Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Ja aicinās, piketēt brauks

Viesojoties pie senioriem Latvijas novados, jāsecina - pensionāru biedrību dzīve atkarīga ne vien no pašu uzņēmības, bet arī no pašvaldības. Nu jau par pašsaprotamu kļuvusi apmaksātu telpu piešķiršana, daudzviet pašvaldība izlīdz ar transportu, lai seniori var organizēt ekskursijas, aizbraukt pieredzes apmaiņā. Diemžēl ne visi bauda šīs privilēģijas, kas citiem šķiet pašsaprotamas. Tomēr Bikstu Pensionāru biedrības seniori - par spīti savām ierobežotajām iespējām - ir optimisma pilni un stingri turas kopā jau 13 gadu. «Pastāvam uz entuziasma un sava maciņa pamata,» saka Bikstu seniori.

Laukos tomēr labāk

Mazajos Bikstos esot aptuveni 200 pensijas vecuma ļaužu, 58 aktīvākie seniori darbojas biedrībā. Kā atzīst tās vadītāja Ingrīda Krama, daudzus no tiem, kas savulaik bijuši biedrības dzinējspēks, vecums tomēr pievārējis. Bet starp astoņiem biedrības godabiedriem - tiem, kam jau pāri 90 gadiem, - ir arī simtgadniece Melisa Kampare. «Joprojām daudz lasa grāmatas, skatās televīziju, iet laukā pastaigāties. Mierā viņa nesēž,» savu mammu raksturo Velga Štamgulte. Taču jaunākie - tie, kam strauji tuvojas pensijas gadi, - vēl atmetot ar roku: «Ko jūs, es - un pensionāru biedrībā?!»

Paši biedrības pārstāvji no vecuma nekaunas un arī par dzīvi nomalē negaužas. Vai vecumdienas gribētu vadīt, piemēram, Rīgā, kur ir plašākas iespējas socializēties, apmeklēt kultūras pasākumus? «Jā, teātri, koncerti vilina gan. Tomēr... Nē, te ir labāk, te ir plašums, svaigs gaiss un savs dārziņš,» mirkli padomājusi, saka Velga Štamgulte. Vienīgais, kā senioriem pietrūkst, esot transports, jo pat Liepājas šosejas tuvums situāciju neglābjot.

Tie, kam no Bikstiem līdz mājām ceļš mērāms kilometros, atgriešanās no jebkura pasākuma vēlā vakara stundā kļūst problemātiska. Arī pagastam vairs neesot transporta, ko piešķirt. «Esam izkaisīti kilometriem tālu cits no cita. Vasarā kundzes vēl sēžas uz divriteņa un biedrībā iegriežas biežāk, ziemā - apvienojot ar citām darīšanām,» stāsta Ilze Zeltiņa. Tomēr biedrības siltās, mājīgās telpas atvērtas ik dienu - var nākt apskatīt kādu no mēneša tematiskajām izstādēm, sākot no gleznām, beidzot ar fotogrāfijām un rokdarbiem. Var izlasīt jaunāko presi, uzspēlēt galda spēles, izmantot trenažieri, masāžas krēslu, dušu un pat izmazgāt veļu.

Transporta trūkuma dēļ gan Bikstu pensionāri negrasās norobežoties no pasaules - lai arī biedrība funkcionē, balstoties uz biedra naudām, paši savāc naudiņu no necilās pensijas un retumis aizbrauc apskatīt Latvijas skaistākās vietas. Viņi draudzējas ar vēl deviņām pensionāru biedrībām. «Balles mums ir varenas. Ja jūs redzētu, kā pensionāri lec! Tajā brīdī neviens nav ne slims, ne vecs,» apgalvo Ingrīda Krama.

Atsaucība un potenciāls

Sabiedriskā labuma organizācijas statuss biedrībai gan piešķirts, taču, kā atzīst seniores, projektos iesaistīties traucējot tas, ka nav iespējas iegūt līdzfinansējumu. Pat saplīsuša printera salabošana esot problemātiska. «Smagi mums iet,» atzīst I. Krama. «Mēs neesam izšķērdīgi. Iekārtojušies esam, bet pietrūkst līdzekļu dzīvošanai,» uzsver Ilze Zeltiņa.

Seniores gan kautrīgi teic, ka daudz taustāma labuma pensionāri nevarot sniegt. Un tomēr. Talkās piedalās un ik gadu savus rokdarbus - neskaitāmus pārus zeķīšu, cepures, šalles, cimdiņus - ved uz Tērvetes bērnunamu. «Mums ir ļoti atsaucīgi seniori, mēs cenšamies. Un bērni mūs gaida, ļoti priecājas,» uzsver seniores.

Bikstu Pensionāru biedrībā darbojas Ivars Krauze, viņš ir lielisks apliecinājums, ka senioriem ir potenciāls. Arī viņa gleznas skatāmas izstādē biedrības telpās. Ivars uz Bikstiem pārcēlies no Rīgas, biedrībā uzņēmies fotogrāfa pienākumus, jo savulaik darbojies fotostudijā. «Pensijā aizgāju agri, man darbs skaitījās kaitīgs - ar sievu domājām, ko gan tur, Rīgā, sēdēsim,» stāsta Ivars.

Bet vēl Rīgā, tiklīdz aizgājis pensijā, nolēmis iemācīties gleznot. «Reiz - šķiet, 57. dzimšanas dienā - man uzdāvināja gleznu. Paskatījos, nodomāju - varbūt arī es varētu mēģināt gleznot. Zināšanu gan nebija nekādu, taču blakus dzīvesvietai atradās mākslas studija. Gāju tur mācīties. Tā pamazām sāku gleznot.»

Ivars uzskata - ar gadiem cilvēki ieraujas sevī, tāpēc jāiesaistās biedrībā, lai vecumdienās saglabātu aktivitāti. Ar dažiem eiro nepietiek

Taujāti, vai būtu gatavi iesaistīties piketos, Bikstu pensionāri stāsta - pērn septembrī esot piedalījušies pensionāru piketā Rīgā un, ja tiktu aicināti, brauktu arī turpmāk. Bikstos uzskata - joprojām nav atrisināti pensiju un veselības aprūpes jautājumi, un elektroenerģijas tirgus atvēršana senioru dzīves līmeni tikai pasliktinās. Turklāt nav bijis saprotams, kā izvēlēties sev izdevīgāko elektroenerģijas tarifu.

Ilze saka: «Latvenergo pat sazvanīt nevar! Līdz šim bija ērti - par elektroenerģiju norēķinājos internetbankā, bet ne katrs prot ar datoru apieties. Saka - lai pensionāri iet uz bibliotēku, tur datori pieejami. Bet bibliotekāriem ir savs darbs, viņi nevar savu darbalaiku ziedot pensionāriem. Lai gan arī mēs esam piedalījušies projektā Pieslēdzies, Latvija!, tie, kam mājās bērni, mazbērni, - tiem vieglāk.» Arī par gaidāmo pensiju indeksāciju īpašu prieku seniori nepauž: «Kas gan ir tie daži eiro? Pietiks, lai vienreiz uz Dobeli aizbrauktu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?