks. «Vecāki tirgoja puķes, burkānus, tā ka man kopš bērnības visas vasaras bija ko nostrādāties. Viņi bez darba neļāva sēdēt, ieaudzināja, ka pašam par sevi būs jāparūpējas.»

Lai gan Kristapa darba pieredze kopumā saistās ar finanšu nozari, viņam nav svešs arī fizisks darbs svaigā gaisā. Vienu vasaru viņš programmas Work&Travel ietvaros strādāja par glābēju uz ūdens Amerikā, pie viena uzlabojot angļu valodas prasmi. «Sanāca kā Sprīdītim - paceļo pa pasauli un saproti, ka nekur nav tik labi kā mājās. Turienes kontrasti - tur viss bija tik milzīgs un liels, arī konkurence - uzlika papildu motivāciju kaut ko sasniegt Latvijā.»

Kristaps arī četras ziemas bijis slēpošanas instruktors Žagarkalnā un to darījis paralēli darbam Hanza līzingā, kas gan bijis atšķirīgs no grāmatveža pienākumiem tēva uzņēmumā. «Paņem pavadzīmi no vienas kastītes, ievadi datus datorā, ieliec otrā kastītē,» Kristaps raksturo. «Bet atceros, cik priecīgs biju, cik ļoti man patika - tas bija liels un moderns uzņēmums ar skaistu un mājīgu biroju. Es biju tik motivēts un iedvesmots, cik vien var būt.»

Lai gan pārbaudes laiks grāmatveža amatā vēl nebija beidzies, Kristaps drīz pieteicās uz iekšējo faktoringa menedžera vakanci, jo gribēja par šo jomu uzzināt vairāk, un šo amatu arī dabūja. «Bija liels šoks, jo jau no pirmās dienas nācās saskarties ar lieliem uzņēmumiem, lielām summām, arī ļoti sarežģītām darījumu struktūrām. Bet man paveicās - kolēģe mani ievadīja visās lietās. Viņa nelika visu ar karotīti mutē, lika domāt pašam. Iejutos ātri,» Kristaps stāsta.

Armija un specvienība

Darbā bija jākontaktējas arī ar Hansabankas Tirdzniecības finansēšanas nodaļu, kurā strādāja forši cilvēki, kas pēc pāris gadiem Kristapu uzaicināja savā komandā. «Faktorings manā skatījumā ir parastā armija, tirdzniecības finansēšana - specvienība,» Kristaps pamato šīs izdevības izmantošanu.

Tomēr pēc pāris gadiem viņam sāka gribēties arī vadītāja pieredzi. Kristaps pieteicās Faktoringa nodaļas vadītāja vakancei Hansa līzingā, bet, tā kā tā jau bija aizpildīta, saņēma piedāvājumu vadīt Krājumu finansēšanas nodaļu. «Daudz nedomājot, piekritu, jo tolaik tas vēl bija kaut kas zaļš un attīstāms.» Kristaps stāsta, ka viņa uzdevums bijis šo samērā jauno pakalpojumu padarīt pazīstamu un saprotamu. Arī ar vadītāja pienākumiem ticis galā tīri labi - darbinieku cieņu varot iegūt, ja vadītājs «pazīst drēbi». Kristaps arī lepojas, ka biznesu izdevies ielikt stabilās sliedēs, tāpēc vēlāk tam neko daudz nav skādējusi arī krīze.

Laikā, kad Latvijā pilnā sparā ritēja pirmskrīzes nekustamā īpašuma burbuļa laiks, Kristaps tomēr ļāvās, kā pats saka, jaunības maksimālismam un ambīcijām. «Atkal sagribējās izkāpt no ļoti ierastas vides, gribējās kaut ko jaunu, izaicinošāku. Nāca piedāvājums, tolaik nekustamais īpašums bija ļoti aktuāls temats, un man gribējās saprast, cik pamatots ir Latvijā tobrīd notiekošais,» Kristaps stāsta, kā sāka strādāt vadošā amatā Gild Property Asset Management Latvia, kas centās pieturēties pie saprātīgiem NĪ iepirkšanas principiem. Tiesa, NĪ burbulis valstī drīz arī plīsa. Uzņēmums turpināja darboties, bet Kristaps saņēma jaunu darba piedāvājumu.

Gaisa pilis ar pamatiem

GE Money Bank bija sākusi enerģisku Baltijas tirgus iekarošanu un komplektēja uzņēmumu finansēšanas komandu. Kristapam tika piedāvāts: tu pārzini faktoringu, tirdzniecības finansēšanu un krājumu finansēšanu - ko ar to vari izdarīt?! «Ideja bija to visu apvienot tādā pakalpojumā, ka uzņēmumi būtu sajūsmā,» Kristaps saka un piebilst, ka jau iepriekš sapņojis kādreiz strādāt GE Capital, kas aktīvu finansēšanas jomā bija augstā līmenī.

Tomēr krīze ienesa realitāti arī GE pasaulē, un vērienīgo ideju realizācija tika iesaldēta. Bizness gan neapstājās, un Kristapa ikdiena bija stratēģiju un produktu izstrādāšana uzņēmumiem - bankas klientiem. Kā lielu ieguvumu no šī darba viņš min apgūto prasmi raudzīties uz visu plašāk, jo liels uzņēmums katram solim blakus liek prognozes par sekām nākotnē.

Pēc trim gadiem Kristapu atkal sauca jauns izaicinājums. Swedbank grupas NĪ uzņēmums Ektornet ļoti strauji auga un meklēja cilvēku, kas saliktu pa plauktiem procesu un risku vadības sistēmu. «Ir teiciens - nevajag baidīties būvēt gaisa pilis, bet vajag zem tām pabūvēt pamatus. To šeit arī darījām. Visu vēl interesantāku un izaicinošāku padarīja tas, ka riska vadības principus integrējām uzņēmuma ikdienas dzīvē - lai sistēma par sevi rūpējas pati, nevis nāk kāds risku kontrolieris no malas,» Kristaps stāsta. Patlaban, kad risku vadība jau ir sakārtota, viņa ziņā ir uzņēmuma administratīvā vadība un dzīvojamā fonda daļa.

«Viss, ko esmu darījis, man ir vēlāk noderējis,» Kristaps saka par savu daudzo darbu secības loģiku. Pašreizējā darbā Ektornet ikdiena ir ļoti intensīva - visu laiku jāmainās, jāmācās, jāanalizē cēloņsakarības. «Tāpēc arī brīvais laiks jāpavada tā, lai darbā spētu koncentrēties.» Kristaps ir aktīvās atpūtas cienītājs, bet savulaik sportojis gandrīz tikpat daudz, cik strādājis. Riteņbraukšana un triatlons viņam iemācījuši, ka rezultāts un sasniegumi būs atkarīgi no tā, cik pats būsi ieguldījis mērķtiecīgā un sistemātiskā darbā. «Tas laikam ir arī veids, kā es skatos uz dzīvi kopumā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2012
Administratīvās daļas un Dzīvojamā fonda daļas vadītājs, tagad arī valdes loceklis Ektornet Management Latvia un 10 citos Ektornet grupas uzņēmumos Latvijā
2011-2012
Risku pārvaldes un administrācijas vadītājs Ektornet Management Latvia
2008-2011
Biznesa attīstības daļas vadītājs GE Money Bank Korporatīvo un juridisko klientu pārvaldē
2007-2008
valdes loceklis/reģionālais vadītājs Gild Property Asset Management Latvia
2006-2007
Krājumu finansēšanas nodaļas vadītājs SIA Hansa līzings
2005-2006
lielo klientu apkalpošanas menedžeris Hansabanka Tirdzniecības finansēšanas daļā
2003-2005
faktoringa menedžeris Hansa līzings Faktoringa nodaļā
2002-2003
grāmatvedis Hanza līzings
2001-2002
galvenais grāmatvedis IU Riks
2000
glābējs uz ūdens ASV

Hierarhija

Ektornet Management Latvia valdes priekšsēdētājs

valdes loceklis, Administratīvās daļas un Dzīvojamā fonda daļas vadītājs Kristaps Škapars

13 darbinieku Administratīvajā daļā un 15 - Dzīvojamā fonda daļā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?