Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Izmērīt zemi un dzīvi

«Esmu optimists, un tikai tas man palīdz dzīvot un visu laiku mani bīda,» saka Gunārs Amols. Kaut pensijā savulaik aizgājis «ar pompu», tomēr miera nav bijis - drīz atsācis strādāt. Nu pa īstam viņš atpūšas tikai pāris gadu. Izved pastaigā uz tuvējo mežiņu sunīti, Kauguru daudzstāvu māju rajona zālienā bez burkšķēšanas salasa nomestos papīrīņus un pudeles un vienmēr izskatās mundrs.

Saņemiet vadītāju

«Nekad neesmu bijis nevienā partijā,» apgalvo Gunārs. Šim faktam viņa dzīvē bieži bijusi izšķiroša loma. Jaunības sapnis bijis kļūt par dārznieku - Bulduru Dārzkopības tehnikums pat līdzās dzīvesvietai. «Aizgāju, noliku visus eksāmenus, vēl pēdējā rakstu sacerējumu, pienāk klāt sekretāre: «Savāciet savus dokumentus.» Kā tā?» Partijas komitejai nepaticis, ka Gunāra tēvs baznīcā ērģeles spēlē... «Nu kur likties? Kāds ieteica - aizgāju uz Rīgas Lauksaimniecības tehnikumu,» atceras seniors. Direktora vietnieks tehnikumā bijis armijas frencī, vaicājis, vai Gunārs grib mācīties. Gunārs godīgi teicis, ka esot vienalga, ko tieši mācīties. «Un tā kļuvu par melioratoru, nezinot, kas ir meliorācija,» nosmej Gunārs un uzsver - visu dzīvi cilvēki viņu it kā veduši uz priekšu. «Kad pabeidzu tehnikumu, meliorācijas ministrs mani pats ar savu pobedu aizveda uz Jēkabpili, nodeva rajona izpildkomitejas priekšsēdētājam, kas ir baigais «dievs», un teica: «Lūdzu, šeit jums jaunais meliorācijas nodaļas vadītājs, saņemiet!»»

Gunārs aizrāvies ar sportu. «Biju gargabalnieks, 1954. gada Daugavas čempions 10 kilometros,» viņš saka. Esot sācis jau sportista karjeru, bet paņemts armijā, dienējis Odesas apgabalā. Skrējis arī tur. Piedalījies mačos, kuros bijis jāskrien ar karabīni un zābakiem. «Bez šaubām es tos pārējos noskrēju par kādu kilometru priekšā, ar visiem šineļiem!» Gunārs lepns.

Mērnieks dara brīvi

Pēc armijas Gunāru jau otrreiz dzīvē cilvēki virzījuši uz priekšu. «Paņēma darbā Valsts meliorācijas projektēšanas institūtā. Atkal notika tā - direktors Balodis paņēma pie rociņas un aizveda pie mana toreizējā priekšnieka un teica: «Lūdzu, te jums ir speciālists.» Man ļoti laimējies vienmēr,» neslēpj Gunāra kungs. Institūtā strādājis par inženieri melioratoru, ziemā projektējis, vasarā braucis komandējumos. Apbraukājis visu Latviju. Un tad, kā Gunārs smej, atkal nācis laiks, kad gribējies nevis strādāt, bet skriet. Viņš kļuvis par Vārpas čempionu un pat iekļuvis Latvijas izlasē. Taču jau drīz Gunāru aicinājuši «atgriezties no sporta», jo prasmīgas rokas un prāti darbā bijuši vajadzīgi vienmēr.

60. gados radusies iespēja braukt uz Tālajiem Austrumiem, jo Latvijas meliorācijas projektēšanas institūts tajos laikos bija vadošais. Šī bija laba iespēja - pieteikušies 42 cilvēki, un Gunārs bijis viens no trim, ko paņēma. Trijotnē bija arī Gunāra nākamā sieva mērniece Inta. Pa Tālajiem Austrumiem pavadīti astoņi gadi. Melioratoriem gan bijis grūti - ziemā jāprojektē, vasarā jāstrādā, ziemā alga pavisam maza. Savukārt mērnieki pelnījuši stabili. Gunārs izlēmis - kāpēc kreņķēties par algu un nemitīgu darbu saskaņošanu, ja var izmācīties par mērnieku? «Mērnieks dara brīvi, viņš savu darbu zina,» saka Gunārs.

Un ko redz mērnieks, braukājot pa tik lielu valsti? «Cilvēkus. Galvenais - cilvēkus,» Gunārs nosaka un piebilst, ka visā košumā redzējis darba dažādību, dažādus cilvēku raksturus. Strādāts esot pamatīgi. Vienmēr komandējumā ņemti līdzi arī Gunāra suņi, bijis «pašiem savs šoferis, sava pavārīte, pašam savi strādnieki». Taču, kad abiem ar Intu piedzimis mazais, garā pieredzes apmaiņa bija jābeidz un ģimene pārcēlās uz dzīvi Kauguros.

Gultā ar Ļeņinu

«Un man atkal kā parasti - gribi darbā, lūdzu, Vojenprojekt 300,» iesmejas Amols. Atgriežoties 70. gados strādājis armijas projektēšanas institūtā, kas atradies Jēkaba kazarmās. Sākusies liela braukāšana - Maskava, Ļeņingrada, tad Kaļiņingrada, Baltijskas un Sovetskas aizliegtā zona, kurā pat lasīti dzintari. Tad Viļņa, Kauņa, tad Tallina. Bet ekselentākais piedzīvojums risinājies Maskavā. Aizbraukuši, netālu no lidostas bijusi kāda armijas daļa. Pienāk klāt kāds armijnieks: «Mēs jums nevaram nevienu viesnīcu dabūt. Vai esat ar mieru nakšņot Sarkanajā stūrītī?» Gunārs iesaucies: «Kāda starpība!» Esot atnesuši pat gultu! Gunārs naktī skatījies, kas ar viņu guļot. «Vladimirs Iļjičs Ļeņins - taisni man pretī! Tik skaista biste, mēs ar sievu smejamies. Šito nekad neaizmirsīšu.»

Līdzīgi atgadījumi notikuši teju katrā komandējumā. Gunārs atceras, kā vēl Tālajos Austrumos ikrus pārēdies. Ēduši no trīslitru burkas, apsāpējies vēders, un abi ar kolēģi pārmaiņus skrējuši uz sauso tualeti ārā. Bet ikrus izēduši...

Savukārt Vojenprojektā projekti veidoti pilsētām, bijis jāplāno arī apakšzemes komunikācijas, kabeļi. Bijuši arī superobjekti - Kaļiņingradas apgabalā Gunārs reiz uzmērījis noliktavas, kurās glabātas atomgalviņas. «Tur ir noliktava, kur stāv atomgalviņas, trīs žogi apkārt un zaldāti uz visiem stūriem, un es tur iekšā mēru,» stāsta Gunārs. Uzmērot militāru objektu Tukuma lidlauka tuvumā, reiz abi ar sievu pat arestēti. Militārpersonām šķitis, ka Inta, izmantojot teodolītu, lūrot iekšā slēgtā objektā... Vēlāk sākuši švaki maksāt. Turklāt - cik tad ilgi projektēsi karu? Tad pārgājis darbā Kolhozprojekt, darbs bijis labs, šķērsām izbraukāta visa Latgale.

Rokasspiediens Gunāram ciešs, un pēc tā viņš pats vērtē cilvēkus. Viņš izstaro pārliecinošu optimismu, smīdina ar mednieku stāstiem un atbruņo ar draudzīgu sirsnību: «Ir jāpriecājas par dzīvi!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gunārs Amols

Dzimis 1934. gada
8. decembrī Bulduros
Tēvs bijis skolas direktors, māte - namīpašniece
Mācījies Bulduru un Majoru pamatskolā, Rīgas Lauksaimniecības tehnikumā
Dienējis Padomju armijā (1954-1956)
Ar sievu Intu apprecējies 1965. gadā
Strādājis Latvijas Valsts meliorācijas projektēšanas institūtā, Vojenprojekt 300, Kolhozprojekt, Latvijas valsts mērniekā u. c.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?