Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

IZM sijājusi bargāk

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) trešdien nāca klajā ar savu iepriekš solīto versiju par augstākās izglītības studiju programmu kvalitāti. No Augstākās izglītības padomes (AIP) vērtējuma, kā rezultātus ministrija apšaubīja, IZM redzējums atšķiras ar bardzību - šajā versijā par nekvalitatīvām atzītas aptuveni trīs reizes vairāk studiju programmu. Ministrija savus izvērtējuma rezultātus augstskolām iesaka ņemt vērā budžeta vietu sadalē, sliktākajām programmām valsts līdzekļus nepiešķirot.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, vaicāts, vai augstskolām šie rezultāti jāņem vērā tikai rekomendācijas līmenī, atbild - pastāv arī netieši veidi, kā ministrija var ietekmēt budžeta vietu sadali augstskolās.

Ar studiju programmu kvalitātes izvērtējumu, kas balstīts uz Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros veiktajiem ārzemju ekspertu vērtējumiem, jūlija otrajā pusē pirmo reizi nāca klajā AIP. Šie rezultāti noteica - no visām 854 izvērtētajām programmām neapmierinoša kvalitāte ir 55. R. Ķīlis šos rezultātus apšaubīja un solīja, ka ministrija tos pārrakstīs, par pamatu ņemot tos pašus ekspertu atzinumus, no kuriem savu vērtējumu veidoja AIP, taču izmantojot citu metodoloģiju. Ministrijas ierēdņiem pēc ārzemju ekspertu atzinumu analīzes atšķirībā no AIP ekspertiem sanāca, ka slikta kvalitāte ir 183 studiju programmām jeb 22% no visām. Nemainīgs vērtējums palicis aptuveni pusei no ministrijas pārvērtētajām programmām, 334 gadījumos tas samazinājies, savukārt 43 atzinums kļuvis pozitīvāks (vērtējumi atrodami IZM mājaslapā internetā).

«Tā ir vēl viena AIP īstenotā projekta rezultātu interpretācija, jo ministrijas eksperti strādāja ar tiem pašiem datiem. Šajā brīdī es nevaru vērtēt, vai tā ir labāka vai sliktāka interpretācija, jo man nav skaidra ministrijas metodoloģija,» Dienai saka AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra. Līdzīgu viedokli pauž arī Dienas aptaujātie augstskolu rektori, kuru vadītās mācību iestādes IZM vērtējumā izbrāķētas vairāk. Metodika neesot skaidra, tādēļ spriest vēl esot pāragri. Turklāt kopš ārzemju ekspertu vizītēm daudzas viņu konstatētās problēmas esot vērstas par labu. Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs ir tiešāks un savā paziņojumā presei norāda, ka ministrijas vērtējumā atspoguļojās labas pārvaldības principu trūkumi.

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Kuļšs stāsta, ka 162 nekvalitatīvajās programmās ir 2165 valsts finansētas studiju vietas. No valsts budžeta šo studiju vietu uzturēšanai gadā tiek tērēti 3,04 miljoni latu. Ministrija augstskolām iesaka šos līdzekļus novirzīt tām programmām, kas atzītas par kvalitatīvām. Vaicāts, kā šis izvērtējums varētu ietekmēt budžeta studentus, kuri mācās nekvalitatīvajās programmās, R. Ķīlis norāda, ka visdrīzāk tas attieksies uz nākamajiem pirmkursniekiem. Kā tas ietekmēs esošos studentus, esot atkarīgs no pašas augstskolas, kura arī sadala budžeta vietas. R. Ķīlis arī norāda, ka savu budžeta vietu sadalījumu augstskolas katru gadu iesniedz AIP, kurai savukārt ir jāiegūst ministra paraksts. «Es negribētu parakstīt vienošanos, kur budžeta vietas ir iedalītas arī nekvalitatīvajām programmām. Tātad tas ir netiešs veids, kā augstskolām piedāvāt lēmumu,» saka ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?