Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jāēd siltos janvāra vakaros

Lai arī janvāris šogad ir brīnišķīgi silts (nepiekrītu nevienam, kurš ilgojas sniega; es, piemēram, uz sava dzīvokļa lodžijas joprojām kopju un laistu ziedošas pelargonijas), gribi vai negribi, tas tomēr ir ziemas mēnesis. Tādēļ jāēd sezonai atbilstoši dārzeņi un jādzer ziemīgas tējas.

Pavāru kluba šefs Jānis Šiliniks piedāvā kārtīgu ingvera tēju, kuru iesaka papildināt ar īstām ziemas garšvielām - kardamonu, koriandru, krustnagliņām.

Ladig's Cafe saimnieks Ingmārs Ladigs piedāvā salātus no lētiem un ikdienišķiem sezonas dārzeņiem. Mani pārsteidza iemarinētās selerijas garša - viegli nojaušama. Varētu garšot tiem, kam parasti selerija negaršo. Arī jogurta mērce ar ingveru, piparmētru un ķirbju eļļu bija neparasta.

Bet desertā - pavisam vienkārša un pat darbdienas vakaros ātri uzcepama ābolu kūka, kuru pēc vēlēšanās var papildināt ar auzu pārslām, riekstiem, saldētām ogām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seleriju, pupiņu un pastinaka salāti

4 personām vajadzēs: 100 g seleriju sakņu, 100 g dzērveņu, 150 g balto pupiņu, 200 g pastinaka, 0,5 l piena, 2 ēd. k. eļļas, 2 buntītes pētersīļu, 2 ēd. k. eļļas, selerijas marinādei - sāls, cukurs, etiķis marinādei 5:15:15. Mērcei: 200 g Lakto vai cita bezpiedevu jogurta, 5 g ingvera, 2 daiviņas ķiploka, 1 ēd. k. ķirbju eļļas, 1 ēd. k. sasmalcinātu piparmētru
1. Selerijas sakni nomazgā un nomizo, sagriež plānās šķēlēs.
2. 0,5 l ūdens uzvāra dzērvenes (labāk jau samaltas), pievieno sāli, cukuru un etiķi.
3. Sagriezto seleriju sakni liek vārošā marinādē, pavāra 4 minūtes, katliņu noņem no plīts un atstāj, lai marināde ievelkas selerijā. (Šādi, pārliekot uzglabāšanas traukā, seleriju var glabāt ledusskapī 3-4 dienas).
4. Pupiņas iepriekš nakti atstāj izmērcēties. Otrā dienā liek vārīties, pievienojot garšvielas un garšsaknes (mazliet sāls, sīpolu, ķiploku, lauru lapu utt.) Pupiņas vāra, līdz mīkstas, atdzesē.
5. Pastinaka sakni nomazgā, notīra un liek pienā vārīties. Vāra lēnām apmēram 40 minūšu, līdz sakne mīksta, pievieno nedaudz garšvielu, atdzesē un sagriež gabaliņos.
6. Gatavo mērci. Ingveru sarīvē uz smalkas rīvītes, sasmalcina ķiploku, pievieno lakto un iemaisa ķirbja eļļu.
7. Uz šķīvja kārto sagatavotos dārzeņus, pārlej mērci. Dekorē ar zaļumiem vai sēklu dīgstiem.

Ātrā ābolkūka

2 personām vajadzēs: 5 normālus ābolus (vislabāk skābenos, piemēram, antonovkas), 100 g miltu, 100 g cukura, 100 g auksta sviesta
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 °C. Nomizo ābolus, izgriež serdes un sagriež tos paplānās šķēlēs. Liek karstumizturīgā traukā, ja vēlas, pārkaisa ar papildu cukuru vai pārlej ar sīrupu. Āboliem var pievienot arī saldētas ogas, ievārījumus.
2. Lielā bļodā sajauc miltus (ja vēlas, pievieno kanēli).
2. Sviestu griež gabaliņos un ar rokām ieberzē miltos, kamēr sanāk rīvmaizes konsistence.
3. Ieber cukuru un vēlreiz izberzē visu masu.
4. Ber pāri āboliem vienmērīgā slānī un cep cepeškrāsnī 30- 35 minūtes, kamēr āboli mīksti un virsa zeltaini brūna.
5. Pasniedz ar saldējumu, putukrējumu vai vārīto krēmu.

Ingvera tēja

1 krūzei stipras tējas
vajadzēs: 1 tējk. sasmalcinātas ingvera saknes, ūdeni, citrusaugļu sulu, medu, kanēli u. c. ziemas garšvielas
1. Ingvera sakni notīra.
2. Sagriež smalkos salmiņos.
3. Pārlej ar verdošu ūdeni.
4. Pēc vēlēšanās pievieno jebkādu citrusaugļu sulu (laima, citrona, apelsīna, greipfrūta) vai to šķēlītes. Var pievienot arī kanēli, krustnagliņas, koriandru, kardamonu vai piparmētras.
5. Medu tējai vajadzētu pievienot tikai tad, kad tā nedaudz atdzisusi, jo augstā temperatūrā medus zaudē savas labās īpašības.
6. Šāda tēja lieliski noderēs arī nākamajā rītā pēc ballītes, jo ingveram piemīt tonizējošas īpašības.
Tādēļ šādu tēju nebūtu vēlams dzert vakarā pirms gulētiešanas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?