Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jūs izvilināsit visus noslēpumus!

Futbola svētki teju mēneša garumā beigušies. Eiropas čempionātam (EČ) Latvijā sekoja daudz līdzjutēju un nevilšus tajā redzēto salīdzināja ar Latvijas valstsvienību. Uz sarunu par turnīra laikā iepazītajām jaunajām idejām futbola pasaulē aicināju Latvijas izlases galveno treneri Aleksandru Starkovu.

Dānijas izlases treneris Mortens Olsens pirms sešiem gadiem sāka jauno talantu attīstīšanas kampaņu. Viņš panāca nacionālas akadēmijas izveidi Dānijā, rosināja tādas veidot klubiem, pats noteica jauno talantu «ražošanas» veidu un virzienu. Vai jūs nevēlaties realizēt ko līdzīgu Latvijā?

Diemžēl neesmu pazīstams ar viņa plānu un metodēm, tāpēc nevaru dot tam nekādu vērtējumu. Es neesmu visautoritatīvākais futbola treneris Latvijā, taču mans pieticīgais viedoklis ir tāds, ka katram jādara savs darbs, netiecoties darboties ārpus savas kompetences. Man kā izlases galvenajam trenerim jāatbild par to, lai izlasē spēlē labākie, neatkarīgi no pārstāvētā kluba. Audzināt talantus ir klubu pienākums. Uzskatu, ka man nav tiesību likt, piemēram, Liepājas vai Daugavpils treneriem strādāt ar jaunajiem talantiem pēc mana prāta. Treneri ir jāciena! Vienalga, Milan vai Anderlecht.

Labi, klubu trenerus ietekmēt nevarat, bet varbūt tieši tāpēc jāveido nacionāla futbola akadēmija?

Pēdējos gados sadarbībā ar Nordea LFF bija talantu fabrikas projekts, kura ietvaros es vadīju tā saucamās meistarklases talantīgākajiem futbolistiem katrā no vecuma grupām. Taču tie bija īslaicīgi treniņi, kuru lielākais pluss drīzāk ir spēlētāju motivēšana kļūt labākiem, nevis kāda tālredzīga plāna realizēšana. Tādas pastāvīgas akadēmijas «prodžektam» nepieciešama nopietna plānošana. Spēlētāju progresam viņiem ir jāspēlē sava vecuma čempionātos, jātiecas uzvarēt, jākrāj pieredze arī no zaudētām spēlēm. Ja akadēmijā trenētos dažāda vecuma grupu spēlētāji, tas nevarētu kompensēt spēļu rūdījumu. Kopš pavasara labi kā akadēmija tiek nodarbināta Staiceles treniņbāze, kas tapusi UEFA Goal 4 programmas ietvaros. Tur ir lieliski apstākļi, kas vēl tiek uzlaboti. Tur regulāri pulcējas Latvijas labākie futbolisti visās vecuma grupās. Ar viņiem vairāk strādā jauniešu izlašu treneri. Svarīgi ir arī klubu internāti.

Vairums līdzjutēju Euro 2012 būs pamanījuši, ka spēlētāji pirms došanās laukumā mēdz ieskatīties trenera melnajā mapītē. Vai Latvijas izlasē tādas arī ir un kas tajās ir iekšā?

Tā jūs no manis izvilināsit visus mūsu profesionālos noslēpumus [smejas]! Jūsu lasītāji būs priviliģēti… Protams, ka tādas mapītes ir arī mums un jau sen. Tajās uz futbola laukuma maketiem ir norādīts, kur katram spēlētājam jāatrodas standartsituāciju izspēlē pie saviem un pretinieku vārtiem, no labā un kreisā flanga. Par to, lai uz maiņu nākušiem spēlētājiem tas tiktu atgādināts, rūpējas galvenā trenera asistents. Mūsu izlasē tas ir Jurijs Ševļakovs.

Francijas izlases treneru korpusā ir video analītiķis, kurš spēles laikā no augstu novietotas kameras redz, vai spēlētāji standartsituācijās ieņem pareizas pozīcijas, un ziņo par to mača gaitā trenerim.

Tik operatīvas video analīzes mums nav, bet mums ir savs video operators, kurš veic mūsu un pretinieku komandu spēļu ierakstus, ko pēc tam var analizēt. Spēles laikā šīs vai citas nianses no tribīnēm vēro viens no izlases treneriem. Šādu praksi izlasē ieviesām jau pirms Euro 2004. Viņš koncentrējas uz noteiktām lietām, ko es pirms spēles viņam lūdzu. Tiklīdz pretinieku spēlē vai pie standartsituācijām kaut kas mainās, es par to tieku informēts. Viņš man ziņo arī tad, ja kāds no mūsu spēlētājiem nepilda viņam dotos norādījumus vai neieņem pareizo pozīciju pie standartsituācijām.

Jau pieminētais dānis Olsens savulaik izteicies, ka atkāpsies no amata, ja viņam pieprasīs spēlēt pēc 4-4-2 shēmas. Kāpēc mūsdienās Eiropā ir tāda nepatika pret šo shēmu un vai tā ir pamatota?

Nezinu, to jūs jautājiet viņam! Es ar tamlīdzīgām problēmām Latvijā neesmu saskāries.

Ir transfertu laiks. Vai pārdzīvojat par izlases kandidātiem, kas meklē jaunas darba vietas?

Protams, jo esmu ieinteresēts, lai viņi izdara pareizo izvēli, taču ticiet man - esmu visnotaļ pieredzējis - nav iespējams uzreiz pateikt, vai klubu maiņa spēlētājam nāks par labu. To var parādīt tikai laiks… Piemēram, daudzi bija sajūsmā par Ritvara Rugina pievienošanos Ukrainas augstākās līgas klubam Illichevets, bet viņš tur nospēlēja tikai piecas minūtes pusgada laikā. Jautājums - tas ir labi vai slikti? Pārbaudes mačā pret Poliju viņš tik un tā nospēlēja labi…

Spēlētājiem spēļu prakse ir svarīga. Kā ir ar treneriem?

Pajautājiet Spānijas trenerim Visentem del Boskem [smaida]!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aleksandrs Starkovs

Latvijas futbola izlases galvenais treneris
Dzimis: 1955. gada 26. jūlijā Madonā
Trenējis: Latvijas U-21 izlasi (1992.-1994.), Skonto (1993.-2004., 2010.), Latvijas izlasi (2001.-2004., 2007), Baki (2011.-2012.)
Trenera tituli: 12 kārtējs Latvijas čempions (Skonto), seškārtējs Latvijas kausa ieguvējs (Skonto), Krievijas vicečempions (Maskavas Spartak), četrkārtējs Baltijas kausa ieguvējs (Latvijas izlase)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?