Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izķer Murjāņu Sporta ģimnāzijas naudu

Vēl pērnā gada nogalē Murjāņu Sporta ģimnāzijas vadība Dienai izrādīja kritiskā stāvoklī esošo skolas teritoriju, uzburot ainu, kā viss varētu izskatīties pēc tam, kad iecerētais rekonstrukcijas projekts tiktu īstenots. Visi vajadzīgie priekšdarbi tika paveikti, tomēr 8. aprīlī, par spīti piesolītajiem līdzekļiem, Ministru kabinets lēma projektu apturēt.

Argumentēts paskaidrojums lēmumam nesekoja. Izskanēja runas, ka ģimnāzijai piešķirtie līdzekļi noderīgāki būtu Daugavas stadionam, kur nākamgad norisināsies Jauniešu dziesmu un deju svētki. Stadions esot kritiskā stāvoklī, un ir jādomā par jauniešu drošību. To kā prioritāti Dienai izcēla arī premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība).

Tomēr arī tagad ne visai skaidros apstākļos situācija ir mainījusies. Kā liecina jaunākais informatīvais ziņojums par Murjāņu Sporta ģimnāzijas turpmāko darbību, Daugavas stadions vairs nav prioritāte. Šodien valdībā, visticamāk, pieņems lēmumu tam piešķirt tikai 471 350 eiro. Diskusiju ielenkumā parādījies kāds cits jaunums. Proti, valdība no šogad Murjāņu ģimnāzijai paredzētās naudas vairāk nekā 2,7 miljonus iecerējusi piešķirt Jāņa Daliņa sporta stadionam Valmierā. Par šo naudu tiek plānots izbūvēt vieglatlētikas manēžu. Kaut gan Murjāņu ģimnāzija teju brūk kopā, Daliņa stadions ir labā stāvoklī. Skaidru atbildi, kāpēc naudu gatavojas piešķirt tieši šim stadionam, pagaidām neviens īsti nesniedz. Izskanējušas baumas par iespējamu politisko tirgošanos, jo Valmieras mērs Inesis Boķis (Valmierai un Vidzemei) šogad no Vienotības saraksta cer kandidēt rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, viņš būs viens no saraksta līderiem Vidzemē. «Mūsuprāt, šāda vienošanās ir saistīta ar kaut kādiem blakus apsolījumiem. Iespējams, runa ir arī par kāda finansējuma piesaisti, līdzīgi kā tas bijis vēl Tautas partijas laikos. Mums rodas jautājumi, kāpēc lielākā daļa naudas tiek pārdalīta par labu Daliņa stadionam Valmierā,» Dienai neizpratni pauž Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Inesis Boķis saistību ar finansējumu un savu kandidēšanu pilnībā noliedz. Viņš pat aizsvilstas, dzirdot Dienas jautājumu: «Es neko tur nekomentēšu, tās visas ir muļķības. Lēmumu kandidēt vēlēšanās es sevī iekšēji pieņēmu jau pirms trim gadiem, un ar Murjāņu Sporta ģimnāziju tam nav nekāda sakara. Es viens pat gribēdams nevarētu to izdarīt dēļ kaut kāda otrā vai trešā numura sarakstā. Tas nav nopietni. Paskatieties to Vidzemes sarakstu, vai tad es tur viens esmu? Tur ir desmitiem cienījamu cilvēku, nu taču paanalizējiet reizēm arī paši.»

Kaut gan izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība) pret valdības ieceri skaļi neiebilst, Dienai viņa tomēr neslēpj sarūgtinājumu. Lēmumu par šādu finansējuma pārdali pieņēma Nacionālā sporta padome. «Ņemot vērā, ka Murjāņu Sporta ģimnāzijai šogad vairs nav laika apgūt šos 4,7 miljonus eiro, ministrija rosināja naudu pārdalīt galvenokārt Daugavas stadiona rekonstrukcijai, tomēr Nacionālā sporta padome lēma to piešķirt arī citiem objektiem. Mēs joprojām uzturēsim prasību rast līdzekļus Daugavas stadiona sagatavošanai, jo tas ir ļoti nozīmīgs gan sporta, gan kultūras objekts,» norāda ministre. Nacionālajā sporta padomē ietilpst pārstāvji gan no ministrijām, gan dažādām sporta biedrībām. Padomes priekšsēdētāja ir premjere L. Straujuma. Viņa ir atvaļinājumā, patlaban premjera pienākumus pilda satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība). Viņš Dienai atklāj, ka, līdzīgi kā Murjāņu Sporta ģimnāzija, arī Daugavas stadions šogad vairs nepaspētu apgūt piešķirtos līdzekļus. Turklāt objekts nav īsti atbilstīgs tam mērķim, kāpēc nauda vispār tika piešķirta. «Tā ir nauda sportam, un līdz ar to šie līdzekļi būtu jāiztērē sportam, nevis kultūras objektiem. Kā mērķis Daugavas stadiona atjaunošanai ir minēta sagatavošanās Dziesmu un deju svētkiem,» norāda premjera pienākumu izpildītājs. Sporta padome lēmumu pieņēmusi, ņemot vērā diskusijas ar pašvaldībām. Tām jautāts, vai to rīcībā ir projekti, ko iespējams īstenot tik īsā laika posmā. Gatavs projekts bijis vienīgi Daliņa sporta stadionam. A. Matīss politisko tirgošanos noliedz pilnībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?