Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Jarocka burleska

Sandris Točs

Nesen Krievijas tiesa Mihailam Hodorkovskim par diviem mēnešiem saīsināja cietumsodu, kas ir zināma veida ņirgāšanās, ņemot vērā 11 gadu cietumsodu, kas cilvēkam ir piespriests. Līdzīga ņirgāšanās ir Latvijas valdības nodokļu samazināšana par vienu vai diviem procentiem, atbildot uz sabiedrības saucieniem pēc nodokļu samazinājuma. Tomēr pēdējās Finanšu ministrijas iniciatīvas liecina, ka nodokļa likme īstenībā tiks pat palielināta, salīdzinot ar to, ko paredz jau spēkā esošais likums.

Piedāvāto neapliekamā minimuma palielinājumu, kas arī ir tikai viens no Finanšu ministrijas piedāvātajiem variantiem, izjutīs vienīgi cilvēki, kas bez minimālās algas nesaņem neko. Acīmredzot tā ir Vienotības jaunā mērķauditorija, kurai valdības piedāvājums top. Patiesībā tā ir nabadzīgā vēlētāja balsu pirkšna un vairāk nekas, vidējam cilvēkam parādot pigu, bet labi atalgotam speciālistam vēl atņemot nost.

Jo kas ir reāls nodokļu samazinājums? Arī tāds piemērs Latvijā ir. Ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) ir 24%, uzņēmuma ienākuma nodoklis ir 15%, bet mikrouzņēmuma nodoklis ir 9%, tad tā ir jūtama atšķirība, kaut kas reāls. Taču nevienu humanoīdu rases pārstāvi nemotivēs rīkoties savādāk nodokļa samazinājums no 24% uz 23%.

Patlaban spēkā esošais likums paredzēja IIN likmes samazinājumu līdz 20% 2015. gadā. Bet izskatās, pat no tā valdība atsakās, Finanšu ministrijai piedāvājot tā saucamos scenārijus darbaspēka nodokļa samazināšanai, kuros visos IIN 2015. gadā paliek 23%. Respektīvi, šis nodoklis nevis tiek samazināts, bet palielināts, salīdzinot ar to, ko paredz pašreizējais likums.

Ja pašreizējais likums paredz 2015. gadā 20%IIN likmi, bet Finanšu ministrija piedāvā to palielināt uz 23% un arī 2016. gadā atstāt 22%, tad varbūt pareizāk būtu saukt savus priekšlikumus par scenāriju nodokļu palielināšanai? Jā, protams, viens no FM scenārijiem paredz diferencēt neapliekamo minimumu no 45 līdz 98 latiem, kas ir kāds desmitnieks vairāk tiem, kam algas ir mazas. Protams, ir paredzēts samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi. Gan atkal par 1% - no 11% līdz 10%.

Un to mūsu politiķi pēdējos gados ir iemācījušies. Arī 1% nodokļa izmaiņa ļauj runāt par «nodokļu samazinājumu». Taču to ļauj arī 0,1% vai 0,01% samazinājums - radio, TV, virsrakstos, visur skanēs burvju vārdiņi «nodokļu samazinājums», kas glāstīs klausītāja ausi un valdībai ļaus izrādīt «darbus».

Kopsavilkums ir tāds, ka būtiskas nodokļu izmaiņas šī valdība neplāno, konsolidācijas budžeta politiku nemainīs, sociālo slodzi noņems iedzīvotāju emigrācija, bet sabiedrība un bizness turpinās dalīties divās daļās - nodokļu maksātājos un nemaksātājos, kur priekšroka, iespējams, ir pēdējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?