Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Jūlijā vērts izmēģināt

Lai gan ar nelieliem pārtraukumiem līst jau nez kuro dienu, tik un tā jūlijs ir viens no gada dāsnākajiem mēnešiem. Pilnā sparā nogatavojas (ja vien šogad nav sapuvušas) vietējās zemenes, ienākas pirmie pašmāju tomāti - tie īstie, smaržīgie, sulīgie, garšīgie, nevis lielražošanā audzētie, pilni dārzi ar zaļumiem.

Šoreiz no dāsnajām dārza veltēm savas receptes gatavo Dienas Ēdienu autores Linda Mazure, Dita Lase un Rute Baņģiere.

Zemeņu kēksiņi ir piemēroti vegāniem, jo nesatur ne olas, ne pienu. Gatavojot pesto, der zināt, ka tas labi sader ar Provansas ēdieniem (ratatuju, dārzeņu zupu, pildītiem ceptiem dārzeņiem)un Provansas sārtvīnu. Receptē var izmantot kaltētus garšaugus vai pievienot svaigas augu lapas un lavandas ziedus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Provansas pesto

Sastāvdaļas mazai burciņai: 50 g rukolas, 50 g pētersīļu, 50 g pistāciju, 25 g cietā vai puscietā govs piena siera, 3 ķiplokdaiviņas, 25 g cietā siera, 170 ml pirmā spieduma olīveļļas, 1 ēd. k. citrona sulas, 2 ēd. k. Provansas garšaugu maisījuma ar lavandu, jūras sāls
1. Visas sastāvdaļas saberž piestā vai sasmalcina blenderī. Ja izmanto blenderi, ieteicams lietot pulsa režīmu, jo pesto nav jāsamaļ viendabīgā biezenī, tam ir jābūt viegli graudainam.
2. Sagatavoto pesto pilda cieši (hermētiski) noslēgtā traukā un pārlej ar šļuku eļļas, lai tā pilnībā plānā slānī pārklātu pesto virsu, tas pasargās no bojāšanās.
3. Pesto uzglabā ledusskapī. To var arī sasaldēt ilgākai uzglabāšanai ziemas periodam, tad tam nepievieno sieru.

Bez nosaukuma

24 kēksiņiem/12 porcijām: sausās sastāvdaļas: 600-700 ml miltu, 200 ml cukura, 3 ēd. k. kakao, 2 tējk. cepamā pulvera, šķipsniņa sāls. Šķidrās sastāvdaļas: 250 ml biešu sulas, 50 ml eļļas, 4 zemenes, 1 tējk. vaniļas esences, 24 zemenes pildījumam - pēc vēlēšanās. Rotāšanai - krēmsiers ar cukuru un vaniļu pēc garšas; svaigas zemenes

1. Uzkarsē krāsni līdz 180˚ C.
2. Bļodā rūpīgi samaisa visas sausās sastāvdaļas.
3. Visas šķidrās sastāvdaļas samaļ blenderī viendabīgā masā - kopā jāiznāk kādiem 350 ml. Ja sanāk mazāk, pievieno vēl biešu sulu vai ūdeni.
4. Iemaisa šķidrās sastāvdaļas sausajās. Iepilda kēksiņu veidnītēs. Katra kēksiņa vidū pēc vēlēšanās var iespraust vienu zemeni. Cep 20 min.
5. Krēmsieru samaisa ar cukuru un vaniļu, rotā atdzisušus kēksiņus, virsū liek svaigas zemenes.

4. Tomātus liek uz mīklas, pa vidu iekaisa mocarel

Sastāvdaļas 4-5 personām: 200 g vājpiena biezpiena, 200 g miltu, 200 g auksta sviesta, 250 g mocarellas siera, 1 kg tomātu, 2-3 daiviņas ķiploka, 2 bazilika zariņi, 1 zariņš rozmarīna, 2 zariņi oregano, pipari pēc garšas, sāls, 2 ēd. k. olīveļļas

1. Biezpienu notecina, bļodā iesijā miltus un pievieno mazos kubiņos sagrieztu sviestu un 1 tējk. sāls. Samīca mīklu. No mīklas izveido bumbu un uz stundu noliek vēsumā.
2. Tomātus applaucē, novelk miziņu un izgriež kātiņa vietas. Tomātus sagriež mazos gabaliņos. Mocarellas sieru sagriež nelielos kubiņos. Svaigajiem garšaugiem noplūc lapiņas. Tās un ķiplokus sakapā.
3. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādu temperatūrai. Plāti ieziež ar 1 ēd. k. olīveļļas. Mīklu izrullē un liek uz plāts, izveido diezgan augstu mīklas apmali. Mīklu vairākās vietās sadursta ar dakšiņu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?