Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Izpalīdz pats mazais cālītis

Tiklīdz viņa ienāk palātā, šķiet, ka siltums ienāca, tā saka Liene Ozolniece par Ogres rajona slimnīcas bērnu nodaļas sirdsmāsiņu Ilzi Lindi. Ar Ilzi tiekamies šonedēļ pirmdienas rītā. Tikko sākusies maiņa, slimnīcas gaiteņos rosība. Ilze uz galda atstāj rakstīt sāktus papīrus, runāties ejam ārā. Citādi, ja baltais tērps mugurā, aprunāties neiznākšot, kādam noteikti kaut ko vajadzēšot, it sevišķi tagad, krīzes laikā.

Šprices un māsiņas

Sēžam uz soliņa pie slimnīcas ieejas. Laiku pa laikam kāds iet garām un pasveicina. «Sveicinās bieži, arī uz ielas, veikalos. Cits nāk klāt un saka čau!, bet mazākie dažkārt aizslēpjas aiz mammas. Baidās no šprices. Arī man sāpes saistās ar šprici. Ļoti labi atceros, sāpēja,» viņa stāsta. Dibenā Ilze gan tagad dur ļoti reti, ieliek katetru un laiž zāles caur to. Visā slimošanas laikā bērns labākajā gadījumā var izdzīvot ar vienu diviem dūrieniem. «Arī tas ir sāpīgi, bet vēlāk bērni nāk klāt, piekļaujas, ielien klēpī.»

Kļūt par māsiņu Ilze izlēma jau skolas laikā. Par skolotāju nevarēja, jo viņai tāds raksturs, ka bērni neklausītu. «Man viņu pārāk žēl. Man nav stingra toņa. Kādreiz gan vajag stingrību, paņemt aiz rokas un teikt, ka jāiet uzlikt sistēmu, vai arī tad, kad bērns spiedz (viņa aizsedz ausis), noderētu stingrāks vārds,» viņa stāsta. Ogres slimnīca Ilzei ir pirmā darbavieta, kopš viņa 1993.gadā beidza medicīnas skolu. Rīgā Ilze palikt negribēja, jo ir suntažniece. Otrs iemesls - viņa bērnībā daudz slimoja, līdz skolas vecumam pa Ogres slimnīcu vien dzīvoja. «Varbūt pieradums? Tagad strādāju kopā ar tām māsiņām, kuras mani ārstēja bērnībā. Tad teicu - atceries, tu man tā un tā darīji,» viņa iesmejas, tad turpina par savām bērnības atmiņām. «Viena man nepatika. Viņa mūždien nāca un dzēra manu limonādi. Ogrē gan nav manīta, atpazinu vienos kursos, ka tā ir tā pati,» viņa stāsta, it kā atkal būtu pieķērusi to māsiņu pie rokas nedarbos. «Māsiņas to nedrīkst atļauties.»

Nogludina asumus

Ilze spriež, ka, laikam ejot, darbs kļuvis smagāks. Agrāk bijis vienkāršāk, bērniem nebija tik smagu slimības simptomu. Daudzi mazākie viņas priekšā arī izaug. Savukārt pusaudži mājās nemaz nesteidzas. Gluži tāpat kā viņas bērnībā. Dažādu iemeslu pēc - Ziemassvētkos gaidītais dāvanu prieks slimnīcā un jautrā kompānija - puiši ar meitenēm sadraudzējas. «Ar pusaudžiem interesantāk. Viņi vairāk dara to, ko grib, bet var sarunāt. Bērniem vispār vainas nav. Daudz grūtāk strādāt ar vecākiem. Vai nu viņi ļoti tic saviem bērniem, vai netic nemaz. Vai nu nepievērš uzmanību bērniem, vai arī pievērš tik ļoti, ka ir grūti, bet var jau viņus saprast. Ārstējot zīdaiņus, vairāk ir darbs ar vecākiem. Domāju, ka sirdsmāsiņas iesaka vecāki. Ja man bija laiks pieiet un parunāt ar mammu, tad viņa varbūt arī mani ieteica. Ja tai dienā nebūtu bijis laika, tad viņa neuzrakstītu,» viņa turpina savā mierīgajā tonī un laiku pa laikam sakārto garos, jau sirmot sākušos matus. «Māsiņas ir tās, kas klanās gan dakteriem, gan vecākiem. Jānogludina daudzie asumi, kas veidojas, ja kaut kas nav tā, kā gribētos. Mazos žiperus palātās nevar noturēt, nereti viņi saķer temperatūru otrreiz. Vecāki dusmīgi, protams. Viņus var saprast.»

Otrreiz ietu par dakteri

Temperatūras, laringīti, caurejas. Dažkārt atelpas neesot visu diennakti. Kad ir tā, ka vairs nevar, tad «izpalīdz tas pats mazais cālītis, kurš nokomendē - šitajā rokā nedur, dur labāk te! Tas ir veldzējums tādā brīdī,» viņa atklāj. Vai sanāk arī izraudāties? «Sanāk. Iesēžos mašīnā, esmu histērijā, ceļu neredzu. Stājos malā un raudu. Ne es viena tā daru, daudzas māsiņas tā dara,» Ilze nosmej, ka boksa cimdu vajag, lai dažkārt tiktu galā ar sasprindzinājumu. Ilze kilometrus no Suntažiem uz Ogri mēro ar mašīnu. Speciāli nokārtoja tiesības, jo citādi uz darbu pagrūtāk tikt. Agrāk minās ar velosipēdu - kā aprīlī sāka, oktobrī beidza. Pēc diennakts maiņas gan grūtāk, bet uz darbu braukt neesot nekādas vainas, mežā var apstāties un paēst ogas.

Vai otrreiz mācītos par māsiņu? «Nē! Es ietu par dakteri. Lai ir sajūta, ka punktiņi uz i salikti. Bet man ir kam līdzināties, māsiņa Lidija bērnus izprot daudz labāk,» viņa saka. «Lielākais gandarījums darbā ir tad, kad cilvēks, ejot mājās, pasaka - paldies māsiņ! Ja māmiņas ar visu stresu vēl uzraksta kartīti vai bērni uzzīmē zīmējumu, tas ir pavisam jauki,» sarunas noslēgumā saka sirdsmāsiņa Ilze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?