Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Ja Aikāsāp nav pieejams

Minētie ieteikumi attiecas tikai uz galīgas nepieciešamības gadījumiem, kad kvalificētu mediķu palīdzība un materiāli nav pieejami. Sazinieties ar veterinārārstu, cik vien ātri iespējams. Telefona izziņu grāmata satur visu rajonu veterinārārstu uzvārdus, adreses un telefona numurus. Veterinārārstam nepieciešams precīzi norādīt, kāds dzīvnieks ir ievainots, kurā vietā ievainots un cik šis ievainojums ir nopietns.

Pacentieties ļoti konkrēti norādīt vietu, kur noticis negadījums, lai izlemtu, kā vislabāk rīkoties, gaidot palīdzību, apspriedieties ar ārstu jau pa telefonu. Taču vislabāk būtu pēc iespējas ātrāk un ar jebkādu pieejamo transportlīdzekli aizgādāt dzīvnieku no negadījuma vietas uz pirmās palīdzības sniegšanas punktu. Nopietna ievainojuma pazīmes ir dzīvnieka bezsamaņa, apgrūtināta elpošana, spēcīga asiņošana, nespēja nostāties uz kājām, sāpes kustoties, acīmredzamas šoka pazīmes (saraustīta elpošana, bālas smaganas, aukstas ekstremitātes vai vienkārši reakcijas trūkums), atklāti lūzumi. Ko var darīt šādos gadījumos?

1. Attīriet elpošanas ceļus. Ievadiet dzīvnieka kaklā īkšķi un pārliecinieties, vai tajā nav kāds svešķermenis, kas apgrūtina elpošanu. Uzmanieties, lai jūs nesakož. 2. Izdariet mākslīgo elpināšanu, ja nepieciešams, bet tikai tādā gadījumā, ja esat droši, ka dzīvniekam nav lauztas ribas. Noguldiet dzīvnieku uz labajiem sāniem, galvu un kaklu izstiepiet uz priekšu tā, lai viņa mēle neaizsprostotu elpošanas ceļus. Uzlieciet roku uz dzīvnieka ribām tieši aiz lāpstiņas un ar strauju kustību saspiediet krūšu kurvi, izspiežot no tā gaisu. Tad strauji atlaidiet spiedienu, ļaujot krūšu kurvim ieņemt dabisko formu. Atkārtojiet elpināšanu ik pēc piecām sešām sekundēm. 3. Apturiet nopietnu asiņošanu. Spēcīgu asiņošanu var apturēt, nekavējoties stipri uzspiežot uz brūces kabatlakatiņu. Arteriālās asiņošanas gadījumā spiedienu nedrīkst atlaist. Ja dzīvniekam nav ārējās asiņošanas pazīmju, bet asinis tek no deguna vai mutes, centieties viņu pēc iespējas mazāk kustināt, līdz ierodas palīgi vai arī dzīvnieks nogādāts veterinārajā punktā. Apsedziet cietušo ar mēteli vai segu. 4. Palīdziet dzīvniekam pārvarēt šoka stāvokli. To var izdarīt šādi: a) cenšoties saglabāt dzīvnieka dabisko siltumu - apliekot tam apkārt segu vai mēteli; b) rūpējoties, lai dzīvniekam būtu ērti un lai tas lieki netiktu satraukts. 5. Lūzumu gadījumos pēc iespējas izvairieties kustināt lauztos locekļus. Esiet ļoti uzmanīgi, lai nejauši tos neaizskartu vai nepagrūstu. Nekādā gadījumā nemēģiniet pašrocīgi iešinēt lauztos locekļus. Tas var tikai sagādāt liekas sāpes un kropļot lūzuma vietu. Dzīvnieka brūču apkopšanu atstājiet veterinārārsta ziņā, bet, ja tas nav pieejams, rīkojieties šādi: pieskaroties pēc iespējas maigāk, izmazgājiet brūces ar ūdeni (vislabāk - siltu). Tad attīriet brūci no netīrumiem un, ja brūce šķiet jau tīra, apskalojiet to ar sālsūdeni (1 tējkarote uz 0,5 l ūdens). Vairākumā gadījumu līdz ārsta apskatei ievainojumus nav nepieciešams pārsiet.

*Juglas Dzīvnieku aizsardzības grupas koordinatore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?