Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ja balsojums notiks, lielākas izredzes Krūmiņai

Kaut politiķi ir piesardzīgi un visas kārtis neatklāj, paredzams, ka Saeimas vairākums šodien varētu nobalsot par no amata aizejošās Ingunas Sudrabas atbalstīto kandidāti valsts kontroliera amatam Elitu Krūmiņu. Tas gan ir ar nosacījumu, ka balsojums vispār notiek - atsaucoties uz otrdien izskanējušajām bažām par E. Krūmiņas tiesībām kandidēt uz šo amatu, tiek gatavots arī lūgums jaunās valsts kontrolieres ievēlēšanu atlikt uz nedēļu. Atbalsta šādam solim gan Saeimā trūkst.

Jautājums par E. Krūmiņas tiesībām kandidēt aktualizējās, kad Saeimas neatkarīgie deputāti, kas apvienojušies biedrībā Brīvie demokrāti, paziņoja, ka likums E. Krūmiņai liedz to darīt, jo valsts kontrolieris ir arī Valsts kontroles (VK) padomes priekšsēdētājs, bet E. Krūmiņa jau šobrīd iziet otro VK padomes locekļa amata termiņu. Līdz ar to, kļūdama par valsts kontrolieri, viņa jau trešo termiņu darbotos arī VK padomē, ko likums neatļauj. Tomēr šo viedokli apšaubīja gan I. Sudraba, gan E. Krūmiņu amatam izvirzījušie deputāti, tādēļ otrdien tika lūgti ekspertu atzinumi no Tieslietu ministrijas un Saeimas Juridiskā biroja.

Juridiskajam birojam gan divas dienas bija pārāk īss termiņš atzinuma sagatavošanai, un neatkarīgo deputātu līderis Klāvs Olšteins Dienai apstiprināja, ka tiekot gatavots aicinājums balsojumu par VK vadītāju pārcelt par nedēļu. Iespējams, šādu ierosmi varētu atbalstīt arī Vienotība, kuras frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis iepriekš, atsaucoties uz juridiskajām neskaidrībām, bija ļoti skeptiski noskaņots pret atbalstu E. Krūmiņas kandidatūrai - viņš bažījās, vai E. Krūmiņas ievēlēšana pēc tam nevarētu tikt apstrīdēta Satversmes tiesā. No Dz. Zaķa teiktā gan bija noprotams, ka arī Vienotības virzītā kandidāte Iveta Rutkovska varētu atsaukt savu kandidatūru. «Ja vienīgais atbalsts būs no Vienotības, skaidrs, ka ar 20 balsīm nepietiek, lai ievēlētu,» viņš atzina.

Tikmēr gan Saeimas opozīcija, gan pārējās koalīcijas partijas pēkšņās bažas par E. Krūmiņas tiesībām kandidēt sauc par politiski, nevis juridiski motivētām. Piemēram, Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), kurš bija viens no E. Krūmiņas izvirzītājiem, bija ļoti kareivīgi noskaņots, pat pieļaujot, ka gadījumā, ja juristu atzinumi būs viņai nelabvēlīgi, varētu tikt mainīts likums. Par iespēju balsojumu atlikt viņš izteicās noraidoši.

Arī Reformu partijas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis uzsvēra, ka partijas viedoklis nav mainījies - atbalstīta tiks E. Krūmiņa. Jautāts par iespējamo balsojuma pārcelšanu, viņš uzsvēra, ka «mēs esam gatavi lēmumu pieņemt jau rīt».

Atbalstu E. Krūmiņai solīja arī Saskaņas centra (SC) frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins. Viņš atgādināja, ka SC jau iepriekš esot stingri apņēmies atbalstīt pašas I. Sudrabas favorīti, jo uzticas I. Sudrabas vērtējumam. SC ieskatā nekādu bažu par juridiskām nebūšanām nevarot būt, jo VK padomes loceklis neesot tas pats, kas valsts kontrolieris. Ja šodienas Saeimas sēdes darba kārtībā parādīsies lūgums balsojumu par jauno valsts kontrolieri atlikt, SC balsošot pret šo ierosinājumu. «Negribam stimulēt Vienotības kuluāru spēlītes,» teica V. Agešins.

Vienīgā partija, kas savas kārtis ne par ko neatklāja, ir opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis kritizēja valdošās koalīcijas partijas par to, ka «izvirzītie cilvēki tiek nesti cauri», jo juridiskās bažas, ja tās nebūtu politiski motivētas, būtu varēts novērst jau sen. Tomēr, kuru kandidāti atbalstīs, neatklāja - lēmums par to ZZS frakcijā tikšot pieņemts tikai ceturtdienas rītā. Arī par to, vai ZZS piekristu balsojumu atlikt, A. Brigmanis nedeva skaidru atbildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?