Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jaunie parlamentārieši zina, kā jābūt

2014. gadā, kad plānots vēlēt nākamo Saeimu, šodienas astoņpadsmitgadniekiem būs 21, un likums paredz, ka šādu vecumu sasniegušie var pirmo reizi startēt Saeimas vēlēšanās. Valsts viņiem - lai arī vēl jauniem un zaļiem - būs devusi iespēju tapt ja ne par saimniekiem savā zemē, tad vismaz par tautas kalpiem uz četriem gadiem gan. Diena uzrunāja vairākus jauniešus, lūdzot raksturot, kādam, viņuprāt, jābūt labam politiķim un prezidentam, kas jādara, lai Latvija kļūtu labāka, visbeidzot - vai viņi paši būtu gatavi kaut ko darīt savas valsts labā.

Daudzi atbildēja - lai nu kas, bet politika viņus neinteresē, saista mūzika, dzeja un vēlme «dzīvot, kā grib». Bija grupiņa jauniešu, kas norādīja, ka būt par deputātu ir pēdējais, ko viņi varētu vēlēties savā karjerā. «It kā tiek ievēlēti normāli cilvēki, bet nepaiet ilgs laiks, kad viņi visi kā viens apmet kažoku,» prāto jaunieši. Par jaunās paaudzes spēju līdzdarboties politikā piesardzīgi optimistisks ir politologs Ivars Ījabs, kurš klasificē divas pretēji vērstas tendences. Kā pozitīvo viņš uzteic iezīmi, ka jaunākajai paaudzei ir krietni grūtāk kāpt uz galvas nekā tiem, kas pie tā pieraduši kopš PSRS laikiem. Viņi iemācījušies pastāvēt paši par sevi un savām interesēm, kas ir ļoti labi demokrātijai. Pārspīlēta cieņa pret visādām falšām autoritātēm jauniešiem piemīt krietni mazāk. Negatīvo tendenci politologs saskata apstāklī, ka jauniekārtotā Latvija savus bērnus izaudzinājusi daudz ciniskākus, nekā to darīja PSRS. Citu ļaužu vajadzības, piedienīgas uzvedības normas viņiem īpaši daudz nenozīmē.

Tie, kuri atbildēja uz Dienas jautājumiem par «deputātiem, ko gaida», lielāko tiesu ir erudīti, drosmīgi, prot izteikt savas domas vai atrast tos, kuri sakarīgas atbildes viņiem piespēlē. «Mums ir vajadzīgi cilvēki, kas nebaidās palaist muti un aizstāvēt savas intereses pat tad, ja citiem tas liekas nepieņemami,» jaunatni cildina Ījabs.

Viņi visi ir degsmes pilni liecināt jābūtību! Viņi zina, kādiem jābūt citiem un kādiem jābūt tiem likumiem, kuri nodrošinātu sabiedrībai harmonisku un laimīgu dzīvi. Jaunieši ir lieliski informēti par to, kas šajā zemē būtu jādara pirmām kārtām, lai valstī būtu labklājība. Politekonomiski mūsdienu jaunie ir diskutēt spējīgi, un paldies dievam un skolotājiem, kas viņus mudinājuši un iedrošinājuši prasmei izteikties. Runāt mūsu jaunie prot! Oratora talants piemīt daudziem, turklāt dominē aizkustinošs kategoriskums, kas tik ļoti piestāv jaunajai paaudzei. Ījabs ironizē: «Gatavība nospļauties par citiem nākamajiem parlamentāriešiem ir daudz lielāka nekā tiem, kas uzauguši sociālismā vai atmodas laikā, kur vēl valdīja kaut kādi priekšstati par solidaritāti un biedriskumu. Un jaunajiem ļaudīm šodien ir grūti iestāstīt, ka korumpēta valdība un smieklīgi zemas algas ir normāla parādība ES valstī Latvijā, ja citās Eiropas zemēs paši savām acīm ir redzējuši, ka var būt arī citādi.» Uz to politologs liek piesardzīgas cerības.

Jaunie ir gatavi mācīties, strādāt un mainīt likumus tā, lai ne tikai paši, bet tauta kopumā būtu apmierināta dzīvot. Vai nu jaunajiem nav kur sprukt no informācijas pārbagātības, vai patiešām tā ir izpratne par ekonomiku, bet kā pirmo visi uzsver naudas veidošanas pamatu - ražošanu un nodokļus. Ja mūsu jaunie kļūtu par deputātiem, viņi būtu nevis kā āži kāpostdārzā, kā par 10. Saeimas deputātiem izsakās, bet dārza sargi. Viņos gail altruisma zemdegas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?