Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Jāizskauž nāve uz autoceļiem

Ceļu satiksmes negadījumi ir pasaulē astotais izplatītākais nāves cēlonis, kas ik gadu paņem vairāk cilvēku dzīvību nekā dabas katastrofas un bruņotie konflikti. ANO, kas pirms trim gadiem izsludināja Ceļu satiksmes drošības desmitgadi, vēlreiz atgādinājusi par nepieciešamību uzlabot drošību uz ceļiem un samazināt bojāgājušo skaitu ceļu satiksmes negadījumos. Desmit globāli uzņēmumi apvienojuši spēkus, lai palīdzētu ANO sasniegt iecerēto.

500 bērnu katru nedēļu

ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns 16. novembrī, atzīmējot ikgadējo Starptautisko ceļu satiksmes negadījumu upuru piemiņas dienu, sacīja, ka negadījumi uz ceļa ir pasaulē galvenais cilvēku vecumā no 15 līdz 29 gadiem nāves cēlonis. «Ceļu satiksmes negadījumi paņem arī jaunāku cilvēku dzīvību - vairāk nekā 500 bērnu ik dienu iet bojā laikā, kad viņi atgriežas no skolas vai spēļu laukuma. Miljoniem citu jebkura vecuma cilvēku tiek nopietni ievainoti,» teikts Bana Ki Muna paziņojumā.

Ģenerālsekretārs uzsvēra, ka Starptautiskās ceļu satiksmes negadījumu upuru piemiņas dienas mērķis ir paust līdzjūtību ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo tuviniekiem un aicināt novērst jaunus negadījumus. «Cieņas izrādīšana uz ceļa bojāgājušajiem ir spēcīgs apliecinājums nepieciešamībai rīkoties,» uzskata Bans Ki Muns.

ANO paspārnē esošās Pasaules Veselības organizācijas apkopotie dati liecina, ka ik gadu pasaulē ceļu satiksmes negadījumos dzīvību zaudē aptuveni 1,2 miljoni cilvēku jeb 3000 katru dienu, bet 50 miljoni gūst dažādas pakāpes traumas. Ceļu satiksmes negadījumiem ir arī negatīvs iespaids uz pasaules ekonomiku. Ir aprēķināts, ka ik gadu šī iemesla dēļ tiek radīti zaudējumi 500 miljardu dolāru (401 miljards eiro) apmērā, kas ir 1-3% no pasaules iekšzemes kopprodukta.

ANO uzsver, ka 90% nāves gadījumu uz ceļa notiek attīstības valstīs, tam par iemeslu ir slikts autoceļu stāvoklis, neapmierinošs transportlīdzekļu stāvoklis un neapdomīga braukšana. Pagājušajā nedēļā Pakistānā autobusa sadursmē ar kravas auto dzīvību zaudēja vismaz 57 cilvēki, tostarp 18 bērnu. Policija notikušajā vainoja slikto ceļa stāvokli. Savukārt Ēģiptē pēdējā mēneša laikā notikušas trīs ļoti smagas autoavārijas, kurās kopumā nogalināti 59 cilvēki, bet vairāk nekā 70 ievainoti.

Latvijā šī gada desmit mēnešos ceļu satiksmes negadījumos gājis bojā 171 cilvēks, kas ir gandrīz tikpat, cik 2011., 2012. un 2013. gada 12 mēnešos. Ja atlikušajos trijos mēnešos tendence nemainās, tad šis būs pēdējos četros gados asiņainākais gads uz Latvijas ceļiem. Lietuvā šogad līdz oktobra beigām ceļu satiksmes negadījumos miruši 206 cilvēki, bet Igaunijā 63.

Globāls izaicinājums

Šī gada Starptautiskās ceļu satiksmes negadījumu upuru piemiņas dienas devīze bija «Ātrums nogalina». «Mūsu nolūks ir palēnināt transporta kustības ātrumu, tāpēc mēs paātrināsim globālo cīņu pret ceļu satiksmes negadījumiem. Sadarbojoties ar partneriem, ANO nāks klajā ar vairākām iniciatīvām,» solīja ANO vadītājs.

Desmit pasaulē savās jomās vadoši uzņēmumi - Anheuser-Busch InBev (alkoholisko dzērienu ražošana), AIG (apdrošināšana), AT&T un Ericsson (telekomunikācijas), Facebook (sociālie tīkli), Chevron (enerģētika), IBM (augstās tehnoloģijas), iHeartMedia (mediji), PepsiCo (atspirdzinošo dzērienu ražošana) un Walmart (mazumtirdzniecība) - nākuši klajā ar iniciatīvu Kopā par drošākiem ceļiem.

Projekta nolūks ir apvienot privāto sektoru, valdības un nevalstiskās organizācijas, lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību un samazinātu ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un ievainoto skaitu. «Drošība uz autoceļiem ir globāls izaicinājums. Apvienojot mūsu kompetenci, datu analīzi un tehnoloģijas, vēlamies izvērtēt paveiktos darbus [ceļu satiksmes drošības uzlabošanā] un veicināt izpratni par šo globālo veselības problēmu,» teikts uzņēmumu kopīgajā paziņojumā.

Katram projekta dalībniekam ir arī individuāli mērķi. Piemēram, AT&T veicinās drošāku braukšanu, izskaužot īsziņu rakstīšanu pie stūres, bet Ericsson strādās pie «inteliģentās transporta sistēmas» tehnoloģijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?