Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Izšķirsti - jūties paēdis! Pirms Dienas 20. jubilejas laikraksta ēdienu lapa pārtop žurnālā

Krāsains 48 lappušu žurnāls ar receptēm un ekspertu padomiem par vēderpriekiem - Dienas Ēdieni. Kad Dienas pieredzējusī žurnāliste, dzīvesstila lapu redaktore Solvita Smiļģe pirms diviem gadiem uzņēmās šefību arī par iknedēļas ēdienu lapu, viņa vēl nezināja, ka iznākums būs šāds. Sākumā piktodamās, ka jaunais lauciņš atraus uzmanību no citām avīzes tēmām - mājokļa iekārtošanas vai veselības, Solvita aizvien vairāk aizrāvās ar gastronomiju.

Gripas vai ērču encefalīta profilakses pasākumu aprakstīšana pēc 18 dienas avīzē pavadītiem gadiem jau bija kļuvusi par rutīnu, ēdieni bija «jauna rotaļlieta».

Avīzes atvērums drīz izrādījās par šauru dažādām recepšu variācijām, informācijai par virtuves pamatvērtībām. Tā dzima žurnāls. Dažas tā rubrikas pat ieguvušas videopagarinājumu - apskatāmas portālā Diena.lv

Apbalvosim ar biešu zupu?

«Ā, tu arī taisi ēdienu žurnālu?» Solvita smejas par ielas stūrī satikta paziņas vērojumu, ka šis žanrs patlaban piedzīvo negaidītu popularitāti. «Tikai kārtējo ēdienu žurnālu uztaisīt negribēju. Apzināti liku iekšā rubrikas, kuru nav citur. Etiķes speciāliste Irma Kalniņa stāsta, kā pareizi ēst bageti - lauzt vai sagriezt -, un ko darīt ar drupačām. Ēdienu klasika… Kāpēc tiramisu bez Marsalas vīna nesanāk pareizi pagatavot? Pat ja tu šodien šo ēdienu neuztaisīsi, tavai izglītotībai ir vērtīgas tādas zināšanas.» Solvita saka, katru ideju viņa laiž caur savu - darbā aizņemtas trīs meitu mammas ar vidējiem ienākumiem - filtru. Viņai pašai ir bijis svarīgi, lai ikviena recepte būtu sīki dokumentēta, neradot pārpratumus gatavotājiem. Lai nezināmās sastāvdaļas un iespējamo produktu aizvietošanu pamanāmu darītu īpaši izcēlumi. Lai receptes būtu nevis norakstītas no interneta, bet tik pamatīgi aprobētas lietošanai, ka, iespējams, par kādu no tām jau stāstītu ģimenes leģendas… Gluži kā par viena no žurnāla līdzautoriem Sigņa Vāveres biešu zupu, kura viņa četrgadīgajam puikam tik ļoti iegaršojusies, ka derot jebkura apbalvojuma vietā.

Ekspertu kluba tikšanās

Trīs gardas mērces vienai pastai. Trīs ābolkūku un trīs kartupeļu biezputras variācijas. Trīs veidi, kā ātri pagatavot cūkgaļu. Trīs gardi ēdieni bez gaļas un olām. Ķirbja biezeņzupa un ķirbis marinādē. Libāniešu ēdieni no Latvijas produktiem. Pildīta vista, tītars un zoss. Kalvadoss un Rīgas Melnais balzams. «Tiešām izskatās garšīgāk nekā avīžu lapās!» aplaizās izdevniecības Dienas žurnāli galvenā redaktore Inga Gorbunova. «Izšķirsti un jūties jau drusku paēdis!»

Krāšņais žurnāls ar daudzajām ēdienu receptēm, viņasprāt, ir eleganta iknedēļas Dienas Ēdienu lapas metamorfoze pirms novembrī gaidāmās laikraksta 20. gadu jubilejas. Tradicionālā lapa gan turpinās iznākt, bet ilgajos gados sapulcinātais vīna ekspertu, pavāru un vienkāršu ēdiena entuziastu loks ar savām zināšanām tagad dalīsies arī žurnālā. Arī Ingai pazīstamām dāmām, kas šīs lapas izgrieza un kolekcionēja, nu pa ķērienam būs daudz plašāks, ilustratīvāks un vieglāk uzglabājams recepšu arsenāls. «Noteikti pamēģināšu vienu no ābolkūkām,» Inga jau ir atķeksējusi arī ko sev noderīgu. «Un man kā pusaudža mātei, kurš ir iecienījis pastu, derētu tai uzbirdināmo sieru aizstāt ar kādu no mērcītēm!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dienas Ēdieni

Izdod izdevniecība Dienas žurnāli
Iznāk divreiz mēnesī, katru otro trešdienu
Iznākšanas dienā to var nopirkt kioskos kopā ar avīzi Diena (Ls 0,79)
Līdz nākamā žurnāla numura iznākšanai Dienas Ēdieni nopērkami atsevišķi (Ls 0,55)
Piektdienās laikrakstā Diena turpinās iznākt tradicionālā iknedēļas ēdienu lapa
Abonējot kopā ar laikrakstu, atlaide žurnālam 30%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?