Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Kā apēst ogu un tomātu grēdas?

Nekas nav tik vienkārši, kā pagatavot gardus ēdienus jūlijā. Izej dārzā, sašķin pa saujai no visa, kas izaudzis, un tiksi pie ēdiena kā no veselīga uztura mācību grāmatas. Svaigi vietējie (nevis importētie!) sezonas augļi un dārzeņi, maz kaloriju, daudz aromātu, vienkāršs un veselīgs pagatavošanas veids.

Savas idejas, kā apēst tomātu, dārza un meža ogu grēdas, ieteic restorāna Desiderata šefpavārs Māris Astičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tomātu salāti ar rukolu un kazas sieru

4 personām vajadzēs: 400 g tomātu, 1 sarkano sīpolu, 100 g rukolas, 300 g kazas siera, 4 tējk. bazilika vai rukolas pesto, 8 olīvas un redīsus
Ķirštomātus sagriež, pārkaisa ar sāli un pipariem.
Sarkano sīpolu sagriež plānās šķēlītēs.
Olīvas sasmalcina un samaisa ar olīveļļu.
Tomātus, sīpolus un redīsus samaisa un kārto uz šķīvja.
Pāri liek rukolas salātu lapas un kazas sieru.
Pārlej ar pesto mērci un kapātām olīvām.

Cepts tomāts ar lasi un garšaugu krēmu

4 personām vajadzēs: 400 g laša, 2 lielus tomātus, 1 zariņu rozmarīna un 1 zariņu timiāna, 125 g krēmsiera, pa šķipsnai pētersīļu, diļļu, maurlociņu, 50 g rukolas, 50 g kressalātu, 1 nelielu sarkano sīpolu, 1/4 citrona, ingveru, valriekstus.
Lasi uz pāris stundām iemarinē ar sāli un pipariem, ingveru. Viegli apcep tā, lai vidū paliek sārts.
Tomātus pārgriež uz pusēm un pārkaisa ar garšvielām, timiānu, rozmarīnu.
Apcep uz pannas un liek cepeškrāsnī uz 5 min.
Krēmsieram pievieno citronu sulu, smalki sakapātus garšaugus (dilles, pētersīļus, maurlociņus), sāli un piparus.
Tomātu nomizo, sagriež kubiņos un pievieno sakapātu sīpolu, balzametiķi un pētersīli.
Cepto tomātu pasniedz ar ceptu lasi, garšaugu krēmu un tomātu-sīpolu salsu.
Dekorē ar kressalātiem un valriekstiem.

Vasaras ogu groziņpīrāgs

4 personām vajadzēs: 4 smilšu mīklas groziņus, pa saujai melleņu, aveņu, 1 apelsīnu, šokolādi, pūdercukuru. Vārītajam krēmam: 2 olu dzeltenumus, 200 ml piena, 40 g cukura, 10 g miltu, 15 g skābā krējuma, 10 g želatīna.
Vispirms gatavo vārīto krēmu - pienu liek vārīties un atsevišķi saputo olas, cukuru un miltus. Olu/miltu masu iemaisa pienā un turpina maisīt, līdz tas uzburbuļo, noņem no plīts un iemaisa skābo krējumu.
Visu kārtīgi samaisa un beigās pievieno uzbriedinātu un izkausētu želatīnu. Tad smilšu mīklas groziņā ieklāj izkausētu šokolādi, liek atdzesētu vārīto krēmu un pa virsu kārto ogas (šajā gadījumā mellenes un avenes), dekorē ar apelsīnu miziņām, piparmētru un pūdercukuru. Apelsīnu mizas dekorēšanai sagatavo šādi: plāni nogriež bez baltuma un vāra ūdenī. Kad uzvārās, ūdeni nolej un uzlej jaunu ūdeni. Trešo reizi, uzlejot nedaudz ūdens, mizas nedaudz uzvāra. Tad izņem no ūdens, pārkaisa ar cukuru un ļauj ievilkties, kamēr atdziest.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?