Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ja rīko par nodokļu maksātāju naudu, jāļauj arī fotografēt

Tiesā nonākusi Gata Vanaga sūdzība pret Kultūras ministriju (KM). Vīrietis vēlējās fotografēt 2008. gada Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku koncertus Mežaparkā, taču viņam tas tika liegts. G. Vanags uzskata, ka ir radīts precedents, kas aizliedz fotografēt Latvijas tautai būtisku svētku norisi, lai gan tie ir organizēti par nodokļu maksātāju naudu un ir iekļauti UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. G. Vanags arī uzskata, ka aizliegums fotografēt pārkāpj tiesības saņemt un brīvi izplatīt informāciju, tādējādi pārkāpjot cilvēktiesības. Tiesas nolēmums šajā lietā gaidāms 7. septembrī.

Prasību tiesā vīrietis iesniedza 2009. gada sākumā pēc vairāku mēnešu ilgas sarakstes ar KM, kura neesot spējusi paskaidrot, uz kādām likuma normām ir balstīts aizliegums ienest Dziesmu svētku koncertos profesionālu kameru. Atbildi viņš nav sadzirdējis arī otrdien tiesas sēdē.

Aizliegums tika noteikts, lai profesionāli fotogrāfi ar savu aprīkojumu netraucētu pārējiem koncertu apmeklētājiem baudīt to norisi, argumentē ministrija. Privātpersonām ar profesionālu fotoaprīkojumu iespēja iemūžināt koncertus neesot bijusi liegta - starp 187 fotogrāfiem un operatoriem, kas akreditējās svētkiem, bijuši arī amatieri un fotopulciņu dalībnieki, apgalvo ministrijas pārstāve Dace Vizule. Pārējie koncertu apmeklētāji un dalībnieki varējuši brīvi lietot maza formāta kameras. Par profesionālu aprīkojumu KM noteica fotoaparātus ar pievienojamām zibspuldzēm un maināmiem fotoobjektīviem, un šie kritēriji tikuši izstrādāti, balstoties uz vispārpieņemtu praksi.

Tomēr G. Vanaga ieskatā, KM pārsniedza savas pilnvaras, kas tai noteiktas Dziesmu un deju svētku likumā, kā arī rīkojās pretrunā ar KM nolikumu un valdības rīkojumu par Dziesmu un deju svētku saglabāšanas un attīstības programmu 2008.-2013.gadam. KM turklāt nevarēja uzrādīt aizlieguma pilnu tekstu un sēdes protokolu, kurā tika noteikts, ka ar profesionālām kamerām fotografēt nedrīkst.

«Šis nav īstais brīdis jaukt iekšā cilvēktiesības, tas izklausās pēc pārspīlējuma,» tā fotogrāfa atsauci uz cilvēktiesību pārkāpumu vērtē eksperte Ilze Brands-Kehre. Viņasprāt, uzskats par pārkāptajām cilvēktiesībām «skan šaubīgi, jo netika taču aizliegts fotografēt vispār». Fotogrāfa izredzes uzvarēt tiesā viņa neprognozēja.

Popmūzikas koncertos par profesionālu tehniku parasti tiek uzskatīti fotoaparāti ar maināmiem objektīviem, stāsta koncertaģentūras Positivus pārstāve Līga Andžāne. Neakreditētām personām šādu ekipējumu ienest koncertu norises vietās ir liegts. Tas tiekot darīts, lai fotogrāfijas netiktu izmantotas peļņas gūšanai bez mākslinieku atļaujas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?