Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Jutekliskie vīni

Kā ierasts, regulāri ķemmējot Rīgas grāmatu veikalus, grāmatas par vīniem un ēdieniem meklēju plauktos, virs kuriem rakstīts Atpūtai, Vaļaspriekam. Šoreiz bija nedaudz citādi. Vienā no tirdzniecības centru veikaliem ierastajos plauktos grāmatu muguriņas rotāja uzraksti latviešu un dažās svešvalodās - Vīni, Gatavot un Baudīt, Wine Opus, The World Atlas of Wine, Dao noslēpumi guļamistabā, Kama Sutra ...

Nevar noliegt, sava loģika šajā izkārtojumā ir. Vīns noteikti ir juteklisks un baudāms - kā viss šajās grāmatās aprakstītais, un visjutekliskākais no vīniem ir šampanietis vai kāds no tā tuvākiem vai tālākiem radiniekiem. Ņemot vērā, ka ikvienu priecīgu brīdi var atzīmēt ar glāzi burbuļojoša dzēriena, tad šoreiz divi kandidāti atbilstošai situācijai.

Baron Knyphausen Riesling Brut Deutscher Sekt 2009.

Tāpat kā jebkuram vīnam, arī Sekt var ievērojami svārstīties cena, kvalitāte un izcelsme. Sekt var būt tikai dzirkstošais vīns, kas pudelēs pildīts Vācijā, bet vīnogu izcelsme var būt visdažādākā, tās var būt audzētas arī ārpus Eiropas Savienības robežām. Tāpat kā jebkuram vīnam, arī Sekt ir svarīga vīnogu izcelsme - jo precīzāk tā definēta, jo lielāka iespēja, ka mums ir darīšana ar kvalitatīvu dzērienu. Uzraksts Deutscher Sekt norāda, ka vīnogas ir nākušas no Vācijas un šajā gadījumā no diviem Knyphausen piederošiem dārziem Steinmorgen un Michelmark, kas ievērojami paaugstina uzticamības pakāpi. Šeit 1141. gadā sāka rosīties cisterciešu mūki, stādot vīnogas un izkopjot vīna gatavošanas prasmes.

Cantine Maschio Valdobbiadene DOCG 2010, Prosecco Superiore, Extra Dry

Pēdējo dažu gadu laikā piedzīvojis eksplozijai līdzīgu popularitātes pieaugumu, Prosecco turpina savu uzvaras gājienu. Iespējams, ka popularitātes noslēpums ir tā universālā garša (ne pārāk skābs, ne pārāk salds), demokrātiskā cena vai Bellini kokteilis (Prosecco ar persiku sulu vai biezsulu). Visbiežāk Prosecco atpazīst pēc tradicionālā noformējuma, kad pudeles korķis tiek nofiksēts ar auklu - šādus Prosecco dēvē par frizzante vai pusdzirkstošajiem (mazāk burbuļu). Augstvērtīgākie un vairāk burbuļojošie ir iepakoti kā šampanietis un etiķeti rotā ražas gads, kā arī precīzāka norāde par izcelsmi, šajā gadījumā Valdobiadenes pilsētas apkaime. Visbiežāk sastopamā Prosecco salduma/sausuma pakāpe ir Extra Dry - pussauss, jebkurā gadījumā tam ir vairāk cukura nekā Brut versijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma



Kāpēc iesaka?

Cena veikalā

Apgabals

Vīna darītava

Vīnogas

Saderība ar ēdienu

Alkohola īpatsvars
Pasniegšanas temperatūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?